Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Problem z chłodnicą w 156

optiv2
    Gość

Domyślnie Problem z chłodnicą w 156

witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem tego forum wiec proszę o wyrozumiałość. przeglądałem tematy i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. a mianowicie. lekko cieknie mi płyn z chłodnicy więc kupiłem sobie płyn który ma temu zapobiec. jest to bardzo dziwny wyciek gdyż nie jest to zawsze. juz probowałem na zimnym silniku na rozgzanym i nic. a czasami leci jak "po masle". n iewiem od czego to zależy. ale powracając do pytania kupiłem płyn który ma zapobiec ciknięciu i trzeba go wlać bezpośrednio do chłodnicy przez korek klewu i mianowicie gdzie znajduje się taki korek wlewu w chłodnicy. przeszukałem wszystko i obmacałem też i jedyne co znalazłem plastikową śrubkę w górnym rogu co jak się dowiedziałem służy ona do odpowietrzenia chłodnicy - ale gdzie znajduje się ten bezpośredni wlew??
    z góry dziękuję

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Wiesz co nie kombinuj, bo sobie tylko problemów narobisz jak zamulisz kanały wodne w głowicy. Kup nową chłodnicę spokojnie poniżej 300zł w PolCarze i zmień. To nie Żuk czy inny PRLowski sprzęt żeby tego typu praktyki na nim uskuteczniać. Kiedyś rozbierałem silnik po wlaniu uszczelniacza do chłodnic Prestona w płynie, szlamik wszędzie w kanałach wodnych, małe kanały w głowicy o jakieś 30% przez to przewężone były, resztę wniosków wysuń sam,
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

JFC
    Gość

Domyślnie

No PolCar'u chyba jeszcze w UK nie ma. (taki wyciągam wniosek po opisie skąd..). A wlewu bezpośredniego nie ma, zbiorniczek wyrównawczy na nadkolu tam możesz wlać. Ale tak jak kolega GrzesiekK napisał, wymienić i nie kombinować, bo faktycznie zasyfisz cały układ.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Cytat Napisał JFC Zobacz post
    No PolCar'u chyba jeszcze w UK nie ma. (taki wyciągam wniosek po opisie skąd..).
    Upssssssss nie spojrzałem ;]
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

optiv2
    Gość

Domyślnie

dzieki koledzy za odpowiedz a faktycznie tego preparatu w UK nie spotkałem, a niechce wymieniać, gdyż szykuje się małymi krokami do sprzedaży i niechciałbym inwestować w niego. wiem że 300 zł to nie dużo. dzięki za info

endrju
    Gość

Domyślnie

Tez mialem taki problem ze raz cieklo raz nie i to w wcale nie duzych ilosciach a przy wymianie okazalo sie ze stara chlodnica wyglada jak sito.

umbro
    Gość

Domyślnie

Alfa ma chłodnice chyba z papieru
    rok temu też wymieniałem

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Ja sam wymieniałem chłodnicę którą kupiłem na allegro. Powiem szczerze ze poza dłuugim montażem wszystko śmiga elegancko. Nie ma co się szczypać, tylko wymieniać. Koszt nie jest aż tak wielki.