Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Wymiana oleju w układzie Selespeed

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie Wymiana oleju w układzie Selespeed

Wiem ze do skrzyni selespeed leje się Tutela ZC 75 synch a do hydrauliki selespeed czyli tego całego aktywatora leje się Tutela CS speed. pytanie, gdzie sie to leje? w którym miejscu w samochodzie ,jest jakiś wlew?
    Wyczytałem na forum że nie można tego zrobić samemu i ze trzeba podpiąć to najpierw pod kompa i zbić ciśnienie (odpowietrzyć>?) i dolać właściwą ilość. Czyli to robi się tylko i wyłącznie u mechanika? Skąd mam wiedzieć czy nie mam za mało? Na schemacie znalazłem jakiś pojemnik oznaczony numerem 2, ale gdzie to się znajduje?
    prosił bym kogoś kto ma selespeeda AR 156 TS 2.0L (bo chyba w 147 to samo było o ile się nie mylę?) o oświecenie co i jak z tym się robi i czy sam mogę coś zdziałać. Dzięki z góry za pomoc. Pozdrawiam.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Schemat.jpg
Wyświetleń:	7644
Rozmiar:	62.1 KB
ID:	11790  
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 05-07-2010 o 19:09

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

w 147 lewa strona przy samym błotniku.Tam jest miarka.
    Aby zalać nie uzupełnic trzeba się podpiąć pod alfadiaga albo fiatecuscan.
    Rzeczywiście należy odpowietrzyć.

Samochód nie uruchamia się

Rozwiązywanie problemów z tabeliSymptom / warunki: Samochód nie uruchamia się
    • Silnik nie uruchamia się
    • Na wyświetlaczu oznacza biegu i nie wychodzi na biegu jałowym w celu umożliwienia rozpoczęcia
    Wstępnego badania

Gdy w momencie uruchomienia silnika, należy zauważyć, że funkcje silnika rozrusznika normalnie, problem jest spowodowany przez inne systemy ( sterowanie silnikiem , ABS, pumpÖÖ paliwa. ). W specjalnej charts.If rozrusznik nie uruchamia się nadal po tej diagnozy wykres

DIAGNOSTYKA
    Wyniki badań

KrokOperacji00
    Start umożliwić sprawdzenie

Wszystko OK
    Wykrytych problemów
    Interwencja

Z prowadzenia samochodu w stanie spoczynku i eksperta w parametry środowiska , wybierz Uruchom i sprawdź, czy jest to dozwolone.Wyjścia jest dozwolone. Sprawdzić działanie rozrusznikaWyjścia nie jest dozwolone.Przejdź do kroku 00
    Sprawdzenie poziomu oleju

Wszystko OK
    Wykrytych problemów
    Interwencja
    Sprawdź poziom oleju , jak pokazano w Procedura 2

Przejdź do kroku 1Poziomie innym niż maxZrobić Procedura 31
    Sprawdzić ciśnienie oleju

Wszystko OK
    Wykrytych problemów
    Interwencja

Sprawdzić ciśnienie oleju , jak pokazano na Procedura 4.Przejdź do kroku 2.Naciśnij < 40 barZrobić Procedura 52
    Sprawdzić błędy ECU

Wszystko OK
    Wykrytych problemów
    Interwencja

Sprawdź ECU za brak błędów. W szczególności sprawdzić :
    • Clutch błąd czujnika
    • Sprzęgło zawór aktualnego błędu
    • błąd Przekaźnik pompy
    • błąd obciążeniu
    • Sterownik błąd nie powiodła się
    Przejdź do kroku 4.Obecność jednego lub więcej błędów w wykaziePrzejdź do kroku 3.3
    Sprawdź znalezione problemy

Wszystko OK
    Wykrytych problemów
    Interwencja

Sprawdź problemów zgodnie z Procedura 17Zakończenia proceduryProblem nie ustąpiPrzejdź do kroku 4.4
    Sprawdź przełącznik pedału hamulca

Wszystko OK
    Wykrytych problemów
    Interwencja
    Sprawdź przełącznik pedału hamulca operacji zgodnie z Procedura 7

Przejdź do kroku 6.pedał hamulca nie działa prawidłowoSprawdzenie warunków połączenia , przewody i przełącznik . Przywracanie / wymienić złamane części. Przejdź do kroku 5 .5
    Po sprawdzeniu przełącznik pedału hamulca

Wszystko OK
    Wykrytych problemów
    Interwencja

Sprawdź, czy problem nie jest już obecny .Zakończenia proceduryProblem będzie się powtarzał .Przejdź do kroku 6.6
    Problem nie ustąpi

Wszystko OK
    Wykrytych problemów
    Interwencja
    Kontakt pomocy technicznej, aby uzyskać dodatkowe informacje na temat problemu

---------- Post dodany o godzinie 23:58 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:56 ----------

Sprawdzenie poziomu oleju

1. Poczekaj na elektryczną pompę wyłączyć ( pompy uaktywnia się, gdy drzwi po stronie kierowcy otwiera się i wyłącza się automatycznie po upływie maksymalnie 30 sekund ).
    2. Ustaw kluczyk zapłonu marca
    3. Zrobić kilka zmiany biegów z silnikiem off , tak aby włączyć pompy elektrycznej .
    4. Natychmiast po elektryczna pompa wyłączy się , należy sprawdzić poziom oleju hydraulicznego urządzenia z dip -stick na pokrywie zbiornika.
    5. Jeżeli poziom oleju znajduje się pod Max CE, doładować , jeśli jest więcej, sprowadzić ją do poziomu max.
    Ostatnio edytowane przez Piotriix ; 03-07-2010 o 23:04
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

amon
    Gość

Domyślnie 156 Wymiana oleju w Selespeed

Postanowiłem wymienić olej w mechanizmie Selespeed, bo coś Sele. ma problem z przełączeniem na 3-ci bieg, gdy jest gorąco. Przy temperaturze powyżej 25-28*C zaczyna kilkakrotnie próbować załączać 3-ci bieg. Pomyślałem, że może to być wina oleju, bo jeszcze nigdy go nie wymieniałem, a tylko dolewałem. Ale jak go spuścić z Sele. Nie mogę znaleźć żadnego korka spustowego na obudowie.
    Czy ktoś wie jak spuścić stary olej z SELESPEED-u???

pozdr.
    Ostatnio edytowane przez amon ; 04-07-2010 o 21:42

Użytkownik Rowerzysta Avatar fafa
    Mieszka w
    Knurów/Mysłowice
    Auto
    RWD & FWD & Q4

Domyślnie

Olej w mechanizmie SS jest olejem w pełni syntetycznym ale jednak ma zupełni inne zadanie niż olej przekładniowy w skrzyni biegów - nie zużywa się. Producent nie przewidział jego wymiany a jedynie uzupełnianie.

Za kłopoty z 3 biegiem może odpowiadać:

rozregulowana nasadka sprzęgła,
    zużyte sprzęgło,
    zużyte mechanizmy skrzyni biegów,
    błędy elektroniki SS (głównie brak styku na złączach, zaśniedziałe styki, uszkodzenie centralki SS),
    zużyta pompa wysokiego ciśnienia,
    uszkodzony/-e przewody podające wysokie ciśnienie w mechanizmie,
    zużyty (powyżej granicy tolerancji-rzekomo już fabrycznie było z nimi kiepsko) mechanizm SS (aktywator).

Kolejność dowolna i każda prawie równie prawdopodobna
    33 1.7IE 8v Mirto Verde; 75 1.8 ie Rosso Alfa; 159 SW JTDm Q4 Nero Carbonio Met. & Poltrona Frau inside
    Ypsilon 0.9 TA BiColore Platinum
    było: 147 Selespeed, 146 1.6 TS

amon
    Gość

Domyślnie

W moim przypadku problem pojawia się tylko, gdy temperatura powietrza wynosi powyżej 25-28*C. Wtedy po pewnym czasie jazdy pojawia się problem z 3-cim biegiem. Po dalszej jeździe po kilku próbach włącza z biegu 2 od razu na 5-ty.

Rano i wieczorem, gdy temp. powietrza jest niższa ok 20*C problemu nie ma.

Zauważyłem także, że przy rozruchu silnika (po prawidłowej procedurze sprawdzenia) oleju w zbiorniku jest prawidłowy poziom, a w czasie, gdy przestaje przełączać bieg 3 (rozgrzany silnik) poziom oleju jest wyższy o ok. 4-5 mm na miarce.

Zastanawiam się, czy to nie skutek zapowietrzenia układu :/

Mieszka w
    PL
    Auto

Domyślnie

Zastanawiam się, czy to nie skutek zapowietrzenia układu :/raczej nie/
    Przeczyść tę kostkę od selespeeda.
    A jak przy okazji wypniesz akumulator /bo musisz/ to zrobisz reset ustawień selespeeda .
    Moim zdaniem powinno ci pomóc.
    Te usterki przy wysokiej temperaturze wskazują albo na zbyt wysoką temp.oleju w selespeedzie albo sprzęgła /a jedno czasem jest wynikiem drugiego/,lub zbyt mała ilość oleju ale w skrzyni/może czas wymienić/pytanie do fafi
    Fafa próbowałeś robić kalibrację fiatecuscanem??
    Gdześ czytałem,że zakładają chłodniczkę do oleju w selespeedzie dodatkowo.Być może coś jest na rzeczy z tą temperaturą oleju.
    Kto chce szuka sposobu,
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była

Użytkownik Rowerzysta Avatar fafa
    Mieszka w
    Knurów/Mysłowice
    Auto
    RWD & FWD & Q4

Domyślnie

Cytat Napisał amon Zobacz post
    W moim przypadku problem pojawia się tylko, gdy temperatura powietrza wynosi powyżej 25-28*C. Wtedy po pewnym czasie jazdy pojawia się problem z 3-cim biegiem. Po dalszej jeździe po kilku próbach włącza z biegu 2 od razu na 5-ty.

Rano i wieczorem, gdy temp. powietrza jest niższa ok 20*C problemu nie ma.

Zauważyłem także, że przy rozruchu silnika (po prawidłowej procedurze sprawdzenia) oleju w zbiorniku jest prawidłowy poziom, a w czasie, gdy przestaje przełączać bieg 3 (rozgrzany silnik) poziom oleju jest wyższy o ok. 4-5 mm na miarce.

Zastanawiam się, czy to nie skutek zapowietrzenia układu :/

Ciekawe z tą temperaturą. Co do ilości oleju w zbiorniku to wg mojego doświadczenia wygląda to tak, że pompa pobiera olej ze zbiorniczka jak tylko "zauważy" aktywność kierowcy - w przypadku 147SS było to np. w momencie otwierania drzwi kierowcy (!). Gdy po otwarciu drzwi przez jakiś czas nic się nie dzieje ukłąd wraca do stanu "stand by" i poziom oleju wraca do punktu wyjścia. Dlatego też pomiar jego ilości w zbiorniczku należy przprowadzać dopiero po przejści układu w stan oczekiwania.

Układ SS nie jest układem zamkniętym/ciśnieniowym (jak ukł. chłodzenia) więc zapowietrzenie IMO nie ma prawa nastąpić.

Wracając do problemów - ja także permanentnie miałem problem z 3 i 4. I tak naprawdę nigdy na więcej niż 7-8 kkm nie potrafiłem zmusić układu by działał bezbłędnie.
    Na chwilę pomagały regulacje nasadki (przy użyciu examinera - niestety z niewiadomych powodów nie "trzymał" długo ustawień), często radziłem sobie "poprawianiem" kontaktu na złączu SS (o czym pisze piortiix), ratowałem się wymianą sprzęgła, potem remontem skrzyni (bo wadliwe działanie układu zniszczyło synchro 3 i 4 biegu). Skrzynia była diagnozowana także pod kątem utrudnionego przesuwu wewnętrznych bebechów itp. Zmieniana była pompa, aktywator... Zawsze na jakiś czas to pomagało.
    Ostatecznie na dłuższy czas (30-40 kkm) pomogła wymiana centralki a właściwe jej przeprogramowanie w tyskim KoCar'ze, gdyż dwie sztuki zakupione na Allegro także były trefne.

Szef sprzedaży bielskiego CS FAP'u, potwierdził że z ok. 200 egz. 147 sprzedanych na polskim rynku aż ok 160 miało problemy z układem - zawinił poddostawca mechanizmów, zupełnie nie trzymając _tolerancji_wykonania_układu_ zatwierdzonej w dokumentacji.
    Po 2003 roku (także wraz z wprowadzeniem Stilo SS, w którym układ znacząco różni się od 147) układ zmieniono/poprawiono i w zasadzie wyeliminowano problemy z lat wcześniejszych.
    O dziwo, pierwsza seria 156 ma mniej problemów z SS niż póżniejsza zmodyfikowana w 147

Ja swoj problem zostawiałem w rękach mechników z katowickiego ItalAuto, ale równie dobrze zajmą się nim w poznańskim Polcar'ze i bielskim CS FAP.

Wiem, że niewiele pomogłem, ale ... na Twoim miejscu zająłbym się głównie elektroniką - złącza przeczyścić, sprawdzić przekaźnik, wiązki przewodów, przeprogramować centralkę. Jak to nie pomoże to sięgać dalej.

---------- Post dodany o godzinie 07:22 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 06:58 ----------

Cytat Napisał piotriix Zobacz post
    A jak przy okazji wypniesz akumulator /bo musisz/ to zrobisz reset ustawień selespeeda .
    Moim zdaniem powinno ci pomóc.
    Te usterki przy wysokiej temperaturze wskazują albo na zbyt wysoką temp.oleju w selespeedzie albo sprzęgła /a jedno czasem jest wynikiem drugiego/,lub zbyt mała ilość oleju ale w skrzyni/może czas wymienić/pytanie do fafi
    Fafa próbowałeś robić kalibrację fiatecuscanem??
    Gdześ czytałem,że zakładają chłodniczkę do oleju w selespeedzie dodatkowo.Być może coś jest na rzeczy z tą temperaturą oleju.

Słusznie piszesz o kostce. Ja praktycznie po każdym fake'u nawet na skrzyżowaniu (!!!) spokojnie włączałem awaryjne, podnosiłem maskę, rozłączałęm i ponownie łączyłem złącze i w drogę Pomagało praktycznie zawsze.
    Od tego czasu (gdy to odkryłem) miałem podejżenie graniczące z pewnością, że za większosć problemów z SS odpowiada elektronika. Zresztą jak pisałem wyżej - na 3 centralki zakupione przez net, żadna nie okazała się sprawna - dopiero przeprogramowanie posiadanej przyniosło skutek.

Co do fiatecuscana - w czasach gdy posiadałem 147SS jeszcze go nie było. A sama kalibracja do dziś wydaje mi się jakąś magiczną czynnością, gdyż nie bardzo wiem do dzisiaj jakie parametry odniesienia są właściwe. Rzekomo do tego trzeba trochę praktyki.

O chłodnicy SS także niewiele wiem. Być może to pomaga.
    Montują to tylko "ambitnie" jeżdżący kierowcy czy "cywile" także?
    W końcu zastosowany w układzie olej to pochodna jakiegoś syntetycznego dextrona i IMO on powienien wytrzymywać spokojnie większość warunków pracy SS (wszak konstruowanego na rynek południowy). Nie słyszałem także by olej do SS przechodził jakąś modyfikację na przestrzeni ostatnich kilku lat, co mogłoby sugerować wcześniejsze problemy z jego lepkością w wysokich temp.
    Z drugiej strony tłumaczyłoby to np. okresowy brak ciśnienia na wyjściu HP. Jeśli modyfikacja nie byłaby droga i uciążliwa to kto wie?
    33 1.7IE 8v Mirto Verde; 75 1.8 ie Rosso Alfa; 159 SW JTDm Q4 Nero Carbonio Met. & Poltrona Frau inside
    Ypsilon 0.9 TA BiColore Platinum
    było: 147 Selespeed, 146 1.6 TS

amon
    Gość

Domyślnie

Porobiłem trochę sprawdzeń skrzyni SEL. przy kluczyku w MAR (postój pojazdu) za pomocą programu FiatECUScan 2.3.1. Takim tylko programem Demo dysponuję, którym mogę cokolwiek sprawdzić w skrzyni.

Oto zrzuty:

Prosiłbym o komentarz, czy jest dobrze, czy coś nie tak z danymi skrzyni?

amon
    Gość

Domyślnie

Odkopuje temat!

Panowie, czy ktoś odpowie na temat parametrów ze screnów?. Głównie chodzi o te zaznaczone na zrzucie.

W międzyczasie robiłem testy selespeed Alfadiagiem i błędów nie wyrzuca. Podczas testów FiatECUScan-em wyrzucało jednak info o przekroczonym czasie: "Opóźnienie jest zbyt wysokie" przy testach na gorącym silniku, czyli wtedy, kiedy właśnie przestaje załączać 3-ci bieg.
    Zauważyłem też, że jak włączam 3-kę, gdy Selespeed próbuje włączać ten bieg przez pewien czas, towarzyszy temu dźwięk buczenia, czy brzęczenia?. W tym czasie brak jest napędu, czyli dodając gazu samochód jest jakby na luzie. Po kilkukrotnym pchnięciu dźwigni biegów w przód włącza na bieg 5-ty, lub na N. Dodam, że problem ten narasta stopniowo w miarę nagrzewania się silnika przy, jak wspomniałem wcześniej, wysokich temperaturach otoczenia ->powyżej 20*C.

Opisując zjawisko dokładnie, to:
    po starcie problemu z biegami nie ma. Po kilku km zaczyna mieć problem z włączeniem biegu 3 - dłuższy czas włączania, jakby kilkukrotne próby, ale w końcu jeszcze ten bieg załącza. Po pewnym czasie jazdy, gdy jest następna konieczność włączenia biegu 3, system ma już większe problemy i albo włączy 3, albo od razy 4-ty bieg. Następnie, podczas dalszej kontynuacji jazdy, przy próbie włączenia 3, system próbuje, a w tym czasie samochód jakby był na luzie. Muszę kilka razy zadać wyższy bieg dźwignią biegów, a wtedy włącza się, jak opisałem wyżej, bieg 5, albo N.
    Wieczorem, gdy temperatura spada, problem ustępuje.

Mieszka w
    PL
    Auto

Domyślnie

Ta temperatura wskazywałaby na problem raczej ze skrzynią a nie z selespeedem.
    Jak stan oleju w skrzyni?
    Jaki olej jest zalany?
    Kiedy był zalany?
    No i jaki stan mechaniczny skrzyni?
    SS ma to do siebie,że jakikolwiek opór przy wrzuceniu biegu to wywala na N lub wrzuca bieg wyższy.
    Aktywator jest przymocowany do wodzików na stałe, pytanie czy w tym miejscu jest wszystko ok.
    Co do samego SS przy wysokich temperaturach.A raczej przy pracy samych układów SS, to właściwie cokolwiek można sprawdzić tak naprawdę wczasie jazdy lub lepiej w czasie wadliwego działania SS.
    Każdy układ hydrauliczny ma tendencję do przepuszczania ciśnienia z nad tłoka, pytanie ile jest dopuszczalne?
    Tutaj oprócz mechanicznych luzów /oczywiście do jakieś toleracji/
    sam olej SS może sporo poprawić lub pogorszyć jeżeli jest kiepskiej jakości .
    Generalnie gdyby ktoś miał cały aktywator uszkodzony a chciałby go mi podesłać do celów czysto naukowych bardzo chętnie przyjmę.
    Rozbiorę to ustrojstwo na czynniki pierwsze i pokażę paru magikom od układów hydralicznych może oni poradzą jak to da się usprawnić lub naprawiać tanim i dobrym sposobem.
    A jak to mówi mój znajomy mechanik rozbierając napinacz hydrauliczny ,,.Któś złożył to ja go rozbiorę skoro mu się udało złożyć to i ja złożę,,. I naprawił i złożył

---------- Post dodany o godzinie 15:04 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:03 ----------

Aha co do zdjęć na moje oko wszystko jest ok.
    Jak możesz daj takie sceeny w momencie awari

---------- Post dodany o godzinie 15:06 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:04 ----------

Dobry olej do naszych skrzyń CASTROL PRZEKŁADNIOWY 75W90 TAF-X
    Chwalą go nawet właściciele mesiów i WW

---------- Post dodany o godzinie 15:20 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:06 ----------

A byłbym zapomniał o sprzegle gdy w manualnej skrzyni sprzęgło stawia coraz większy opór to jest znak ,że czas najwyższy naprawiać.Tutaj SS poprostu szwankuje.Jedynie co nam <<Powie,, to ,że sprzęgło jest juz starte ale o np.łożysku nic a nic nie szepnie
    Kto chce szuka sposobu,
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była