Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Przewody wspomagania 147 1.6TS <-> 147 JTD <-> 156

macmac
    Gość

Domyślnie Przewody wspomagania 147 1.6TS <-> 147 JTD <-> 156

Witam,
    Moja Bella płacze olejem z układu wspomagania kierownicy. Jest nieszczelny wąż na łączeniu gumowego wężyka idącego od spirali z aluminiową częścią tego przewodu. Lanie do układu różnych "szuwaksów" uszczelniających nic nie dało a wyciek się powiększa. Zamiennika raczej nie dostanę a w ASO wołają prawie 500 PLN.
    Pytanie 1:
    Czy w 147 1.6 TS 120 jest taki sam wąż jak w 159 ewentualnie czy w 147 z silnikiem JTD jest taki sam jak w mojej alfie? Na allegro jest kilka używek ale nie wiem czy będą pasować.
    Pytanie 2:
    Czy można naprawić taką nieszczelność przez np. zaciśnięcie gumowej rury na aluminiowej za pomocą metalowej opaski zaciskowej na śrubę?

W eperze w necie znalazłem te przewody pod kodem produktu 60696684. W ASO powiedzieli, że numeracja się zmieniła i poprawny nr to 505 016 73 - może i mają rację bo ten eper z netu może być nieaktualny.

Z góry wielkie dzięki za wszelkie wskazówki

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Można takie przewody zregenerować w firmie zajmującej się tego typu usługami za dosłownie grosze. Ja mam u siebie podobny problem i regeneracja będzie kosztować około 100zł.
    Pozdrawiam.
    http://www.pkt.pl/firmy/Warszawa/q_r...wspomagania/1/
    Ostatnio edytowane przez wojtekml ; 01-07-2010 o 12:18

Użytkownik Alfa i Omega Avatar areyoufine
    Mieszka w
    Kalisz/Ostrów WLKP
    Auto
    156 GTA

Domyślnie

również uważam, że można zregenerować. Jeżeli to guma, spokojnie możesz spróbować

Użytkownik Świeżak Avatar _M_
    Mieszka w
    Oława
    Auto
    Jest: MEGANE RS 3 // Były: Alfa Brera 2.4+ , GT 1.9+

Domyślnie

Dołączam się do pytania. Poszukuję przewodów od wspomagania (Alfa 147 1.6), czy przewody z innych modeli (JTD/156) będą pasowały?

Pozdrawiam

Użytkownik Pirat drogowy Avatar xweb
    Mieszka w
    Wlkp
    Auto
    156 SW 1.9 JTD 16V 140@167KM

Domyślnie

Podaj mi proszę nr Twoich - tak się składa, że mam przewody (od JTD?), które nie pasowały do mojego. Szukając do swojej przejechałem kilka szrotów na każdym jest fura przewodów od benzyny i prawie żadnego od diesla. A te w 16V są szczególnie odmienne...
    Kupiłem takie najbardziej pasujące, a i tak nie podeszły...
    Ostatnio edytowane przez xweb ; 15-11-2012 o 17:11

Użytkownik Alfa i Omega Avatar largo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa 147 1,9 jTD 2004r 154 KM (fabr 115KM)

Domyślnie

Cytat Napisał macmac Zobacz post
    Witam,
    Moja Bella płacze olejem z układu wspomagania kierownicy. Jest nieszczelny wąż na łączeniu gumowego wężyka idącego od spirali z aluminiową częścią tego przewodu. Lanie do układu różnych "szuwaksów" uszczelniających nic nie dało a wyciek się powiększa. Zamiennika raczej nie dostanę a w ASO wołają prawie 500 PLN.
    Pytanie 1:
    Czy w 147 1.6 TS 120 jest taki sam wąż jak w 159 ewentualnie czy w 147 z silnikiem JTD jest taki sam jak w mojej alfie? Na allegro jest kilka używek ale nie wiem czy będą pasować.
    Pytanie 2:
    Czy można naprawić taką nieszczelność przez np. zaciśnięcie gumowej rury na aluminiowej za pomocą metalowej opaski zaciskowej na śrubę?

Z góry wielkie dzięki za wszelkie wskazówki
    1. Na pewno w benzynie i dieslu się różnią. Sam mam chyba gdzieś w piwnicy cały używany układ (kupiłem do diesla, ale okazał się zestawem do benzyny). Niestety nie sprzedają tego w częściach, bo sam potrzebowałem jedynie tej rurki.
    2. Można zakuć przewody i wymienić ten nieszczelny kawałek. Jeżeli nieszczelność masz za chłodniczką (tą spiralą) to możesz zakuć to nawet gumowym przewodem, gdyż ciśnienie jest tam w okolicach 1 bara.