Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Zmiana tylnych szyb na elektryczne

qba_wawa
    Gość

Domyślnie Zmiana tylnych szyb na elektryczne

Witam,
    Zwracam się z następującą sprawą. Dotychczas w mojej Alfie Romeo 156 (1998 r.) w tylnych drzwiach były szyby manualne (na korbkę). Tak wyjechała z fabryki. Ponieważ jedna z szyb przestała działać postanowiłem zajrzeć i sprawdzić co się stało. Okazało się, że urwała się linka. Pod ręką miałem Alfę 156 przywiezioną z Anglii, która przeznaczona była na części. W tym aucie były z tyłu szyby elektryczne. Postanowiłem więc przełożyć je do swojego auta. Zamontowałem silniczek wraz z prowadnicą, wiązkę przewodów elektrycznych (te w drzwiach tylnych oraz przednich od kierowcy wraz z przyciskami). Wszystko podłączyłem i... nie działa. Czy ktoś ma może pomysł dlaczego tak jest? Czyżby wiązka a anglika nie działała na Starym Kontynencie?
    Po podłączeniu wiązki w drzwiach przednich nie chciała działać zamek. Okazało się, że w angielskiej wersji przewody były po podłączane nieco inaczej niż w tej mojej oryginalnej (wystarczyło pozamieniać przewody miejscami). Może tu leży problem?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

A skąd wziąłeś prąd w wiązce do tych dodatkowych szyb?

Użytkownik Znawca Avatar r-sokol
    Mieszka w
    Puławy (Jaroszyn), woj. Lubelskie
    Auto
    AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.

Domyślnie

Założyłeś wiązkę do drzwi - ok. A co z wiązką w samochodzie (w kabinie)? Zobacz czy w gnieździe w słupku sa piny w tych samych dziurkach co w gnieździe od drzwi.
    Możesz po prostu nie mieć kabli w wiązce w kabinie.
    Jeśli kable są to winę najprawdopodobniej ponosi tzw "moduł komfortu" - jest pod poduszką (airbagiem) pasażera.
    Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

W alfach 156 z szybami na korbkę z tyłu nie ma modułu komfortu.

Użytkownik Znawca Avatar r-sokol
    Mieszka w
    Puławy (Jaroszyn), woj. Lubelskie
    Auto
    AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.

Domyślnie

A na schamatach z DTE jest.
    Z tym, że należy się sprostowanie i przeprosiny. Faktycznie moduł komfortu nie bierze udziału w sterowaniu szyb tylnych. Same przełączniki, silniczki i blokada. Zasilanie przez bezpieczniki B17 i B18 oraz przekaźnik J60.
    Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl

qba_wawa
    Gość

Domyślnie

Sprawdziłem ilość pinów w złączkach znajdujących się między drzwiami a nadwoziem. Wszystko się zgadza z wersją angielską. Ilość przewodów też się zgadza.
    Też myślałem na modułem komfortu. Być może jest zaprogramowany tylko na przednie szyby (jak się go rozłączy nie działają, podobnie jak zamek centralny).
    Z drugiej jednak strony jeżeli to nie moduł tylko bezpiecznik to powiem tak: przejrzałem wszystkie bezpieczniki (te w krzynce po lewej) i są one w porządku. Żaden nie jest przepalony.