Mam kilka pytań, otóż:
Ponieważ dopiero kupiłem 156 jtd- 2 tyg temu (pierwszy diesel) zauważyłem raczej dziwną pracę silnika jak na silnik z CR. Dodam że jeszcze nie zmieniłem oleju i filtra-czekam na weekend ze względu że na co dzień pracuje. Po pierwsze podczas odpalania/gaszenia autem telepie. Druga sprawa to głośna praca silnika-taka jak starego diesla.
Pogrzebałem trochę po forum i doszukałem się że to albo koło pasowe dwumasowe, sprzęgło lub koło dwumasowe. Optymistycznie zakładając mam nadzieje ze jest to koło pasowe-bo jest najtańsze. Wyczytałem że można to sprawdzić ściągając pasek (koło pasowe) i odpalając silnik. Chciałem zapytać czy jest to bezpieczne? Jeżeli chodzi o sprzęgło to ruszanie na dużym biegu-powinien zgasnąć. Natomiast jak sprawdzić sam dwumas? Jeśli jest to koło pasowe to jak długo można jeździć z tym do naprawy-wymienię dopiero przy następnej wypłacie. Ewentualnie jeszcze jeżeli ktoś z forumowiczów miałby czas, mogę podjechać aby podpowiedział, ocenił co to może być. Prosiłbym jeżeli jest to możliwe o namiary na jakiś dobry sklep z częściami do alfy w Krakowie.
Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi!