Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: [155] koła-skrzynia biegów

TomekKatowice
    Gość

Domyślnie [155] koła-skrzynia biegów

Witam mam poważny problem a więc posiadam Alfę 155 94 rok w lipcu zrobiłem zawieszenie-zbieżność oraz zmieniłem 4 opony letnie i było ok pojechałem nad może potem wróciłem i pojechałem na Węgry i jak wracałem do domy już to tak jakby w prawym przednim kole odezwało się łożysko-najpierw myślałem że to od opony-że z oponą coś się stało ale po przyjeździe do domu kombinowałem zamieniałem koła na różne sposoby i nic cały czas jest takie buczenie-szumienie nawet przy bardzo małej prędkości,dziś byłem na warsztacie wymieniłem łożyska,przeguby-bo już się odzywały i dalej jest to samo-mechanik powiedział ze może to być łożysko w skrzyni biegów.Proszę o pomoc bo w przyszłym tygodniu jadę w trasę i nie wiem czy mogę tak jechać

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    123

Domyślnie

może nie tyle w skrzyni lecz tylko łożysko prawej półosi pośredniej które znajduje się w aluminiowej łapie -podporze przykręconej od tyłu kadłuba sinika właśnie po prawej stronie.

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Cytat Napisał cichy Zobacz post
    może nie tyle w skrzyni lecz tylko łożysko prawej półosi pośredniej które znajduje się w aluminiowej łapie -podporze przykręconej od tyłu kadłuba sinika właśnie po prawej stronie.
    całkiem prawdopodobne, każdy je olewa a ono po 100kkm może już mieć spore luzy

TomekKatowice
    Gość

Domyślnie

Ale na mojej prawej półosi nic nie ma,bo dzisiaj jak wymieniali mi przegub to całą półoś wyciągali,zauważyłem też że jak jadę całkiem powoli na 1 biegu to też to słychać

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    123

Domyślnie

zgadza się jak wyciągali prawą półos to musieli ją odkręcić od pośredniej o której napisałem wyżej,wyciągnięcie kompletnej półosi tj pośredniej i głównej bez wyciągnięcia skrzyni jest raczej niemożliwe gdyż podpora z łożyskiem jest osadzona na kadłubie silnika na szpilkach co uniemożliwia wyjęcie pośredniej ze skrzyni bez jej demontażu(tj.skrzyni biegów).Wierz mi co piszę - przed wakacjami wymieniałem skrzynię u siebie na krótką i miałem podobny problem...

TomekKatowice
    Gość

Domyślnie

Także skrzynia biegów będzie ok?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    123

Domyślnie

nie twierdzę że twój problem nie będzie związany ze skrzynią ale ja w pierwszej kolejności sprawdziłbym jednak to łożysko podpory półosi pośredniej.
    Pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Ile orientacyjnie kosztuje łożysko podpory półośki?? Rozbieram prawą stronę do łożyska i przegubu wewnętrznego więc głupotą było by co najmniej go nie sprawdzić a w razie potrzeby wymienić.

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

drogie jest (ok 50 pln) bo o ile pamiętam ono jest rolkowe a nie kulkowe.

artus02
    Gość

Domyślnie

A jak nie łożysko podpory półosi to może łożysko oporowe tylko pytanie czy ten niemily dzwięk na którymś biegu zanika czy nie