Witam mam pytanie i proszę o pomoc. kupiłem 1561.8 TS i teraz planuje wymianę rozrządu. Pytanie dotyczy tego co trzeba wymienić i jakich części użyć, nie mam za dużego doświadczenia w użytkowaniu samochodu. Pomóżcie!!![]()
Witam mam pytanie i proszę o pomoc. kupiłem 1561.8 TS i teraz planuje wymianę rozrządu. Pytanie dotyczy tego co trzeba wymienić i jakich części użyć, nie mam za dużego doświadczenia w użytkowaniu samochodu. Pomóżcie!!![]()
jeżeli mieszkasz w Trzcianie koło Rzeszowa to mogę ci dać namiary na gościa który wie jak to wymienić i nie jest drogi.O rozrządzie na forum jest dużo więc poszukaj
Żeby było jak należy to:
Pasek rozrządu
Napinacz
Rolke
Pompę wody
Wariator
Olej
Filtr oleju
MOżesz jeszcze zimeringi z przodu silnika i zwrócić uwagę na stan uszczelki pod pokrywą zaworów
- + spojrzeć na stan wałków rozrzadu.
- stan popychaczy hydraulicznych.
- a jakiej firmy paski rozrządu ?.
- miałem contitech-a, zachciało mi się założyć Deyco.
- pasek po przebiegu około 300 km, dośc duzo się rozciągnął, rozrząd poleciał od -0.5 do + 0.5 impulsu na wale korbowym CKP.
- te dane to moje domysły , poparte testerem mechanicznym, zobaczymy co powie serwis.
Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 25-03-2010 o 11:24
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
Przy wymianie wariatora możesz też wymienić półpanewki dla świętego spokoju ja za nie zapłaciłem w ASO 36,-