Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: Dziwne zachowanie hamulca!!??

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Alfa 156 1.9 JTD 2000r Cosmo-blu

Domyślnie Dziwne zachowanie hamulca!!??

Witam koledzy mam taki problem:
    Przy wolnej jeździe najczęściej przy dojeżdżaniu do skrzyżowania przy lekkim przytrzymywaniu hamulca, pedał zaczyna mi wariować, a mianowicie dziwnie drży i słychać jakby ABS się załączał...

Dodam, że problem ten pojawił się po odbiorze auta od mechanika (wymiana górnych wahaczy). Gdy zajechałem do niego aby naprawił co zepsuł , wsiadł ze mną do auta i przejechaliśmy się kawałek. Po czym powiedział mi, że pewnie któryś z czujników się zabrudził i tak jakby ABS się na pół włączał... Po czym zjechał na pobocze przy sporej prędkości i wdepnął hamulec, aż ABS się włączył ten "prawidłowy". Nie miał wtedy czasu, żeby odkręcać koła i kazał mi przyjechać za 3 dni. Gdy od niego odjechałem problem zniknął. Jeździłem tak z tydzień i wczoraj znów pojawił się ten sam problem może coś poradzicie...

Moje auto 156 1.9 JTD 2000r

Adampoz
    Gość

Domyślnie

Możesz podłączyć go pod kompa i będziesz wiedzieć z którym kołem coś się dzieje, albo na chybił trafił w koło gdzie zmieniał wahacz zdemontuj koło odkręć zacisk hamulca, zdejmij tarcze i wyczyść wszystko jak należy. A kontrolka od ABS w tej sytuacji się nie pali?

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Sprawdź geometrię, mogła uciec z przodu po wymianie wahaczy i potrafi wtedy ABS głupieć. Miałem u siebie tego typu sytuację, poleciała tulejka wahacza poprzecznego z tyłu odpowiedzialna za zbieżność, przy hamowaniu tył tracił geometrię i jedno koło jakoś dziwnie przy hamowaniu sie zachowywało efekt drżący pedał ...
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Alfa 156 1.9 JTD 2000r Cosmo-blu

Domyślnie

1. Kontrolka się nie zapala...
    2. Właśnie, że mam zrobioną geometrię i z tyłu wogóle był problem z ustawieniem, bo właśnie jakaś tuleja jest zapieczona... :/

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Cytat Napisał idek1984 Zobacz post
    2. Właśnie, że mam zrobioną geometrię i z tyłu wogóle był problem z ustawieniem, bo właśnie jakaś tuleja jest zapieczona... :/
    Jednak drążyłbym ten temat czy na pewno zrobili to OK.
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Czechowice-Dziedzice
    Auto
    156 2.0 TS

Domyślnie

Podłączam się pod pytanie, w mojej Alfie występuje dokładnie taki sam problem. Przy powolnej jeździe i lekkim naciśnięciu hamulca jakby włączał się ABS, chociaż wiadomo, że jest jeszcze dużo przyczepności. To samo dzieje się przy cofaniu. Kontrolka ABS się nie pali. Ktoś wie co to może być? Czy jest gdzieś opis diagnostyki ABSu przez komputer?

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

najlepiej jechac do mechanika niech zdiagnozuje, warto też podłączyć się do kompa

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Bielsko Biała
    Auto
    Bravo 1.4 T-JET 150

Domyślnie

moze sie myle ale ja bym zaczal szukanie od vacum moze jakies podcisnienie siada jakis wezyk pekniety wyciek na pompie itp.

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Witam,ja tez mam cos w podobie,czasami przy lekkim hamowaniu np. dojezdzanie do skrzyzowania,lekko mi w pedał "tryknie" ABS. Jednak sa to bardzo sporadyczne przypadki. Ja jestem jednak zdania ze chyba "ten model tak ma.." bo raczej wszystkie podzespoly mam ok,zbierznosc sprawdzoną,nic nie zapieczone,wezyki całe. Moze to jest tak jak z tym przeciwmgłowym z tyłu zapalajacym sie samoczynnie w jesienne,wilgotne dni. Byl taki temat,odezwało sie ze 20 osób co tak ma A tak na powaznie jeszcze wracajac do tematu zauwarzyłem tez z tym hamulcem ze przewarznie dzieje sie tak po szybszej jezdzie i szybkim zbieraniu zakretów,troche wyhamuje i nic,dojezdzam juz powoli wcisne jeszcze raz pedał i "tryk",jak by dopompowuje

Adampoz
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał michal_lc4 Zobacz post
    Witam,ja tez mam cos w podobie,czasami przy lekkim hamowaniu np. dojezdzanie do skrzyzowania,lekko mi w pedał "tryknie" ABS. Jednak sa to bardzo sporadyczne przypadki. Ja jestem jednak zdania ze chyba "ten model tak ma.." bo raczej wszystkie podzespoly mam ok,zbierznosc sprawdzoną,nic nie zapieczone,wezyki całe. Moze to jest tak jak z tym przeciwmgłowym z tyłu zapalajacym sie samoczynnie w jesienne,wilgotne dni. Byl taki temat,odezwało sie ze 20 osób co tak ma A tak na powaznie jeszcze wracajac do tematu zauwarzyłem tez z tym hamulcem ze przewarznie dzieje sie tak po szybszej jezdzie i szybkim zbieraniu zakretów,troche wyhamuje i nic,dojezdzam juz powoli wcisne jeszcze raz pedał i "tryk",jak by dopompowuje

Niestety te modele tak nie maja przy sprawnym ABS-ie nie ma prawa przy delikatnym hamowaniu się włączać, albo któreś koło skacze jak kangur i dlatego się włącza lub jest coś nie teges ze sterownikiem lub czujnikami.