Witam, kolega będzie wymieniał mi łożysko w lewym przednim kole. Jak wygląda kwestia z ABS'em? Czy da się go jakoś wymontować bez uszkodzenia? Kolega twierdzi, że się nie da, że jest plastykowy i się po prostu uszkodzi podczas wymiany ...
Witam, kolega będzie wymieniał mi łożysko w lewym przednim kole. Jak wygląda kwestia z ABS'em? Czy da się go jakoś wymontować bez uszkodzenia? Kolega twierdzi, że się nie da, że jest plastykowy i się po prostu uszkodzi podczas wymiany ...
Kolega ma rację. Są znikome szanse, aby wymontować ten czujnik nie uszkadzając go. Jest on montowany w zwrotnicy "na wcisk" i dokręcony śrubą imbusową.
Jeśli nawet jakimś cudem da rade odkręcić śrubę nie ukręcając jej, co już będzie sporym sukcesem, to sam czujnik po dobroci nie wyjdzie niestety.
Tak jak kolega Piter pisze, cieżko z tym, śruba lubi się ukręcić, a czujnika nie wyciągniesz zacznie pękać i duppa, ja zrobiłem inaczej może najprostszym sposobem i trochę jak wandal, ale przeciąłem przewód żeby wyjąć zwrotnicę i zabrać na prasę. Polutowałem wszystko później w termokurczki i wsio działa jak wcześniej.
Panowie, a jednak się udało. Nie wiem jak bo nie wnikałem,ale czujnik ocalał i ABS działa, sprawdziłem ... Jeżeli interesują kogoś szczegóły to proszę o sygnał, postaram się dowiedzieć szczegóły.
Ja tam nie wyciągałem tego czujnika podczas wymiany łożysk. Owszem można rozpiąć kabel pod maską i wyciągnąć całą zwrotnicę razem z czujnikiem (trochę pitolenia z tym jest bo strasznie skitrany ten kabelek). Może to tak właśnie zrobił?
159 SW 1.9 JTS 16V 2006r.
147 1.9 JTD 8V 2004r.