Mysle nad kupnem i założeniem takich kół http://www.forum.alfaholicy.org/czes...t_35_5x98.html
jak to wygląda w praktyce? czy nie będzie ocierało, jak będzie się jeździło 1,8TS nie będzie za słaby? jak wygląda sprawa spalania ?
Pozdro
Mysle nad kupnem i założeniem takich kół http://www.forum.alfaholicy.org/czes...t_35_5x98.html
jak to wygląda w praktyce? czy nie będzie ocierało, jak będzie się jeździło 1,8TS nie będzie za słaby? jak wygląda sprawa spalania ?
Pozdro
Ostatnio edytowane przez dbh ; 02-06-2010 o 15:40
Z powodów osobistych i światopoglądowych odmawiam składania zeznań.
PILKA NOZNA DLA KIBOLI !!!
W swojej mam 225/45 R17 i nie ociera tylko że na zime mniejsze bo jak zabije śniegiem to będzie tarło
Felgi mogą być, chociaż może ciut za szerokie, ale przy oponie 225 wszystko będzie OK. Niestety profil 55 przy tej szerokości opony to za dużo.
Opona 225/55/16 ma o 22mm większą średnicę niż wyjściowy rozmiar stosowany przez producenta Alfy 156: 205/55/16, przez co różnica wskazań prędkościomierza będzie wynosić -3,5%. Ponadto Alfa odczuwalnie straci na dynamice, nie wspominając już o tym, że może czasem obcierać. Miałem założone opony 205/50/17 i czasem obcierało, a ich średnica jest tylko o 2mm większa niż 225/55/16, przy czym ta druga jest znacznie szersza.
Jeśli chcesz założyć opony o szerokości 225mm na felgę w rozmiarze 16" to poszukaj opon o profilu 50, wówczas średnica opony będzie niezauważalnie większa.
Pozdrawiam.
- Rafał
no ja chce letnie, a jak z przyspieszaniem bo napewno bedzie troche gorsze przyspieszenie, jak z zawieszeniem ?
---------- Post dodany o godzinie 17:13 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:12 ----------
tak wlasnie myslalem ze bedzie obcieralo
ale czy wzrocowa opona ma rozmiar 205/55/16 ? a nie 205/55/15 ?
jesli tak jak piszesz wzrocowa jest 16" to roznica w srednicy to 3,36%
Ostatnio edytowane przez dbh ; 02-06-2010 o 16:21
Z powodów osobistych i światopoglądowych odmawiam składania zeznań.
PILKA NOZNA DLA KIBOLI !!!
Opone zawsze idzie zmienic
Taki komplet przywiozlem z niemiec i sprzedaje felgi razem z oponami
Felgi sa proste do 156sw wchodza i nie ocieraja ale moja jest wysoka
jesli ktos ma obnizona to mozna zalozyc 215/50 lub nawet 45 ewentualnie 205
Cena mysle niejest wysoka
Kwestja gustu
ja mam takie... i wszystko jest jaknajbardziej OK
nic nie ociera itp... a prowadzi sie lepiej w zakretach... w koleinach slabiej.. no ale wiadomo![]()
W koleinach wozi troszkę na dołkach nie jest źle lepiej trzeba tylko czasem bardziej uważać ale jeździ się lepiej niż w nissanie na 13 calówkach i balonowych kołach