Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Układ klimatyzacji rozszczelnia się

kasieq555
    Gość

Domyślnie Układ klimatyzacji rozszczelnia się

Witam,

Od jakiego czasu jestem szczęśliwym posiadaczem AR 156 jednakże od początku mam problemy z klimą. Po zakupie nabiłem i oczyściłem klimę bo nie chłodziła(kompresor załączał się). Pochodziła trochę i rozszczelnił się przewód. Wymieniłem go i ponownie nabiłem. Klima pochodziła trochę i znowu rozszczelnił się przewód. Kupiłem kolejny przy okazji wymieniłem osuszacz i sytuacja znowu się powtórzyła, kolejny przewód się rozszczelnił. Proszę o pomoc w temacie, gdyż wymieniłem już 3 przewody z tego jeden ten sam dwa razy.

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

kupywales nowe?
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kamien007
    Mieszka w
    Łęczna
    Auto
    Alfa Romeo 156 3.2 Q2 rok 02 Azzurro Nuvola

Domyślnie

u mnie to samo z klima jest po nabiciu odczynnik poszedł gdzieś(
    ile zapłaciłeś za te przewody i które to są przewody?

kasieq555
    Gość

Domyślnie

Przewody kupowałem od znajomego co sprzedaje alfy na części i były to auta w których działała wcześniej klima, wymieniłem dwa przewody niskiego i jeden wysokiego ciśnienia. Oba przewody to są te "przednie" nie wiem jaka fachowa nazwa. Pytanie czy wina nie leży gdzieś po stronie kompresora, który wytwarza za wysokie ciśnienie?

aress
    Gość

Domyślnie

Sprawdź czy działa Ci pierwszy bieg wentylatora chłodnicy u mnie nie działa i skończyło się tym ze ciśnienie w klimie skakało do prawie 20 atm gdzie normalnie ma być coś koło 12- 15 (według gościa co klimy naprawia) i rozszczelniło mi cała chłodnice ( fachowo chyba skraplacz ). Objawy tego były takie ze po nabiciu klima trzymała coś koło tygodnia po czym czynnik gdzieś znikał

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Cytat Napisał kasieq555 Zobacz post
    Przewody kupowałem od znajomego co sprzedaje alfy na części i były to auta w których działała wcześniej klima, wymieniłem dwa przewody niskiego i jeden wysokiego ciśnienia. Oba przewody to są te "przednie" nie wiem jaka fachowa nazwa. Pytanie czy wina nie leży gdzieś po stronie kompresora, który wytwarza za wysokie ciśnienie?
    Noo jak kupowałeś używki, to się nie ma czemu dziwić. Ja wychodzę z zasady, że lepiej kupić nowe części dobrej jakości, niż używane lub nowe złej jakośći. Robota też kosztuje, więc po przeliczenbiu pieniędzy, które przeznacza się na montaż + nerwy + czas = bardzo nieopłacalnie

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kamien007
    Mieszka w
    Łęczna
    Auto
    Alfa Romeo 156 3.2 Q2 rok 02 Azzurro Nuvola

Domyślnie

a jak jest tylko jeden najszybszy bieg chłodnicy to co się stało z pozostałymi dwoma?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

Ja bym obstawiał dziurawą chłodnicę klimatyzacji...

kasieq555
    Gość

Domyślnie

Na przyszły tydzień umówiłem się w serwisie klimy na sprawdzenie co się dzieje

---------- Post dodany o godzinie 09:45 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 09:41 ----------

Tak czy inaczej to raczej nie chłodnica bo jak nabijałem klimę to dodawałem kontrast do sprawdzania szczelności i nigdzie nie pokazywało nieszczelności, dopiero jak przestała klima działać to widać było cały przewód "świecący się"

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał kasieq555 Zobacz post
    Witam,

Od jakiego czasu jestem szczęśliwym posiadaczem AR 156 jednakże od początku mam problemy z klimą. Po zakupie nabiłem i oczyściłem klimę bo nie chłodziła(kompresor załączał się). Pochodziła trochę i rozszczelnił się przewód. Wymieniłem go i ponownie nabiłem. Klima pochodziła trochę i znowu rozszczelnił się przewód. Kupiłem kolejny przy okazji wymieniłem osuszacz i sytuacja znowu się powtórzyła, kolejny przewód się rozszczelnił. Proszę o pomoc w temacie, gdyż wymieniłem już 3 przewody z tego jeden ten sam dwa razy.
    ja obstawiam uszkodzony presostat lub zatkany układ, wyraźnie jest za duże ciśnienie, dobry serwis klimy od razu to zdiagnozuje