Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Falował falował i padł - uzupełnienie

daniel.zawada
    Gość

Domyślnie Falował falował i padł - uzupełnienie

Pisałem już na ten temat, ale nie mogę odnaleźć tego tematu więc napiszę wszystko od nowa. Miałem w aucie rezerwę, pewnie nie pierwszy raz, odpaliłem auto chwilę pochodziło (miało nierówne obroty) i padło. Ponowny rozruch dał efekt niestabilnej pracy przez kilka sekund, a potem już nie odpaliła. Auto zostało sprawdzone pod względem technicznym, tj. paliwo dochodzi do filtra powietrza, pompa wtryskowa ma b. dobre ciśnienie, ale pomimo tego paliwo do wtryskiwaczy nie dochodzi. Samochód został także podłączony do komputera, który nie pokazał żadnego błędu. Sprawdzono wszelkie bezpieczniki bezpieczeństwa itd. Proszę o jakieś dodatkowe informacje, które pomogą mojemu mechanikowi, co warto jeszcze sprawdzić.

P.S. W momencie kiedy sam chciałem zobaczyć czy może nie zapowietrzył się układ, odkręciłem taką małą śrubkę długości może 0.5cm która jest wkręcona w taką metalową skrzyneczkę, która jest na wysokości filtra paliwa (na wprost od filtra) i z tej skrzynki wychodzą/wchodzą kable, którym płynie paliwo. Zgubiłem tą śrubkę i teraz nie wiem czy ta, którą wkręciłem może być, czy jest to obojętne....

had3sik
    Gość

Domyślnie

Witam
    Kiedyś miałem podobny problem tylko że w poprzednim aucie Seat Ibiza 1.9 TDI. Też mi brakło paliwa i na drugi dzień miałem problem z odpaleniem. Mechanik powiedział mi że zapowietrzyłem układ i powiedział że jak zaleje go to sam sie odpowietrzy ale niestety tak nie było Poszperałem na forum Seata i mi napisali "Popuszczasz przewody do wtrysków na pompie, tylko nie za mocno i kręcisz rozruchem, jak już stwierdzisz, że z pompy idzie tylko ropa to zakręcasz przewody, potem zabierasz się za wtryskiwacze. Popuszczasz przewody pojedynczo i to samo, jak z całego przewodu wyjdzie powietrze (bąbelki) to zakręcasz i następny, po całej operacji wtryskiwacze resztki ropy same wypchną. Warunek dobrych wyników to dobry akumulator".
    U mnie to podziałało, wiec możesz to w Alfie sprubować.
    Chyba bo tym wszystkim bedziesz miał nauczke tak jak ja i już nie bedziesz jeździł na rezerwie za długo....
    Pozdrawiam
    Seba

daniel.zawada
    Gość

Domyślnie

Czy alfa 145 ma samo odpowietrzający sie układ? Czy trzeba powyższe kroki ewentualnie robić krok po kroku? Po poluzowaniu wtryskiwaczy paliwo nie pojawia się.

Strzala_1
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał daniel.zawada
    .........Zgubiłem tą śrubkę i teraz nie wiem czy ta, którą wkręciłem może być, czy jest to obojętne....

jeśli dobrze rozumiem to co było napisane, to zgubiłeś śrubke która sie przykręca przewód paliwowy, taki ze przewód ma oczko i przez nie przechodzi śruba i nią zakręcasz i jeśli wkrecileś tam zwyczajna śrube, to odciołeś dopływ paliwa, ponieważ tam powinna być śrubka z otworkiem w środku przez która bedzie przechodziło paliwo

daniel.zawada
    Gość

Domyślnie

Nie, nie o tą. To jest taka śrubka z zaworkiem, która znajduje się na wprost filtra paliwa, to jakaś listwa, tak mechanik mówił. W tym urządzeniu paliwo jest kierowane, do podgrzania, część z powrotem do baku. Z tego co powiedzieli, to po prostu zawór ten się zapchał i to że ją zgubiłem tylko przypieczętowało jego niesprawność. Mechanik na razie podłączył to 'na krótko' bez powrotu na podgrzewanie paliwa i jak na razie auto jeździ.

daniel.zawada
    Gość

Domyślnie

Wymiana kolektora dolotowego + filtra paliwa pomogła (411zł w ASO)