Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: Twardość hamulca - kto potrfi opisać - jak powinno być?

ViP Alfa i Omega Avatar Lopezius
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 SW 1,9 JTD

Domyślnie Twardość hamulca - kto potrfi opisać - jak powinno być?

Pisałem już gdzieś że mam zamiar zabrać się do wymiany klocków hamulcowych itd. itp. Chodzi mi jednak o inną rzecz, powiedzcie mi jak to jest z tzw. twardością bądź też czułością hamulców?
    Jeżdżąc moją Alfą od momentu zakupu odnoszę wrażenie że pedał hamulca jest dla mnie przyjany pod tym względem że, nie muszę się stresować w momencie jego wciskania, tzn. skok pedału pozwala mi na bardzo dokładne wyczucie siły z jaką hamuję pojazd (gdyby to był jeden z biegów nazwałbym go długim), dla mnie bomba ale osoba która na codzień jeździ innym samochodem (a pozwoliłem mu się przejechać moim) stwierdziła że mam problem z hamulcami, zapowietrzone czy coś. Fakt, zablokowanie kół wymaga sporej siły (nie mam ABS'u), ale poza tym nie mam zastrzeżeń do ich działania, stojąc np. na światłach, na wziesieniu, wystarczy że trzymam nogę na pedale hamulca (bez używania jakiejkolwiek siły) i auto stoi.
    Jak jest u Was?
    Nie mam okazji jeździć innymi autami na codzień ale jeszcze kiedy uczyłem się prowadzić, na kursie PJ, jeździłem "punciakiem" którego hamulce były tak ustawione że bałem się dotknąć pedału hamulca żeby sobie zębów nie wybić.
    Proszę o sugestie.
    Jak twardy powinien być hamulec w Alfie?
    Była: 145 - 1,3 Boxer
    Jest: 156 - 1,9 JTD SW

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź

Domyślnie

A kolega na codzień jakim samochodem jeździ??
    Jeżdząc swoim samochodem, zazwyczaj jest tak, że przyzwyczajasz sie do niego (przyspieszenie, zmiany biegów, redukcje, hamowanie) a wsiadając do innego samochodu masz w ogóle inne odczucia.
    Twoja alfa ma zapewne z tyłu hamulce bębnowe, więc ich skuteczność w porównaniu z samochodem, który ma na wszystkich kołach hamulce tarczowe jest diametralnie różna.
    Z mojego odczucia wynika, że jadąc samochodem bez absu z dość znaczną prędkością, gdy nagle pojawia nam sie przeszkoda na drodze to naciskamy odruchowo hamulec ze znaczną siłą co prowadzi do zablokowania kół.
    A jeśli koniecznie masz obawy i chcesz sprawdzić skuteczność działania swoich hantelków, to udaj sie na stację diagnostyczną, tam sie wszystko okaże, pozdrawiam.
    Życie z pasją!
    145 1.9 TD
    147 1.9 JTD 16V
    Lancia Delta III 1.6 JTDM

grzelutek
    Gość

Domyślnie

Popieram sprawdzenie hampli na ścieżce.Wszystko zależy od auta.To samo jest ze sprzęgłem - w jednym twarde w innym bardziej miękkie.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Skawina/obok wsi Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145, 1.4T.S 1997r.

Domyślnie

ja mam takie same hamulce. Nazywam to "spowalniaczami" :d hamuje dopiero jak sie mocno wcisnie. moze po wymienie klockow i tarcz bedize inaczej?? Przekonam sie jak to zrobie..

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

U mnie w 146 hamulec do polowy skoku jest jak gabka mozesz wciskac a Alfa sobie jedzie powiedzmy ze zwalnia dopiero potem jak mocno wcisniesz to zaczyna ostro hamowac, chociaz kola jeszcze sie nie blokuja.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

w mojej siostry polo 1,0 97 tez są niezłe hamulce, wystarczy lekko dotknąc i sie w szybie siedzi

w alfie jest tak jak powinno byc hamulec jak sie lekko nadusi to lekko hamuje a jak mocno to az włączy sie ABS :wink:

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Skawina/obok wsi Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145, 1.4T.S 1997r.

Domyślnie

Cytat Napisał Alfista
    w alfie jest tak jak powinno byc hamulec jak sie lekko nadusi to lekko hamuje a jak mocno to az włączy sie ABS
    Nawet jak go nie masz

btw jakie polecacie nie zwydziwiane klocki i tarcze do 145?

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 155 V6 - była

Domyślnie

ja mam to samo u mnie hamulec strasznie muli naprawde po mesku trzeba sie z nim obchodzic i tez np mam okazje jezdzic SAXO 1.1 i tam od razu pierwsze co uderza ze w saxo to sie dosłownie musnie po hamulcu a on staje a u mnie to trzeba przyłozyc

ale w sumie jak porobiłem sobie testy i zrobiłem hamowania awaryjne na pustej drodze to naprawde mocno kopiąć auto staje z piskiem opon po prostu trzeba miec bardzo dobre wyczucie a tak wogle to alfy to chyba auta dla mężczyzn

3 mechaniką pokazywałem tarcze/klocki i mowili ze nie do wymiany , a jeden sprawdzał mi te sewo czy jak to sie zwie i powiedział ze działą prawidłowo . to ja na siłe sie z tym bawic nie bedę .

troszke mnie to martwi bo mam V6 i nie chce sie zabić ale coż trzeba z tym żyć

Użytkownik Rowerzysta Avatar marekm
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    służy do jazdy, a nie do oglądania

Domyślnie

przyczyną braku ostrego hamulca to z reguły słaba (puszczająca) pompa hamulcowa
    a ostry powinien być

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

ja wole jednak jak tak nerwowo hamulce nei reagują na muśnięcie pedału bo pozniej w szybkiej jezdzie po zakretach mozna narobic sobie strachu