Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: motor control system failure, chodzi jak diesel

bvs
    Gość

Domyślnie motor control system failure, chodzi jak diesel

witam wszystkich,
    kupiłem niedawno nową alfę, stara rozbita z silnikiem niestety jest bardzo kiepsko, bardzo często zapala się kontrolka motor control system failure a silnik pomimo, że to benzyna chodzi jak diesel do tego dochodzi brak mocy, obroty trochę skaczą (nie dużo ale w poprzedniej było równiutko) i silnikiem trzęsie, tak "faluje" jak spojrzeć z boku na samochód. Ja podejrzewam wariator, na co wskazywałby dieslowaty klekot i brak mocy, ale czy obroty i to "falowanie" auta to też może być to? byłem u dobrego mechanika ale powiedział, że bez rozebrania silnika nie postawi diagnozy, ale jak to określił "brzmi tragicznie". W poniedziałek zostawiam u niego samochód na jeden dzień i będę wiedział. Pytanie do Was, czy takie objawy mogą być też jak np. nie pali na jeden cylinder? pozdrawiam, w poniedziałek dam znać co to takiego

Arturo147
    Gość

Domyślnie

Kolego widze ze jestes z Gdanska wiec moge ci polecic 2 mechaników i elektroników z naszego rejonu....pierwszy jest na Czarnym Dworze (były Ford Big Autohandel) nazywa sie Szymon Gierowski,on ma mechanike,ale obok ma swojego znajomego elektronika i napewno by ci pomogli......a druga opcja to mechanik z Gdyni p.Grzybowski(nr tel 586294231)on nie ma u siebie elektroniki ale napewno ma jakiegos znajomego który sie tym zajmuje,wiec pewnie by ci zdiagnozowali co sie dzieje.Osobiscie zaczął bym od Grzybowskiego,robie u niego auta juz od lat i nigdy mnie nie zawiódł,a do tego jest naprawde do bólu uczciwy wiec śmiało mozesz sie do niego udać....powodzenia.

bvs
    Gość

Domyślnie

ja jestem umówiony do mechanika na Rotmance, na formum alfa pomorze chłopaki go polecają, zobaczę jaka będzie diagnoza w poniedziałek, mam nadzieję, że to "tylko" wariator i rozrząd, ale dzięki za info, zanotuję te nazwiska

Arturo147
    Gość

Domyślnie

No podobno jest dobry,chociaz paru znajomych nie ma o nim dobrego zdania,daj znac jaka jest twoja opinia jak juz bedzie po wszystkim.......pozdro!!!

karolek1100
    Gość

Domyślnie

Witaj. ja ze swoją mam to samo i do tego świeci się kontrolka. Byłem na kilku komp.i dalej to samo. Pisze ci bo zastanawiasz się czy to mogą być 3 gary. Ja wymieniłem najpierw świece a później cewki a i tak coś nie tak więc jak będziesz wiedział w poniedziałek o co chodzi to daj znać.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar sołtys
    Mieszka w
    żywiec
    Auto
    147 1,9 jtd buda GTA.147GTA Q2,156 2.5V6 Q2 była, ,Giulietta QV,Mito QV,75 3.0 V6,Alfetta GTV

Domyślnie

Wymontuj cewki i sprawdx czy obudowy nie są popękane i mogą mieć przebicie na mase. Jeśli tak (a często tak bywa) to wymiana cewek + kable. Ostatnio tak przećwiczył mnie jeden ts. W celu sprawdzenia owinołem cewki i kable dobrą tasmą izolacyjną i auto gada jak trzeba. Wymieniłem 3 cewki (popękane) + kable bo tez "strzelały" na mase i ok. Silnik miał podobne objawy. Chodził jak diesel,kichał,strzelał i nie wkrecał sie na obroty.
    147 1,9 JTD NADWOZIE GTA
    147 GTA 3.2 Q2
    156 2.5 V6 Q2-była
    Giulietta QV
    Mito QV
    75 3.0 V6 QV
    ALFETTA GTV 116 1976
    ALFETTA GTV 116 1981

https://www.facebook.com/okrajnikgarage

mrutyś
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał tomaszmagiera Zobacz post
    Ostatnio tak przećwiczył mnie jeden ts.
    Tomaszu Ty lepiej napisz prawdę że TS to widzieć nie chcesz

bvs
    Gość

Domyślnie

odebrałem auto i diagnoza nie jest zbyt ciekawa
    powycierane są wałki rozrządu i ciśnienie na 4 cylindrze jest niskie...
    nie wiem czy bawić się w naprawę czy lepiej kupić cały silnik. Kupiłbym "nowy" ale jak go sprawdzić przed zakupem, żeby nie kupić drugiego do remontu

karolek1100
    Gość

Domyślnie

Zbyt niskie to znaczy ile było bo ja sprawdzałem i gość mi powiedział ze jedenaście to dobre ciśnienie. Wczoraj znalazłem też post na temat wariatora i dużo z tego co tam piszą sprawdza się u mnie nie wiem jak to się odnosi do twojego przypadku, ale warto zapoznać się z nim. polecam i życzę powodzenia

bvs
    Gość

Domyślnie

no właśnie tak się zastanawiam, bo dziś dzwoniłem do innego mechanika i mówił, że wałki wymienia (650zł robocizna), i że ciśnienie mniejsze na jednym tłoku może być właśnie tymi powycieranymi wałkami spowodowane. Wałki za 500 można kupić więc taka operacja, nawet z późniejszą wymianą rozrządu i wariatora byłaby bardziej opłacalna niż kupowanie kota w worku (w sensie jakiegoś używanego silnika) a przynajmniej wiedziałbym co pod maską mojego alfonsa siedzi