Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Czujki objętościowe alarmu - regulacja wrażliwości

macmac
    Gość

Domyślnie Czujki objętościowe alarmu - regulacja wrażliwości

Witam,
    Bardzo często sam mi się włącza alarm z powodu czujek objętościowych w kabinie (po przekręceniu kluczyka dioda od zamka/alarmu miga 4 razy). Jak mówi instrukcja można włączyć alarm bez czujek ale trzeba przed opuszczeniem samochodu kluczykiem kręcić mar-stop-mar-stop. Ja już do tego przywykłem i robię to automatycznie ale moja żona nie. Z resztą nie po to są czujki, żeby je notorycznie wyłączać...
    Czy ktoś miał kiedyś podobny problem? Czy można regulować czułość tych czujek? Czy jest to jakiś potencjometr na centralce alarmowej i gdzie ona jest? Czyżby pod zegarami?
    Podpowiem, że znajomy miał podobny problem w Audi A4 i przez regulację czułości czujek w centralce wyeliminował ten problem.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Regulację czułości czujek ultradźwiękowych (ruchu-czasem nazywane objętościowe) dokonuje się przy jednostce sterującej alarmu a czujnik bezwładnościowy (od uderzeń; drgań) reguluje sie na nim. W jednym przypadku i drugim są to takie plastikowe (zazwyczaj czarne) śrubki na niewielki płaski wkrętak. Ale nie wiem gdzie u Ciebie może być moduł. To fabryczny alarm? Jeżeli tak to sprawdź w manualu lokalizację. jeżeli dorabiany to luknij w okolicach bezpiecznikòw lub zaraz pod deską rozdzielczą (tam poniżej wajhy od maski). Regulacja prosta. Zamykasz się w aucie z alarmem i kręcąc śrubką machasz ręką patrząc kiedy zawyje.
    Aha powiem szczerze że to może szwankuje moduł. Ja tak kiedyś miałem jak Ty. Ale najpierw regulacja.

macmac
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Ale nie wiem gdzie u Ciebie może być moduł. To fabryczny alarm? Jeżeli tak to sprawdź w manualu lokalizację.
    Raczej fabryczny bo działa tak jak w manualu piszą (powiadomienie o alarmach po wejściu do samochodu, wyłączanie czujek itp)

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    luknij w okolicach bezpiecznikòw lub zaraz pod deską rozdzielczą (tam poniżej wajhy od maski).
    Pod deską nie widać, koło bezpieczników też nie... w manualu nie ma nic nt położenia centralki