Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: szybki temat szybki

owcofil
    Gość

Domyślnie szybki temat szybki

Panowie, potrzebna pobieżna diagnoza - dziś mi coś przeskoczyło no i szyba nie chciała iść ani w górę (a po chwili) ani w dół. Ręcznie ją podniosłem i póki co się trzyma (nie opuszcza). Czy mi coś zeskoczyło czy coś się cholera zepsuło? Jak mam się tam dostać i czy w przypadku awarii mogę jakoś tą szybę zablokować, tak by się franca nie opuściła? Z góry dziękuje za sugestie i podpowiedzi!

p.s.
    Boże, ile miłości i wyrozumiałości wymaga ode mnie ta Niunia Ciężko być Alfo-nsem

Użytkownik Pirat drogowy Avatar prodigyboy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    była 156 2.4 JTD z przesiadką na X5 , obecnie 156 1.9 SW

Domyślnie

Cytat Napisał owcofil Zobacz post
    Panowie...
    i Panie

Może zdejmij boczek i zajrzyj co tam się mogło stac . Ja bym tak zrobił przynajmniej

owcofil
    Gość

Domyślnie

dzięki za poprawność polityczną
    na pewno zdejmę boczek - jeszcze dziś wieczorem lub jutro przed południem. W nocy prawie nie spałem bo bałem się, że się szyba opuści a auto na parkingu pod blokiem stało... na szczęście się nie puściła
    Czytałem na forum, że niektóre osoby zrobiły to same ( w sensie te prowadnice?) Może ktoś ma jakiegoś manuala jak to zrobić, albo okaże litość i co nie co opisze? Zależy mi żeby zrobić to samemu i zrobić to w weekend (auto będzie stało w ogródku więc bezpiecznie)...bo widmo opuszczającej się w nocy szyby nadal mnie nawiedza

Użytkownik Romeo Avatar sickboy
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 16V Distinctive 2006r

Domyślnie

Miałem taką samą sytuację, szyba mi się zakleszczyła podczas podnoszenia w połowie wysokości. Powodem było to że szyba spadła z plastikowego kołka który wchodzi w otwór w szybie na środku jej dolnej krawędzi, kołek ten przymocowany jest do podnośnika. Szyba spadła ponieważ pękła plastikowa zawleczka zabezpieczająca szybę przed zsunięciem się z kołka. Musisz odkręcić boczek i dodatkowo delikatnie odkleić matę z białej pianki, dopiero wtedy będziesz miał dostep do mechanizmu. Podnośnik musisz opuścić na taką wysokość aż go zobaczysz przed otwór w szkielecie drzwi, wtedy będziesz mógł wsadzić szybę na kołek.

Użytkownik Romeo Avatar Gopcio
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD 115KM 2002r

Domyślnie

mógł tez ten plastik peknoc i wyłamać prowadzenie, czego ci nie życzę bo zeby go dostac albo musisz miec znajomosci tam gdzie skladaja silowniki, bo kupic sie nie da tego nawet w ASO, (chyba ze kupisz za 800zl silniczek z linkami i szyna) lub uzywany...
    Było AR 145 Boxer 1,6 ---> Blu Inca AR 147 JTD 1,9 115KM +

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

oświećcie mnie;p.. mowa o tej białej plastikowej kostce z dziubkiem i uchwytem?

whisky2012
    Gość

Domyślnie

http://www.forum.alfaholicy.org/147/..._pilota-4.html

Myślę że coś to pomorze
    pozdrawiam

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

jeśli będziesz miał uszkodzony ten plastik co chodzi po prowadnicy to możesz kupic do lanci lybry tylko są prawe i lewe i praktycznie niczym się nie różnią od oryginałów ok. 10 zł znajomy ostatnio płacił w ASO.. jak byś chciał numer części to spytam się

--------------------------------------------------------
    EDIT:
    wodzik
    sx - 0071730300
    dx - 0071730301
    Ostatnio edytowane przez jendriu ; 16-08-2010 o 12:10

owcofil
    Gość

Talking

Cytat Napisał jendriu Zobacz post
    jeśli będziesz miał uszkodzony ten plastik co chodzi po prowadnicy to możesz kupic do lanci lybry tylko są prawe i lewe i praktycznie niczym się nie różnią od oryginałów ok. 10 zł znajomy ostatnio płacił w ASO.. jak byś chciał numer części to spytam się
    pewnie - zakupie "na zapas"

Bo jak się okazało pękły te ząbki od plastyku na prowadnicy:/ Dzięki sprytnemu patentowi na blaszkę autorstwa mojego zaprzyjaźnionego mechanika udało się problem zażegnać Szyba nawet chodzi lepiej niż przed naprawą
    Dziękuję wszystkim za pomocne posty

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Tekken666
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    156 1,9 JTD 2000r 77kW

Domyślnie

Cytat Napisał jendriu Zobacz post

--------------------------------------------------------
    EDIT:
    wodzik
    sx - 0071730300
    dx - 0071730301

A nie wiecie czy pasuja do 156 ??? Niestety u mnie stało się to samo w 156'tce i nie mogę teraz szyby otwierać bo się boje że znowu wypadnie i trzeba będzie boczek rozkręcać.

jendriu - który to prawy a który lewy ???