Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Kontrolka recznego/płynu hamulcowego 156

Paweł156
    Gość

Domyślnie Kontrolka recznego/płynu hamulcowego 156

Od kilku dni co jakiś czas zapala mi sie podczas jazdy kontrolka recznego, czasami świeci przez 10 min czasami tylko chwile, jesli zaciągam reczny i opuszczam kontrolka mruga chwile a potem sie świeci lub gaśnie. Poziom płynu hamulcowego sprawdzałem i jest ok. Nie wiecie co to moze byc i dlaczego?

AR_33
    Gość

Domyślnie

A klocki sprawdzałeś ???

Paweł156
    Gość

Domyślnie

nie ;|/
    myslisz ze to moze byc to? auto hamuje doskonale, nic nioe piszczy, no ale moze warto sprawdzic, w sumie jak ją kupiłem z przebiegiem 121kkm to nic przy hamulcach nie robiłem, teraz mam 170kkm :mrgreen:

AR_33
    Gość

Domyślnie

Ja tak miałem, że co jakiś czas zapalała mi się kontrolka nic nie piszczało hamulce były w normie 8)
    A jak zobaczyłem klocki to mało zawału nie dostałem :shock: , sama blacha prawie została.

Użytkownik Romeo Avatar Siekier
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

Cytat Napisał AR_33
    A jak zobaczyłem klocki to mało zawału nie dostałem :shock: , sama blacha prawie została.
    No ta - ale zdaje sie ze w AR156 jest osobna kontrolka alarmujaca o zuzyciu klockow hamulcowych ....?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Zgadza się, jest osobna kontrolka. Może być jednak taka opcja, że podczas hamowania tłoczki muszą wysunąć się daleko, bo zużyte są klocki i tarcze. Efektem wówczas będzie tymczasowe ubycie płynu hamulcowego ze zbiorniczka. Po zdjęciu nogi z pedału hamulca, płynu przybywa i już jest OK.
    Natomiast kontrolka od klocków może wcale nie wykazać ich zużycia (zazwyczaj jest w jednym - przednim lewym kole), gdyż np. przewód może być po prostu urwany, co często się zdarza. Jeśli przy takim przebiegu nie majstrowałeś przy hamulcach, radzę sprawdzić to co powiedziałem. Np. niech ktoś wciśnie pedał hamulca a Ty popatrz jaki jest stan płynu hamulcowego w zbiorniczku, oczywiście przy zapalonym silniku.
    Powodzenia.

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Paweł156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alces1
    Np. niech ktoś wciśnie pedał hamulca a Ty popatrz jaki jest stan płynu hamulcowego w zbiorniczku, oczywiście przy zapalonym silniku
    stan płynu jest lekko ponizej max, przy wciskaniu hamulca wszystko jest ok. Na zbiorniczku jest taka guma od czujnika pływaka z tego co wiem po nacisnieciu powinna sie zapalic kontrolka recznego...nie zapala sie. wiec to chyba ta kontrolka jest uszkodzona, co o tym myslicie?