Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Alfa 159 ze spaloną komorą silnika - warto?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Stilo 1,9 JTD 16V

Domyślnie Alfa 159 ze spaloną komorą silnika - warto?

Panowie - mam do kupienia Alfe 159, 2.4 jtdm po pożarze w komorze silnika...

Generalnie zawieszenie całe, środek auta nieruszony - większość osprzętu na górze okopcona i do wymiany.. Silnik do wymiany - lub głowica z górnym osprzętem..

Do wymiany maska, lampy, błotniki, zderzak, wszelkie zbiorniczki, filtry, komputer, rurki, instalacja elektryczna silnika. chłodnice, wzmocnienie przednie (nie warto malować)

Ściana grodziowa tylko okopcona - plastik pod wycieraczkami bez śladów wysokiej temperatury..

Autko bardzo ładne, zadbane (poza tym pożarem).

Rocznik 2006, przebieg bardzo malutki, w środku nówka.

Części miałbym załatwione - po wszystkim, łącznie z piaskowaniem i malowaniem komory silnika, wsadzeniem nowego silnika i wymianą wszystkiego co wymieniłem cena to 2/3 ceny rynkowej - warto w coś takiego się bawić? Autko chciałbym dla siebie - nie na handel.

Jakich negatywnych skutków możnaby się spodziewać? (zawieszenie nie nosi śladów przegrzania, zapachu spalenizny w środku nie czuć)

Ostatnio edytowane przez grzesiekwisnia ; 15-07-2010 o 18:57

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Wg mnie nie warto, zbyt duże koszta naprawy
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

jak masz czas środki i chęci czemu nie. przelicz wszystko dokładni aby się nie okazało że wpakujesz więcej niż jest tego warta.

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

Użytkownik Znawca Avatar krawat
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 155v6; AR Stelvio Q

Domyślnie

Ja bym jeszcze pomyślał jaki wpływ na bezpieczeństwo takiego samochodu miał pożar. Sądzę że konstrukcja mogła się znacznie osłabić. Nawet nie chodzi o jakis wypadek (niedajbog). Bardziej mi chodzi o zawieszenie silnika itp itd. No i pytanie czy nie lepiej dolozyc troszke $ i miec cos bezwypadkowego. Nie wiesz przeciez czy wszystko sie uda zlozyc i bedzie 100% hulało... taka jest moja skromna opinia

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Stilo 1,9 JTD 16V

Domyślnie

Hmm.. Dzięki za odpowiedzi..

Co do bezpieczeństwa - nie wydaje mi się, żeby tam jakiś wpływ ten pożar miał na zawieszenie i inne elementy służące bezpieczeństwu..

Na zdjęciach widać, że okolice mocowań amortyzatorów nie dostały temperatury (wężyki plastikowe są sporo przed i nie mają śladów nadpalenia/nadtopienia) - spód (dodałem jeszcze jedno zdjęcie - druga strona wygląda podobnie) wygląda na nieruszony.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Za 2/3 ceny ja bym się w to nie ubierał. Zbyt mało opłacalne, a przy tym zawsze pozostanie coś, co będzie nie tak jak w oryginale. 159 to już wyższa półka, a jak to mówią szkłem dupy nie utrzesz.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Skoro o tym piszesz to pewnie wydaje ci sie to okazją, ale ochłoń. Nawet jak na spokojnie wszystko policzysz pewnie cos wyskoczy, stracisz kupę czasu (który nota bene możesz wykorzystać na zarabianie $$ na pełnowartościowe auto) a gwarancji sukcesu nie masz. To auto wyższej klasy i tak też będziesz się chciał w nim czuć a IMHO po czymś takim chyba to nie do końca możliwe. Wg mnie nie warto się bawić w coś takiego. Nie masz tez gwarancji że kilka bardziej odległych elementów zostało juz wymienionych na nowe tak aby kupujący myślał że pożar był malutki.
    Lepiej trochę cierpliwości a nie ładowac się w złom.
    Ostatnio edytowane przez metan ; 15-07-2010 o 23:52

Użytkownik Rowerzysta Avatar fx25
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Brera Q4 Stelvio Q

Domyślnie

jakiś czas temu pojawiło się ogłoszenie brery 2,4 z podobnym objawem "uszkodzenia", coś one strasznie łatwopalne ....

Darek`
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał grzesiekwisnia Zobacz post
    wymianą wszystkiego co wymieniłem cena to 2/3 ceny rynkowej
    Cytat Napisał aniol_jojo Zobacz post
    Wg mnie nie warto, zbyt duże koszta naprawy
    ;/ Chyba ktoś tu zrobił dokładniejszy kosztorys.

Osobiście brałbym ją, jeżeli:

- całą mechanikę robisz samodzielnie lub masz znajomego mechanika z którym się umówisz na konkretną kwotę, niezależnie ile będzie roboty - napewno będą jakieś poprawki, a coś jeszcze trzeba wymienić, a coś poprawić itp. i za każdą pierdołkę płać ciężkie PLN`y

- w wariancie pesymistycznym (wymiana silnika + CAŁE oprzyrządowanie z grodzi) wyjdzie przyzwoity (30%)? do przodu, to można się szarpnąć.

- miej świadomość, że nie sprzedaż jej za cenę rynkową (nawet po kilku latach) zawsze będzie to powód do zbijania ceny przez potencjalnych kupujących, a tu lakier nie ori, a tu silnik z przekładki itp.

Jednak dla pewności poszukaj na necie więcej info o takich autach, zapewne nie jesteś prekursorem

Pzdr!
    Ostatnio edytowane przez Darek` ; 16-07-2010 o 18:21

Użytkownik Znawca Avatar marshall
    Mieszka w
    śląsk kręcę się tu i tam
    Auto
    jakieś alfy

Domyślnie

nio jak koledzy pisza zawsze wyjdą jakieś pierdółki w trakcie które są kosztowne lepiej by było kupić jakaś przetartą np przerysowany błotnik i drzwi cena tez bedzie niższa a bedzie to pewniejsze auto
    Zaczęło się niewinnie od pięknej 147 po 30sztuce tej marki stwierdzam że virus Alfa działa
    Aktual:
    AR 166FL 3.0 v6
    AR GT
    AR 166FL 2.4jtd 20v
    Zastava 750