Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: tarcie (rzężenie) podczas przyspieszania

0czko
    Gość

Domyślnie tarcie (rzężenie) podczas przyspieszania

Witam

jeżdzę moją Alfą już od kilkunastu tysięcy i zauważyłem pewną przypadłość podczas dłuższych jazd. Jadę dość długo stałą prędkością w trasie, gdy zwalniam i ponownie przyspieszam z 2 biegu auto przy około 2tys. obr tak jakby wpada w jakieś tarcie, dźwięk przypomina tarcie, rzężenie coś tego typu. Nie jest szczególnie głośne, ale auto ma wtedy problem z przyspieszeniem, skacze, to tarcie wyraźnie powoduje opór. Całość trwa około 1 sekundy, wtedy natychmiast odpuszczam gaz i wrzucam 3 bieg, w ten sposób omijam ten problem, natomiast chciałbym go wyeliminować. Podłączyłem auto pod komputer szukając kodu błędu, ale jest czysto. Zastanawiam się czy tu problemem może nie być skrzynia biegów. Ta sytuacja przydarza się średnio raz na 200km tylko na drugim biegu. Czy macie jakieś pomysły co może być przyczyną?

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Sprzęgło sie kończy.

0czko
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    Sprzęgło sie kończy.
    nie mogę się zgodzić, auto nie straciło nic z parametrów typu przyspieszenie, zdarza się to sporadycznie i tylko i wyłącznie na 2 biegu. Dźwięk o którym mówię trudno przypisać sprzęgłu, dla mnie jest to tak jakby stłumiony odgłos metal o metal.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Na moje to także kończące się sprzęgło, 1 jego objawy.
    Masz problem np na 2 biegu przy około 2 tyś obrotów, wrzucisz na 3 obroty spadają i sprzęgło łapie normalnie.
    Pierwsze jego objawy, ludzie jeszcze z tym kilkadziesiąt tyś km. dają radę.

WaWeR
    Gość

Domyślnie

Może wyłącz przed przyśpieszaniem klimę, bo ja miałem podobnie....problemem było łożysko sprężarki klimatyzacji. Po wymianie - jak ręką odjął.

orzech124
    Gość

Domyślnie

Witam!!!
    Też mam alfę z 2005 i też 150 KM - no i podobne objawy - w okolicach 1800-2000 obrotów szarpie podczas przyspiesznia - dodatkowo słychać dziwne dźwięki z okolic silnika - i podczas szarpania puszcza chmury czarnego dymu z rury. Komputer nie pokazuje żadnych błędów. Nie wiem od czego zacząć? Sprzęgło? A może wtryskiwacz ( dymienie)? Musiałem tak jechać do Włoch i z powrotem - udało się, ale co się stresu najadłem to moje- w serwisie we włoszech ( w końcu zaprowadziłem do serwisu) powiedzieli,że to może być wszystko i ,że czasu dla mnie nie mają bo urlopy i wakacje) i że jak dojechałem do włoch to i wrócić też powinienem .

0czko
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał dance1 Zobacz post
    Na moje to także kończące się sprzęgło, 1 jego objawy.
    Masz problem np na 2 biegu przy około 2 tyś obrotów, wrzucisz na 3 obroty spadają i sprzęgło łapie normalnie.
    Pierwsze jego objawy, ludzie jeszcze z tym kilkadziesiąt tyś km. dają radę.
    odszczekuję to co powiedziałem wcześniej. Zaczyna mi się to zdarzać również na 3 biegu, i najczęściej wtedy gdy mocniej przyspieszam lub pod górkę, dlatego teraz nic już nie wykluczam. Żadnych dodatkowych objawów typu chmura z tyłu brak. Klima/bez klimy - nie ma różnicy.
    Czy jest jakiś amatorski sposób żeby sprawdzić aby się upewnić, że to sprzęgło?

Grzesio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał 0czko Zobacz post
    odszczekuję to co powiedziałem wcześniej. Zaczyna mi się to zdarzać również na 3 biegu, i najczęściej wtedy gdy mocniej przyspieszam lub pod górkę, dlatego teraz nic już nie wykluczam. Żadnych dodatkowych objawów typu chmura z tyłu brak. Klima/bez klimy - nie ma różnicy.
    Czy jest jakiś amatorski sposób żeby sprawdzić aby się upewnić, że to sprzęgło?

Oczko
    Mam ten sam problem co było przyczyną tego zjawiska ??
    Proszę o pomoc, nie mam pojęcia skad to sie bierze

pozdrawiam
    Grzegorz

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Kanał, osłona out, złapać za półoś i ruszać, jeśli ma ponad 1mm luzu to macie przyczynę..

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Mielec
    Auto
    ar159 1,9jtdm 150

Domyślnie

Ja mam to samo w sytuacji gdy hamuje silnikiem na 2 biegu ... podczas przyspieszania ... niezwróciłem uwagi może to wina zbyt szybkiego podnoszenia sie obrotomierza.