Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: zakup auta po kolizji - jest sens?

hesus
    Gość

Question zakup auta po kolizji - jest sens?

Szukam tego swojego sportwagona już 3 miesiąc i ciągle bezowocnie (a wcale nie mam wymagań z kosmosu ). jak już pojade coś oglądać, to albo zlepiona z 3 aut, albo silnik podchodzący pod 400tys...

czasem trafiają się auta po niezbyt poważnych kolizjach, i tutaj powoli zaczynam spoglądać w ich stronę (zawsze to szersze pole do manewru). np wczoraj coś takiego znalazłem - http://moto.allegro.pl/item110107280...75_tys_km.html - tylko czy koszta naprawy mnie w tym przypadku nie zjedzą? nie mam żadnego znajomego blacharza, żeby brać go na wycieczki powyżej 100km celem zobaczenia auta. no i jest też wrodzona nieufność do ludzi, i podejrzenia, że ktoś sprzedaje strupa tylko pozornie lekko uszkodzonego

może ktoś miał już doświadczenia w podobnych sytuacjach i zechce się podzielić?

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Trzeba pamiętać o jednym, że nawet mały strzał musiał gdzieś oddać energię i najczęściej idzie w podłużnice, mocowanie amorów lub zawieszenia jeżeli dostało koło.

Alfa jest niestety 'miękkim' autem więc jeżeli ta z linku ma do wymiany tylko zderzak, błotnik i lampę oraz ew. prostowanie jakiś tam uchwytów to ok ale pod auto i tak trzeba zajrzeć.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar 100P
    Mieszka w
    Kujawsko Pomorskie
    Auto
    AR GT 1.9 JTD DISTINCTIVE

Domyślnie

ja bym się po nią bujnął. poduchy nie wystrzeliły to i pewnie podłużnice nie ruszone. koszt naprawy tak na moje to z 1,5-2 tysie max

Paweł24
    Gość

Domyślnie

Jesli samochod ze zdjecia mial tylko taka kolizje jak widac to jest sens jechac

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 166 3.2

Domyślnie

moja dostała strzała czołowo poleciał zderzak kawałek maski i belka pod nią no i 2 poduchy czołowe . podłuznice nie ruszone . przód wymieniłem na ten po liftingowy widac niestety ze szczeliny na masce nie sa równe ale po za tym nie odczuwam zadnych niedociagnięc przy 180 km/h jak puszcze kierownice to nie sciaga na zadną strone wiec chyba jest oki . moim zdaniem Warto jechac zwłaszcza ze takie pukniecie jak to na zdjeciu to pestka

hesus
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał rafal_155 Zobacz post
    Trzeba pamiętać o jednym, że nawet mały strzał musiał gdzieś oddać energię i najczęściej idzie w podłużnice, mocowanie amorów lub zawieszenia jeżeli dostało koło.

Alfa jest niestety 'miękkim' autem więc jeżeli ta z linku ma do wymiany tylko zderzak, błotnik i lampę oraz ew. prostowanie jakiś tam uchwytów to ok ale pod auto i tak trzeba zajrzeć.
    tak jak podejrzewałem, na oko nic człowiek nie oceni. niestety sam w temacie większej ekspertyzy nie posiadam, i ciężko mi ocenić stan zawieszenia czy silnika, a najbliższy serwis to pewnie BB albo pszczyna - auto natomiast nieubezpieczone, pokiereszowane, ogólnie niezdatne do transportu.

Cytat Napisał 100P Zobacz post
    ja bym się po nią bujnął. poduchy nie wystrzeliły to i pewnie podłużnice nie ruszone. koszt naprawy tak na moje to z 1,5-2 tysie max
    ~500zł sam zderzak, do tego cena spryskiwaczy do lamp, pogięty lewy błotnik + malowanie 4 elementów. a to tylko to co widać gołym okiem, nie wiadomo co w środku także podejrzewam większe koszta.

BTW - korzystał ktoś kiedyś z tych inspekcji samochodów allegro? niby za 99zł mają sprawdzić auto, ale do końca nie jestem do nich przekonany ew. czy znacie namiary na kogoś, kto za rozsądną opłatą mógłby się tego podjąć?

Paweł24
    Gość

Domyślnie

Inspekcję na allegro sobie podaruj Poproś kogoś z forum w odpowiednim dziale (najlepiej regionalnym). Być może znajdzie się ktoś chętny, kto akurat będzie miał po drodze