Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: sens Alfy 146 ti za grosze

voytekk1
    Gość

Domyślnie sens Alfy 146 ti za grosze

Witam, to mój pierwszy post tutaj więc witam wszystkich. W sumie to nigdy nie myślałem o kupnie Alfy ze względu na ogólnie krążące opinie. Jednak zaciekawiła mnie jedna z nich, dokładnie ta: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11596918. Dzwoniłem do gościa, powiedział że auto miało rok temu po kupnie wymieniane wiele części (jak w opisie), a przez ostatnie 4 miesiące stało nie używane. Nie ma przeglądu, ani ubezpieczenia. Ma zepsuty rozrusznik, pali na pych (nawet widać linkę holowniczą w środku) i po odpaleniu słychać popychacze. Cena ze względu na powyższe nie jest wygórowana, sprzedawca mówi że tam za dużo o nim nie wie bo to było kolegi auto, ale mówił że rok temu były wymieniane paski i filtry. Podobno silnik jak reszta pracuje elegancko, choć imho to trochę podejrzana sprawa, że gość przez pół roku nie jeździł tylko z przyczyny niesprawnego rozrusznika.
    Napiszę też ogólnie czego bym wymagał od auta, teraz mam jakże sportowego Hyundaia Pony (fajne autko, bezawaryjne, ale oczekuje teraz czegoś bardziej z temperamentem i po prostu szybszego), w sumie to jeśli nie trafię na jakąś okazję to go nie sprzedam. Jestem studentem bez pracy i bez szans na to że w ciągu najbliższych 1-2 lat coś będę zarabiał normalnie. Póki co to mam na to w sumie jakieś 3500zł, wiem że to bardzo niewiele, w sumie to starczy na auto+wymianę rozrusznika+ubezpieczenie+przegląd i jakieś tam pierdółki. Może bym trochę więcej dozbierał, ale nie za dużo. Autem jeżdżę po mieście w 90%, robię jakieś 700-800km miesięcznie więc nie za dużo, oczekuję tego żeby nie było zbytnio awaryjne. Staram się bardzo dbać o nie, częsta kontrola płynów i ciągłe nasłuchiwanie wszelkich niepokojących odgłosów. Na mechanice się nie znam, ale sporo potrafię zrobić sam. Wiadomo że czasami trzeba coś tam wymienić, ale żeby naprawy nie przewyższały wartości auta :d Napiszcie proszę czy z takimi funduszami jest w ogóle sens się w Alfy bawić

ps. wiele lat temu pamiętam że jechałem taką 146, miło to wspominam, szczególnie nastrój wnętrza

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

W aukcji jest napisane że rozrusznik jest zregenerowany :|
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

thing
    Gość

Domyślnie

ciężko cokolwiek napisać.
    Po pierwsze nie odpala się auta na pych. Dowiedz się dokładnie na jaki olej jest zalany.
    Albo mi się zdaje albo maska ma inny odcień.

obawiam się że 3,5tys zł nie wystarczy żeby kupić i doprowadzić ją do stanu używalności.
    Trzeba pojechac i na własne oczy ocenić

ViP Romeo Avatar williamdrake
    Mieszka w
    Erlensee (de)
    Auto
    AR 145 2.0 TS QV, Peugeot 207 1.4 Vti

Domyślnie

Cytat Napisał voytekk1 Zobacz post
    po odpaleniu słychać popychacze
    A może to coś innego? ...
    Ik@r 1111
    AR 33 1.7 IE 2000-2008 r.
    AR 145 2.0 16V TS 2008-...

voytekk1
    Gość

Domyślnie

Tak mi powiedział sprzedawca, a jak jest w rzeczywistości to ciężko stwierdzić. Wiem że z tą kasą to ciężko w ogóle startować do takiego auta, nie mniej jednak podoba mi się Myślę jednak cały czas zdroworozsądkowo i jeszcze mnie to autko nie przekonało do siebie. Mam do oglądania go spory kawałek więc musiał bym być bardzo zdecydowany. Nie wiem czy sprzedawca zbytnio się zna na tym co sprzedaje, sprawa z rozrusznikiem podejrzana, w środku widać że linka holownicza jest więc pewnie był w ten sposób odpalany. Sprzedający tłumaczy wszystko niską ceną, no ale kupić auto za 2900 i 2x tyle w remont wrzucić to trochę bez sensu. Zadzwonię jeszcze raz najwyżej, napiszcie jeszcze o co dokładnie mam się zapytać.

ps. maska może ma taki sam kolor, ale widać że prawy przedni róg był walnięty i pomalowany na jakiś czerwono-podobny kolor. Dzięki za odpowiedzi