Witam ,jak w temacie jak i czym uszczelnic skrzynię bo zauważyłem jak by się trochę pociła .Sorry że założyłem nowy temat ale nie mogłem nic znalezc z takim problemem.
Witam ,jak w temacie jak i czym uszczelnic skrzynię bo zauważyłem jak by się trochę pociła .Sorry że założyłem nowy temat ale nie mogłem nic znalezc z takim problemem.
Niestety,od lat mam podobny problem. Chyba to typowe we włoskich samochodach. Ta pasta uszczelniająca, na którą jest fabrycznie skręcona skrzynia po pewnym czasie robi się twarda i puszcza olej.
Niestety jedyna rada to wyjęcie skrzyni, rozebranie, oczyszczenie powierzchni styku i ponowne skręcenie na dobrą pastę lub silikon.
Ja wyjmowałem swoją skrzynie w 156, gdyż hałasowało łożysko oporowe i kapał olej.
Okazało się, że ten fabryczny klej już się wykruszył.
Zrobiłem sobie uszczelki, gdyż fabrycznie nie są przewidziane.
Trzeba tylko zwrócić uwagę na to, żeby dać możliwie najcieńsze uszczelki, żeby nie zwiększyć luzy na łożysku na mechaniźmie różnicowym. Uszczelki warto posmarować smarem grafitowym żeby nie nasiąkały olejem.
Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
Wcześniej:
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
Alfa Romeo 166 3.0 V6
Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
Lancia Delta 1.8 8V
Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
Alfa Romeo 155 2.5 V6
Alfa Romeo 33 1.7 Boxer
Uszczelki to nie jest dobry pomysł. Fabrycznie ta skrzynia jest skręcana bez uszczelek i też tak powinno się naprawiać. No ale jak dałeś cienkie uszczelki to może jakoś to będzie chodziło - może luzy nie będą za duże.