Drodzy Forumowicze! Posiadam od kilku lat AR156 w wersji salespeed. Ostatnim czasem poważnie mnie ona zawodzi. Opiszę pokrótce problem, może ktoś z Was mi posłuży radą co robić. Przeczytałem chyba wszystkie wątki ale podobnego problemu nie zanlazłem. Otóż co jakiś czas po zatrzymaniu samochodu (np po dojechaniu do skrzyżowania) samoczynnie wrzucone zostaje położenie N, jednocześnie włącza się lamka sygnalizująca awarię, i nic więcej nie można zrobić, auto musi postać parę godzin, i dopiero wtedy da się nim jechać. W czasie jazdy raczej nie ma problemu - raz lub dwa skrzynia zatrzymała się na 2 i 3 biegu ale tylko przez pareset metrów, poczym się odblokowywała. Nigdy nie zdarzyło się to zaraz po uruchomieniu zimnego silnika i ruszeniu, auto musi popracować minimum kilkanaście minut i wtedy czasem dochodzi do awarii. Jest to kłopot szczególnie jak wiezie się w aucie dzieciaki, bo wtedy kilkugodzinny postój lub blokowanie skrzyżowania wywołują "lekką" irytację nie tylko u mnie. Oleje w skrzyni sprawdzałem, ten od selespeed jest lekko powyżej minimum, ten w skrzyni pod korek. Gdy auto jest w trybie awarii (przy wyłączonym silniku, wyjętych kluczykach i zamkniętych drzwiach), to po otwarciu drzwi nie słychac pompy. Proszę o radę bo jestem z Kielc, a z tego co się orientuję to najbliższe ASO lub spec od selespeed to Kraków lub Warszawa. W Kielcach to nawet oleju do Selespeeda w ASO nie mają - tylko na zamówienie.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za rady!
Sebastian