Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Zewnętrzna uszczelka drzwi

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Łysy0800
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2002r.

Domyślnie Zewnętrzna uszczelka drzwi

Witam
    Jak kupowałem latem swoją Alfinę, to miała już takie pęknięcia na lewej i prawej uszczelce zewnętrznej drzwi:

Na zimę chcę tą uszczelkę wymienić, żeby tam się woda nie dostała i nie zamarzła.
    Mój model jest po lifcie środka, myślicie, że będzie pasować uszczelka ze starszych modeli? np:

http://allegro.pl/alfa-romeo-156-t-s...212941836.html

Przyglądałem się wstępnie od strony "montażowej", czy ktoś już wymieniał te uszczelki i może się podzielić doświadczeniami? Nie chcę niczego zepsuć, a nie widzę żadnych zaczepów czy czegoś takiego.

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Będzie pasować, montujesz ja na wcisk i cała filozofia

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

To jest pęknięcie od bagażnika dachowego (wada konstrukcyjno-montażowa w 156 -sporo tak ma).
    Ale woda tam Ci nie powinna zamarzać, ta uszczelka ma od str wewnętrznej otwory.
    Co do montażu, to u mnie wymieniali na gwarancji i raz dwa to zrobili, więc chyba nie jest jakoś bardzo skomplikowane.
    A podkleić tego nie chcesz? (kleje do neoprenu itp?) Jeśłi w pozostałych miejscach jest dobra, to chyba lepiej niż zakładać używaną (ta z aukcji) , która też może mieć takie same przecięcia, albo np rdzewiejącą tą blaszkę, która wewnątrz uszczelki biegnie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    To jest pęknięcie od bagażnika dachowego (wada konstrukcyjno-montażowa w 156 -sporo tak ma).
    Potwierdzam - to jest pęknięcie od bagażnika dachowego ja niestety też to mam. Żeczywiścuie coś możnaby było pomyśleć przed zimą

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Łysy0800
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2002r.

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Ale woda tam Ci nie powinna zamarzać, ta uszczelka ma od str wewnętrznej otwory.
    Co do montażu, to u mnie wymieniali na gwarancji i raz dwa to zrobili, więc chyba nie jest jakoś bardzo skomplikowane.
    A podkleić tego nie chcesz? (kleje do neoprenu itp?) Jeśłi w pozostałych miejscach jest dobra, to chyba lepiej niż zakładać używaną (ta z aukcji) , która też może mieć takie same przecięcia, albo np rdzewiejącą tą blaszkę, która wewnątrz uszczelki biegnie.
    Nie chcę się bawić w uszczelnianie, bo to szpeci. Czasem muszę czyści coś w rodzaju rdzy z okolic tych pęknięć. Uszczelki z allegro- nawet za 50zł komplet, więc koszt niewielki, a przed zakupem poproszę o dokładne portfolio tych uszczelek

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał Łysy0800 Zobacz post
    Nie chcę się bawić w uszczelnianie, bo to szpeci. Czasem muszę czyści coś w rodzaju rdzy z okolic tych pęknięć. Uszczelki z allegro- nawet za 50zł komplet, więc koszt niewielki, a przed zakupem poproszę o dokładne portfolio tych uszczelek
    co do szpecenia to rozumiem doskonale , choć akurat to można dość dyskretnie naprawić. Ale ze skromnego doświadczenia wiem, że handlujący częściami używanymi za "świetny stan" uważają taki, kiedy jeszcze dana rzecz się nie rozpada
    Ta rdza to właśnie rdzewiejący pasek metalowy w uszczelce..