Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Pływający dywanik po stronie kierowcy

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Angry Pływający dywanik po stronie kierowcy

Nadszedł czas i dopadło mnie, mianowicie wsiadam sobie dzisiaj rano do mojej Alfy, a tam normalnej wielkości kałuża, dywanik pod wodą , tylko jeszcze złotej rybki mi tam brakowało. Wkurzyłem się niesamowicie, bo ostatnio walczyłem z mokrym słupkiem od strony kierowcy, nasiąkał wodą cały od górnej krawędzi, jak padało, przejrzałem uszczelki od strony drzwi kierowcy, wyczyściłem syfy, udrożniłem, a tu nadal gdzieś ciecze. Już normalnie nie wiem czy podsufitkę całą mam zdejmować, bo mam szyberdach ale nie czuć w tych okolicach ze wilgoć się tam zbiera ani nie jest tam mokro, więc już nie mam pojęcia skąd ta woda zlatuje< czy to może byc z przedniej szyby jakiś defekt>? czy uszczelka, wiem że ten temat był już przerabiany, dlatego pytam się was koledzy o rady co i gdzie mam szukać, bo nie mam czasu aby sie bawić z rozwalaniem kokpitu czy podsufitki, a jak tak ma padać przez kilka następnych dni to sami sobie możecie wyobrazić co tam będzie. Także liczę na wasza pomoc i dobre rady, jesteście bardziej doświadczeni i już to przerobiliście, help me

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Czechowice
    Auto
    Giulietta Veloce 200/420 by Cinsoft

Domyślnie

kiedys to przerabialem akurat nie w alfie a w punto II, powachaj sobie dokladnie co to masz, bo mi tak puscil wezyk nagrzewnicy i mialem niezly potop na dywaniku!

Użytkownik Świeżak Avatar Renegat
    Mieszka w
    Lubelskie
    Auto
    Alfa 159 2,4 JTDm , Wcześniej 156 2.0 TS, kiedyś może Giulia

Domyślnie

ech... nawet wyszukiwarki nie musiałeś używać, ktoś DZISIAJ już podobny wątek zaczął i podobno takich tematów jest jeszcze conajmniej 2...
    temat z dzisiaj:
    http://www.forum.alfaholicy.org/156/...tml#post394645

Alfa jest jak piękna i namiętna kobieta....
    z tą różnicą, że Alfa jest tańsza w utrzymaniu

Była: 156 2.0TS
    Jest: 159 sportwagon 2.4jtdm 200hp
    Dusza by chciała: Stelvio Quadrifoglio

Mieszka w
    Malanów
    Auto

Fakt, dzisiaj czytałem te posty, właściwie po tych deszczach to masakra, nie wiem teraz czego szukać, odpływ w podszybiu, uszczelka w drzwiach, ktoś nawet pisał że od nagrzewnicy>??? właściwie nie wiadomo co i jak, jutro trzeba sprawdzić przyczyny, bo jak tak dalej pójdzie to nie będę się Alfą woził ale pływał. (Dywanik zatopiony na 2 cm w wodzie masakryczny widok) Jak macie jakieś pomysły to chętnie poczytam co było u was.
    Dzięki za sugestie panowie.

Mieszka w
    Lubelskie
    Auto

Domyślnie

jeśli nie ubywa Ci płynu w układzie chłodzenia to awaria nagrzewnicy nie wchodzi w grę
    a co do jeziora w samochodzie to wiem z doświadczenia , jak mi służbowego Renault Kangoo zalało po ulewach 2 lata temu, że poprostu się syfu musiało nazbierać w odpływie z podszybia które Ci się zmieniło w rynnę , woda nie mając innej drogi odpływu poprostu wlewała się przez nagrzewnicę do kabiny.
    Zdejmij osłonę z podszybia i ogarnij tam sytuację, odpływu trzeba szukać w najniższym punkcie "rynny" , nie wiem jak w alfie, ale w większości samochodów z którymi miałem do czynienia (a było ich trochę) odpływ będzie miał formę króćca o śr. ok 1-3 cm. i długości ok 2 cm (do zewnątrz podszybia, w dół) a na nim powinien się znajdować jakiś wężyk przez który woda ma odpływać pod samochód, najczęściej ma on lekko spłaszczoną końcówkę (wężyk) aby się zapaszki i brudy spod maski nie dostawały przez niego do nagrzewnicy itp. i właśnie w tym zwężeniu czasem może stanąć np. listek i troszkę kurzu... co dalej to chyba łatwo zgadnąć
    PS. Na wszelki wypadek, po całym zabiegu osusz złącza które masz pod nagrzewnicą w kabinie, zwłaszcza centralkę od poduszek, bo możesz mieć niespodziankę .
    Ostatnio edytowane przez Renegat ; 28-09-2010 o 22:24

Mieszka w
    Malanów
    Auto

Domyślnie

Dzięki Renegat , a o jakiego typu niespodziance mówisz ??

---------- Post dodany o godzinie 00:01 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:00 ----------

Chyba mi poducha nie wywali co???

Mieszka w
    Lubelskie
    Auto

Domyślnie

Prąd + Woda = ???
    opcji mnóstwo, od kontrolki poduszek (błąd), przez zgon centralki, po odpalenie jaśków.
    Ciężko wyczuć jaki efekt może dać spięcie w stykach (kostkach kabli) centralki poduszek spowodowane zalaniem brudną wodą, poza tym, pomyśl o tym co wilgoć robi z kablami i stykami, dla stali to się nazywa rdza, dla miedzi itp. śniedź...
    śniedź w złączach elektrycznych może skutkować ich złym połączeniem (efekt: błędy sygnałów, spięcia).
    Nie to, żebym straszył, poprostu lepiej na zimne chuchać
    Sprawdź czy nie jest zalana wodą centralka od poduszek, wszelkie kostki znajdujące się w okolicach nadmuchów na nogi, oraz kostki pod fotelami odpowiedzialne za matę pasażera, i ew. poduszki boczne, przesusz suszarką do włosów co trzeba, i broń boże nie próbuj owijać np. taśmą izolacyjną przewodów które są choć trochę wilgotne, zrobisz takim sposobem ogniska korozji , skutki mogą być opłakane.

PS.
    WSZELKIE ZABIEGI ZWIĄZANE Z PRZEWODAMI I ZŁĄCZAMI W ALFIE, SZCZEGÓLNIE TYMI OD PODUSZEK WYKONUJEMY ZE ZDJĘTYMI KLEMAMI Z AKUMULATORA

to info dla tych którzy jeszcze nie wiedzą czym to może skutkować

Mieszka w
    Malanów
    Auto

Domyślnie

Dzisiaj zawalczyłem trochę z tym przeciekiem w Alfie, zabrałem się do rozkręcania podszybia niestety wycieraczki nie uległy, i nie mogłem ich zdjąć, podejrzałem pod ten plastik i nie wiele tam syfu zauważyłem, bardziej pod tymi gąbkami bocznymi przy błotnikach. Po nocy z zakrytym szyberdachem wody w środku nie ma, wykładzina nadal wilgotna, przejrzałem i przeczyściłem te uszczelki wokół szyby przedniej i drzwi kierowcy, jak dzisiaj popada to się okaże. Zauważyłem jakieś wgięcie, przy tych otworach podszybia, które się tak wbijało w tą uszczelkę może i to ,wyprostowałem ,ogółem coś nie przylega równo ten plastik podszybia do szyby, tam jest jakaś uszczelka pod spodem i nie przylega równo do szyby, czy oprócz tej pod spodem jeszcze jakaś powinna być >??? jutro się zabiorę za rozbrajanie tej wykładziny bo nadal wilgoć jest odczuwalna, mam pytanko jak jezdzicie po kałużach, czy mokrych jezdniach to coś wam przecieka>? zauważyłem również że stoi woda w progowej części jest tam jakaś śrubka i takie wyprofilowanie, nie wiem dokładnie do czego to służy ale chyba do odprowadzania właśnie tej wody, pytanie gdzie to leci>? Dzięki za wasze rady panowie jutro jeszcze powalczę i zobaczę w czym tkwi przyczyna. Pozdrawiam.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Szczawnica
    Auto
    AR 156 SportWagon 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Woland83 Zobacz post
    Dzisiaj zawalczyłem trochę z tym przeciekiem w Alfie, zabrałem się do rozkręcania podszybia niestety wycieraczki nie uległy, i nie mogłem ich zdjąć,
    Kolego przekręć kluczyk, włącz wycieraczki i gdy będą na sztorc to wyłącz zapłon. spokojnie dobierzesz się wtedy do podszybia.

Mieszka w
    Malanów
    Auto

Wink tak też uczyniłem

Wiertar tak też zrobiłem, nie ściągnąłem całkowicie wycieraczek bo nie szło(zapiekły się chyba ) a nie chciałem zachowywać się jak rzeźnik aby czegoś nie rozchlastać, ( z Bellą trzeba delikatnie) ogółem wszystko pod spodem wygarnąłem, także wystarczyło, zauważyłem ze to podszybie jest na takie wciski płaskie chyba, u mnie ktoś ( poprzedni właściciel) śruby typu torx zamontował \, nie wiem jak jest u was panowie. Coś mi się wydaje po dzisiejszym dniu że to nie podszybie od mojego auta tylko wymieniane... jakieś z 2 elementów złożone jest na środku ma taki pasek łączący 2 części, chyba ze tak było seryjnie.
    - Mam pytanko czym najlepiej wysuszyć tą matę pod wykładziną<>>???
    suszarką.? czy to aby nie zbyt mozolny sposób jest jakaś na to inna metoda>?
    bo nie chciał bym mieć bagienka pod nogami albo nie daj boże jakiegoś grzyba.
    A tak na przyszłość ktoś ma jakiś patent na zapieczone pióra wycieraczek, chodzi mi raczej o całe ramię, jak je wyjąć bez młota i stukania w to>?
    Dziś po odkręceniu śrub ani rusz, nie dały rady drgnąć. nalać może tam czegoś by się to rozpuściło jakoś czy jak>??