Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Wahacze VEMA z allegro - od użytkownika autoprad

Użytkownik Ogier Avatar tomaszko79
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTD 10v 150KM Distinctive - X.2002 r.

Domyślnie Wahacze VEMA z allegro - od użytkownika autoprad

witam serdecznie

czy ktoś z szanownych kolegów kupował może wahacze VEMA na allegro od użytkownika autoprado??
    czy to są oryginały godne uwagi??

http://www.allegro.pl/item934770330_...uper_jako.html
    http://www.allegro.pl/item917442953_...6_s_jakos.html

będę wdzięczny za info

pozdrawiam
    Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTD 10v 150KM rocznik X.2002 - NERO

kurczakowski
    Gość

Domyślnie

Brałem od tego Pana Vemy ale wzdłużne na tył.
    Nie ma z nimi żadnego kłopotu

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Ja u Autoprado kupuje co chwile jakieś części. Bardzo sobie chwale. Wszystko wygląda na oryginały, a ceny naprawdę dobre. Wahacz tez brałem ale poprzeczny.
    A jeśli chodzi o same Vemy jako firme to są rózne opinie.
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 166 3.2

Domyślnie

oryinalne vemy to są kolego kupywałem ostatnio takie wahacze jutro bede wymianiał tzn mechanik nie ja : zobaczymy jak to bedzie smigać jak wytrzyma 1,5 roku ok 30 tys to bedzie sukces

Seferiel
    Gość

Domyślnie

hmmm mi zaproponowano wymiane samych tuleji bo niby to padło... Jaka wasza opinia? lepiej dać te parę zł więcej i wymienić całość ?

marek13
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Seferiel Zobacz post
    hmmm mi zaproponowano wymiane samych tuleji bo niby to padło... Jaka wasza opinia? lepiej dać te parę zł więcej i wymienić całość ?
    Też się zastanawiam czy aby nie wsadzić tulei poliuretanowych na górne wahacze. oryginały TRW wytrzymały mi ok12 tyś. Zdjąłem koło i poruszałem za górny wahacz, ewidentnie jest duży luz w okolicy obydwu tulejek, sworzeń jest dobry . Takie same luzy są na obydwu górnych wahaczach. Zastanawiam się czy miał na to wpływ wymiana przez mechanika, nie dokręcał wahaczy na opuszczonym samochodzie- w/g opinii na forum w ten sposób mogła się guma przekręcić w tulei i to chyba jest najbardziej prawdopodobne...

Bedboys
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał marek13 Zobacz post
    Też się zastanawiam czy aby nie wsadzić tulei poliuretanowych na górne wahacze. oryginały TRW wytrzymały mi ok12 tyś. Zdjąłem koło i poruszałem za górny wahacz, ewidentnie jest duży luz w okolicy obydwu tulejek, sworzeń jest dobry . Takie same luzy są na obydwu górnych wahaczach. Zastanawiam się czy miał na to wpływ wymiana przez mechanika, nie dokręcał wahaczy na opuszczonym samochodzie- w/g opinii na forum w ten sposób mogła się guma przekręcić w tulei i to chyba jest najbardziej prawdopodobne...
    To strasznie mało wytrzymały, ja zawsze zmieniam na TRW i wytrzymują zawsze 50 tyś km - prawie jak w zegarku.
    Co do teorii dokręcania wahacza to nie prawda, tuleje wahacza górnego nie są wulkanizowane - metalowy środek tulei kręci się swobodnie w gumie więc nie am co się tam przekręcić lub zerwać.

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

Cytat Napisał Seferiel Zobacz post
    tu jest odpowiedni temat:

http://www.forum.alfaholicy.org/147_...wahacze-2.html

więc nie ma potrzeby powielać wszystkiego od nowa...

moja druga ulubienica...

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał marek13 Zobacz post
    górne wahacze trzeba skręcać na opuszczonym samochodzie (albo ustawić wahacz w pozycji "obciążonej" i tak go skręcić), te gumy (przynajmniej w oryginale) są zawulkanizowane w wahaczu, ja zrobiłem już ok. 30-40 tys. na oryginale i jest ok. Jak mechanik się nie zna to tylko zepsuje Ci wahacz. Uwaga na podróby oryginalnych wahaczy na allegro - być może miałeś właśnie podróbę i to było przyczyną szybkiego zużycia.
    Poliuretanu nie polecam - będzie skrzypieć bo jest za sztywny, szczególnie w zimie, nie nadaje się do normalnej zawiechy.

marek13
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Kali_33 Zobacz post
    górne wahacze trzeba skręcać na opuszczonym samochodzie (albo ustawić wahacz w pozycji "obciążonej" i tak go skręcić), te gumy (przynajmniej w oryginale) są zawulkanizowane w wahaczu, ja zrobiłem już ok. 30-40 tys. na oryginale i jest ok. Jak mechanik się nie zna to tylko zepsuje Ci wahacz. Uwaga na podróby oryginalnych wahaczy na allegro - być może miałeś właśnie podróbę i to było przyczyną szybkiego zużycia.
    Poliuretanu nie polecam - będzie skrzypieć bo jest za sztywny, szczególnie w zimie, nie nadaje się do normalnej zawiechy.
    Kupowałem na allegro od użytkownika AMPEREK_AUTO były oryginalnie zapakowane więc wydawały się OK, możliwe że były wadliwe . Co do sposobu dokręcania wahacza i to że tuleje są zawulkanizowane w wahaczu to nie do końca.. Właśnie sprawdziłem w oryginalnym TRW i wewnętrzna metalowa tuleja obraca się w gumie, więc chyba to nie ma tak wielkiego znaczenia. Cóż zraziłem się troszkę do TRW i zakupiłem poliuretany w tej firmie http://www.strong-flex.eu/ . Mam nadzieję że nie zaczną skrzypieć jak zostaną przesmarowane smarem miedziowym . Zdam relację jak dłużej pojeżdżę. pozdr