Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Urwany pasek wielorowkowy

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    chojnów
    Auto
    AR156 1.9jtd '01 SW

Domyślnie Urwany pasek wielorowkowy

witam miałem małą przygode, a mianowicie jadąc do pracy, wpadłem w krater, nawet dziura tego nie mozna nazwać, do wymiany opona, zgięta felga i mocno nadszarpnięte nerwy, panowie drogowcy, właśnie naprawiali tą drogę,sypiąc "szybki asfalt", te kamyczki sypały po nadkolacz masakrycznie, dojechałem do roboty , w mierdzy czasie zrobiłem koło, po południu odpalam autko, niestety zrobiłem to na włączonej klimie, i zaczęło coś stukać, i za chwilę nie ma wspomagania, urwało pasek, pytanko wina dziurska, tych kamyków czy klimy? dodam jeszcze że pękła obudowa napinacza, założyłem nowy pasek ,jednak napinacza już nie mogłem dostac, i narazie tak jeżdzę, chyba jutro będę wymieniał napinacz.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

To uważaj, bo jak pasek wielorowkowy wkręci się w rozrząd to będziesz remontował silnik. Radzę z tym nie jeździć.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    156SW 2,4 jtd 2001

Domyślnie

Koło napędzajace na wale lubi się rozlecieć! Sprawdż jego stan, bo jak pęknięte, to pasek rwie jak nic!

osqarq
    Gość

Domyślnie

jeżeli myślisz że to klima to pokręć sprzęgłem od sprężarki. powinno być ruchome, jeżeli nie jest to jest to wina klimy, może zakleszczył sie tam kamyk którego nie widać.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    chojnów
    Auto
    AR156 1.9jtd '01 SW

Domyślnie

koło całe, przynajmniej nie zauważyłem pęknieć, pękła tylko obudowa napinacza paska,już czeka w bagażniku na założenie, razem z innymi cześciami, teraz zapowiada się parę miłych dni i nocy spędzonych w garażu z alfą mam na myśli walkę ze stukami w zawieszeniu, przy okazji wymienie także ten napinacz,
    klima chodzi po wymianie a właściwie założeniu paska, na tej peknietej obudowie napinacza zrobiłem ok 500km i wszystko chodzi, wiec chyba to pekniecie nie wpływa jakoś znaczaco na pracę paska, ale i tak dzisiaj to wymienie, koszt napinacza to 100zł więc tragedii nie ma
    Ostatnio edytowane przez dulik82 ; 13-07-2010 o 13:56

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Ostrwiec Św
    Auto
    156 - 1.9 JTD - 2004

Domyślnie

Ja miałem taką akcję, na trasie doszło do naderwania tego paska, najpierw stukot pod maską, zatrzymałem autko natychmiast, i widzę że pasek zaczyna być postrzępiony. Obciąłem ile się da i na wymianę.
    Wcześniejszy właściciel wyznał wyznał, że przy zakładaniu źle załozył, pasek zleciał mu z rolki i przeleciał po kole napędowy. Czy to ma sens co mówi, czy moze mam coś innego podejrzewać?

Dzięki za info