Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Alfa Romeo Sportwagon 2.4JTD

novakp
    Gość

Domyślnie Alfa Romeo Sportwagon 2.4JTD

Witam wszystkich,

Od pewnego czasu noszę się z zamiarem kupna Kombi, w grę wchodzi tylko Alfa, gdyż ma piękną stylistykę, no i silniczek 2.4JTD łaczący dynamikę z ekonomią...

Mam do Was pytanie, mam nadzieję,że się nie obrazicie, ale czy warto kupić te autko, opinie o Alfach są tak zróżnicowane, że ciężko komuś kto nie był właścicielem tej marki mieć swoje własne zdanie.

Artykuły w gazetach ludzi którzy w życiu nie jezdzili tym autem przez dłuższy czas są mało obiektywne.

Autko które chce kupić to rocznik 2004, czyli nie za stary, słyszałem że Alfa poczyniła duże postępy jeśli chodzi o jakość i niezawodność swoich aut, ale czy rocznik 2004 się na tą poprawę załapał

Silnik JTD jest podobno niezniszczalny przy prawidłowej eksploatacji i serwisie, ciekawe jak jest z zawieszeniem i elektryką w tym aucie....

Będę wdzięczny za wszelakie opinie i wskazówki dziękuję....

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Gródek
    Auto
    Fiat Bravo

Domyślnie

Jeżeli będziesz jeździł po brytyjskich drogach to nie patrz na zawieszenie. Zapewne nie masz tam polskiego kartofliska więc z zawiechą nie powinno być problemu. Z elektryką to pewnie jak w każdym włoskim samochodzie, jakieś kontrolki mogą się zapalić. Ale to przeważnie nic poważnego

novakp
    Gość

Domyślnie

ok, a jak ceny części czy są drogie? zamienniki ogólnie dostępne czy duży z tym problem...

Teraz jeżdżę Hondą Prelude 2.2Vtec i ceny części są wysokie, rodzinka się powiększa więc czas na kombi "z jajem" :wink:

Hondy są niesamowicie niezawodne, boję się że Alfa będzie mi się rozkraczać...... :cry:

kubaka
    Gość

Domyślnie Re: Alfa Romeo Sportwagon 2.4JTD

Cytat Napisał novakp
    Witam wszystkich,
    Artykuły w gazetach ludzi którzy w życiu nie jezdzili tym autem przez dłuższy czas są mało obiektywne.
    Witaj!
    Też noszę się z zamiarem dokupienia do swojej stajni kombi :wink:, oczywiście Sportwagon, z tym, że 1.9jtd. na rodzinne autko 140 KM wystarczy, zwłaszcza na polskich drogach. Co do powyższego cytatu - bardzo spodobało mi się, co Jerremy Clarckson powiedział po teście AR Brera, vs mazda(nie wiem która), vs nowe Audi TT. - "Alfa, nie wygrała, ale ja i tak bym ją wybrał" :wink:. No i na ogół opinie negatywne o Alfach mają ludzie, którzy w życiu nie siedzieli w nich, nawet jako pasażer.
    Jeśli martwisz się o wytrzymałość i bezawaryjność - to chyba nie ma o co. Z jednej strony, jak powiedział jeden z członków IK@RA "Świeca, która jaśniej płonie szybciej się spala", ale z drugiej jak pilnujesz przeglądów - nie masz problemów. Moje maleństwo ma 10 lat, ponad 330 000 km przebiegu (z czego ostatnie 50 000 w cyklu, na jaki piękna włoszka nie zasługuje - drogi miejskie/polne/leśne, często z ładunkiem) i ciągle jeździ (nie licząc wkurzających (mnie) drobiazgów, typu nieświecąca żarówka po otwarciu drzwi) - bezawaryjnie :wink:.
    Reasumując: kup, sprawdź, a na pewno nie zmienisz - "Wirus Alfa" jest zaraźliwy :wink:

Pozdrawiam,
    Kuba

grzelutek
    Gość

Domyślnie

Jeżeli ma już być ropa,to tylko 2.4 JTD. :mrgreen:

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

A dlaczego 2.4JTD - w opini wielu użytkowników ten silnik jest za ciężki do AR156 i znacząco pogarsza prowadzenie samochodu.
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

ksc78
    Gość

Domyślnie

Brednie !

Silnik 2,4jtd jeden z najlepszych dostępnych w modelu 156 czytaj spalanie/dynamika

Sam posiadam 156 sportwagon 2.4 jtd i nie zamienie na nic innego

Tydzień temu jakiś skok w audi s6 chciał sie ze mną poscigać na wielickiej,

i został bidulek z tyłu spotkalismy się pózniej w wieliczce na stacji cpn i mine miał nie tegą

ksc78
    Gość

Domyślnie

Całkiem możliwe

Faktem jest że miana mu zrzedła

Z tym że przy prawdziwej s6 został bym z tyłu to bym polemizował,

bo na you tubie widziałem jak dwóch gościł scigało sie chyba w niemczech i s6 została z tyłu

nie duzo ale jednak.

Poza tym silnik to nie wszystko

Pzdr

Użytkownik Rowerzysta Avatar bosniak_sg
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    2.0 JTS GT Selespeed 08r

Domyślnie

Cytat Napisał ksc78
    Z tym że przy prawdziwej s6 został bym z tyłu to bym polemizował,

bo na you tubie widziałem jak dwóch gościł scigało sie chyba w niemczech i s6 została z tyłu

nie duzo ale jednak

No chyba tylko z wersją "najsłabszą" S6 nie dużo byś został z tyłu bo ma silnik 2.2 turbo i 230 KM, a najmocniejsza 4.2 i 326 KM

Użytkownik Rowerzysta Avatar bosniak_sg
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    2.0 JTS GT Selespeed 08r

Domyślnie

Cytat Napisał marcins737
    S6 występuje tylko z silnikiem 4.2 V8 , nie ma S6 z 2.2t

Występuje również wersja S6 (sportowa wersja z mocniejszym silnikiem)-2.2 turbo o mocy 230KM oraz 4.2 o mocy 290KM a także S6 Plus z silnikiem 4.2 326KM do 1997r.Wszystkie posiadały napęd quattro. A po 2000r. silnik 4.2 V8 40v i mocniejszy o 40KM

Dane z oficjalnej strony Audi. Sam wiem bo jeździłem osobiście wersją C4/S6 z 96r 2.2 230 KM