Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: pokrętło klimy

zaszary
    Gość

Domyślnie pokrętło klimy

AR 2002 r , dwustrefowy klimatronik- wczoraj pokrętło regulacji temperatury przestało "reagować" (to od kierowcy) nie wybiera temperatury ani do góry, ani w dół. Pozostałe dwa działają ok., dodatkowo wybierając tym od pasażera wartości temp. zmieniają się na obu. Dotychczas nie maiało znaczenia czy inne przyciski sterujące klimą są włączone, wybierało się bez problemu. Miał ktoś z Was podobnie? Z góry dziękuję
    Dodam jeszcze, że te pokrętła są te srebrne a w środku podświetlone na czerwono wartości temp
    Ostatnio edytowane przez zaszary ; 05-05-2010 o 11:10

zaszary
    Gość

Domyślnie

pomoże ktoś??

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

To dziwne, bo powinno być tak, że kiedy masz wciśnięty przycisk "mono" to pokrętłem temp od strony kierowcy reguluje się temp dla obu stron, a kiedy reguluje się temp pokrętłem pasażera, to kontrolka "mono" powinna zgasnąć i temp reguluje się tylko po stronie pasażera, a u Ciebie jest na odwrót, tak jak by panel był z wersji angielskiej, chociaż nie wiem czy pasuje.
    Spróbuj najpierw zdemontować cały panel klimatyzacji i zobacz, może coś się wypięło (najpierw musisz zdemontować radio - pod nim są śrubki, popielniczkę też chyba trzeba wykręcić) Generalnie panel jak to z elektroniką bywa, jest nienaprawialny, chyba, że podejmie się tego jakiś spec elektronik samochodowy.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

zaszary
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    To dziwne, bo powinno być tak, że kiedy masz wciśnięty przycisk "mono" to pokrętłem temp od strony kierowcy reguluje się temp dla obu stron, a kiedy reguluje się temp pokrętłem pasażera, to kontrolka "mono" powinna zgasnąć i temp reguluje się tylko po stronie pasażera, a u Ciebie jest na odwrót, tak jak by panel był z wersji angielskiej, chociaż nie wiem czy pasuje.
    Spróbuj najpierw zdemontować cały panel klimatyzacji i zobacz, może coś się wypięło (najpierw musisz zdemontować radio - pod nim są śrubki, popielniczkę też chyba trzeba wykręcić) Generalnie panel jak to z elektroniką bywa, jest nienaprawialny, chyba, że podejmie się tego jakiś spec elektronik samochodowy.
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    Zobaczę jeszcze w serwisie klimatyzacji bo niektórzy podpowiadają mi, że może być to wina braku czynnika chłodzącego, choć nie wydaje mi się. Wcześniej wszystko działało tak jak opisujesz, czyli obstawiam usterkę samego pokrętla, poszukam jeszcze na forum może jest jakiś opis demontażu panelu ze zdjęciami.
    Ostatnio edytowane przez zaszary ; 13-05-2010 o 12:53

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał zaszary Zobacz post
    Zobaczę jeszcze w serwisie klimatyzacji bo niektórzy podpowiadają mi, że może być to wina braku czynnika chłodzącego, choć nie wydaje mi się. Wcześniej wszystko działało tak jak opisujesz, czyli obstawiam usterkę samego pokrętla, poszukam jeszcze na forum może jest jakiś opis demontażu panelu ze zdjęciami.
    W klimatyzacji w wersji fl też już trochę "grzebałem", bo nie działała jak należy i był właśnie problem z ilością czynnika, aczkolwiek nie ma to nic wspólnego z usterką, którą opisujesz.
    Jeśli masz jakiegoś speca elektromechanika, to proponuję byś jemu pokazał co się dzieje, może podejmie się naprawy, z drugiej strony panel sterowania klimą nie jest aż tak drogi (używka): http://allegro.pl/item1003110559_alf...matronica.html
    http://allegro.pl/item1027938481_alf...imatronic.html
    być może więc bardziej opłaca się pójść w tą stronę i kupić pewny (sprawny) panel od wersji europejskiej.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html