Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: [156] 2.4 JTD 20V Nie odpala

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD 20V

Domyślnie [156] 2.4 JTD 20V Nie odpala

Witam wszystkich i proszę o pomoc.

Kupiłem swoją Belle w lutym tego roku.Do dziś dnia zrobilem w niej 8tyś km.W ten poniedziałek alfa mi napociła problemu.Wracając do domu póznym wieczorem zapaliła mi sie kontrolka silnika i na wyświetlaczu info Motor system failure-go to dealer.Autko wkręcało sie do 3500obr/min a turbina nie ładowała.Rano pojechalem do pracy(pracuje w serwisie opla) i tam szukałem przyczyny o co kaman. Podłączyłem tester diagnostyczny i wyskoczyły mi cztery błędy przepływomierz Egr zawór turbiny i jeszcz jeden którego nie pamiętam.Po nierównej walce doszedłem ze spalił mi sie bezpiecznik pod deską rozdzielczą.Załozyłem nowy i autko chodziło jak wcześniej z tym ze przy dodawaniu gazu szarpało.Wiec zaczołem szukac w kablach jakiegoś zwarcia.Fakt znalazęłm lekko przetarte kable i je poizolowałem założyłem nowe wełniane izolacje.I wszystko wróciło do normy do wczorajszego dnia rana.
    Wczoraj chyciałem sobie wymienic olej w silniku.Wiec wsiadam do auta łapie za kluczyk i krece.Za pierwszym razem nie chciał odpalić.Po wyłączeniu zapłonu i ponownemu włączeniu odpaliła na strzala ale zaświeciła sie kontorolka silnika.Autko zgasło a kontrolka znikneła na zawsze i swieci mi sie teraz kontrolka auta z kłódką.W servisie FIATA powiedziano mi ze nie ma komunikacji imobilajzera z sterownikiem silnika.

Mam kilka pytań.Ktoś z was miał problemy z instalacją czyli gdzies przetarta.
    Czy i gdzie znajde schemat połączeń elektrycznych auta.
    I z czym musze sie zmierzyc.Czy to ze gdzieś kabel jest przerwany

Dodam ze jak holowano mnie do garażu to po zapaleniu sie kontrolki silnika auto w garażu mi odpalało i nie gasło,wtedy silnik pracował nawet 10min.
    Ma ktoś z was jakieś pomysły...HELP Pozdrawiam i Z góry dzięki za pomoc.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Wystąpiło zwarcie i rozkodowała ci się centralka immobilajzera - odpal procedurą awaryjna i jedź na kodowanie do ASO
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

Widzisz w ASO też tak myśleli ...jak holowałem auto do garażu coś mnie tkneło bym milion razy przekręcał kluczykiem.W pewnym momencie check sie zapala a auto z kluczykiem gaśnie i auto chodzi.Jak znowu kontrolka auta z kłudką sie zapala to gaśnie potem znowu mililion razy przekrecam i sytuacja sie powtaża...co u licha nie mam pojęcia.Gdyby mi się rozkodował imobilajzer to bym wcale nie zapalił.

Pyt.jak uruchomić procedure awaryjną w razie konieczności gdyby mi autko odmówiło dalszej jazdy?

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

Witam Ponownie.Chce odświeżyć temat ponieważ już myslałem ze doszedłem co było powodem mojej awarii w Belli. Jak pisałem wcześniej to wystarczyło poruszać przekaźnikiem i autko chodziło normalnie ...
    Lecz ku*&%$ wczoraj jadąc sobie w mieście po prostu mi zgasła.Poruszałem przekaźnikiem i nic.Teraz tylko miga kontrolka czek engine i miga razem z nią kontrolka świec żarowych.Silnik kręci a nie odpala.Jak odłączę wtyczkę od EGR to kontrolka czek Szaleje!!!
    Pomocy...!!! W przyszły piątek chcę jechać na wymarzony urlop po Italii a tu już nie mam czym jechać...Proszę o sugestie

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Wyczyść styki antenki immobilajzera. No i masz kłopot z zaworem EGR - może pomoże czyszczenie i zaślepka, jak nie to wymiana, czyszczenie i zaślepka:
    http://allegro.pl/zaslepka-egr-jtd-1...192031408.html
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

A gdzie znajduje się ta antenka od imobilajzera??

Dylu
    Gość

Domyślnie

puszka od immo znajduje się pod kierownicą, wejście ma podobne do kabla od internetu jak się położysz pod kolumna i zaświecisz latarką to powinieneś ją dostrzec. rozłączasz kabel, używasz czegoś do styków elektrycznych (ja użyłem WD) i powinmo być po problemie.

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

dobrze wszystko ładnie pięknie ...ale czy takie objawy występowały w alfach jakie podałem ...?

Dylu
    Gość

Domyślnie

w mojej było tak, że musiałem też kilkanascie razy przekręcić kluczykiem, żeby odpaliła

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

Ok więc tak.Auto zrobiłem.Nawalił przekaznik pod maską.Poprostu go zalałem wodą.Od tej pory Byłem we włoszech robiąc przy tym 5 tyś km,I kompletnie brak usterki kreci pali jedzie.Przekaznik ten steruje napięcie między komunikacją komputer imo i zapłon.TZW HEATER czy jakos tak sie pisze.Polecam Dylu go wymienić bo to ponąc według serwisu on blokuje imo.Koszt 50 zł B-)>>>POZDRAWIAM <<<