Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Problem z roletą bagażnika

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kuris
    Mieszka w
    Żywiec
    Auto
    156 SW 1,9JTD / 146 1,6 Boxer

Domyślnie Problem z roletą bagażnika

witajce. mam taki problem ze roleta mi się rozwija jak za nią ciągne ale nie zwija się spowroten na wałek. co może być przyczyna tego i jak to naprawic ??

Użytkownik Romeo Avatar dakoolk
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Musisz przede wszystkim poprawić opis w polu "Samochód", bo z posta wynika, że masz już 156 SW, ponadto lepszym miejscen na wątek byłby dział "156", ale zanim admin przeniesie to ja odpowiem, że mi się już nie zmienia i w warsztacie mówili, że nie ma do tego części zamiennych - trzeba kupić na szrocie
    Może to być prawdą, bo moja po boku (tam gdzie nie widać - zauważyłem przy zdejmowaniu) jest podpisana markerem "156 SW", czyli na 99,9% jest już se szrotu
    Kosztuje od ok. 250 PLN na aledrogo... więc na razie jeżdżę z taką
    Poprawcie mnie, jeżeli jest jakiś patent naprawczy
    Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

siadły plastkiowe blokady odpowiedzialne za naciąg sprężyny zwijającej. w serwisie praktycznie nie ma do tego części. będę próbował to zrobić metodą rzemieślniczą ale czy się uda nie wiem

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Krzychu52
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    AR 156 1.9 JTD SW 2001 Październik Azurro Nuvola, Alfa Romeo 155 1.7 94

Domyślnie

Jak zdejmiesz te czarne osłony po bikach rolety to domyślam się, że wałki od zwijania nie są w normalnej pozycji czyli wychodza do zewnatrz. Jesli tak to pekły albo wyrobiły sie takie plastikowe blokady trzymające te wałki. Musisz je zwinąc, tak aby roleta wracała na swoja pozycje(wychodziła i chowała się) i w miejsce tych plastików które sie wyrobiły, nabij połowe gwozdzia trzy calowego, ale musisz wsadzić go łepkem w dół, w takie wcięcie, a nastepnie zagnij go tak aby przytrzymywał cały ten wałek. Może troche skąplikowane ale do zrobienia. Powodzenia.

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

o Polak Potrafi

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar sumyrp
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    AR 156 1.9 16V 2004r Distinctive - Była || Bravolot 1.9 8V 2007r

Domyślnie

Ja swoją rozbierałem żeby zobaczyć czy da się usunąć skrzypienie tego cudnego ustrojstwa. Przy otwieraniu też mi puściło trzymanie i nie chciała się zwijać. Na szczęście wystarczy te rolkę "nakręcić jak sprężynę w zegarku" oczywiście o ile blokady są całe i delikatnie poskręcać bez zbyt mocnego dociskania. A przy okazji zwalczył ktoś skrzypka w swoim SW ?

Mieszka w
    Płock
    Auto

Domyślnie

Heh, Polak wszystko zrobi ale jak mu się chce a u mnie nic nie skrzypi, tak mi się wydaje

Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Dzięki koledzy, że też wcześniej sam nie pomyślałem, żeby tutaj nadać temat Bo szukać szukałem, wcześniej problem nie był zgłaszany W wolnej chwili muszę tam zajrzeć
    A Świerszcza u mnie nie było i nie ma

Mieszka w
    Płock
    Auto

Domyślnie

A tak się Was zapytam bo nie warto zakładać nowego tematu. Sprawa odnośnie żarówki lewej, światła cofania. Mianowicie nie świeci a nie jest spalona bo sprawdzałem w drugiej Belli, próbowałem tez nową i nie działa. Co to może być? Pomożecie??

Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Cytat Napisał Krzychu52 Zobacz post
    Jak zdejmiesz te czarne osłony po bikach rolety to domyślam się, że wałki od zwijania nie są w normalnej pozycji czyli wychodza do zewnatrz. Jesli tak to pekły albo wyrobiły sie takie plastikowe blokady trzymające te wałki. Musisz je zwinąc, tak aby roleta wracała na swoja pozycje(wychodziła i chowała się) i w miejsce tych plastików które sie wyrobiły, nabij połowe gwozdzia trzy calowego, ale musisz wsadzić go łepkem w dół, w takie wcięcie, a nastepnie zagnij go tak aby przytrzymywał cały ten wałek. Może troche skąplikowane ale do zrobienia. Powodzenia.
    Cytat Napisał sumyrp Zobacz post
    Ja swoją rozbierałem żeby zobaczyć czy da się usunąć skrzypienie tego cudnego ustrojstwa. Przy otwieraniu też mi puściło trzymanie i nie chciała się zwijać. Na szczęście wystarczy te rolkę "nakręcić jak sprężynę w zegarku" oczywiście o ile blokady są całe i delikatnie poskręcać bez zbyt mocnego dociskania. A przy okazji zwalczył ktoś skrzypka w swoim SW ?
    Przed chwilą opracowałem trzecią metodę - bardziej elegancką i trwałą na lata - we wgłębienia w blokadach wkęciłem wkręty - przepis mam nadzieję niedługo w "Zrób to sam" (po moderacji). - uaktualnię tu link http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...bagaznika.html

O, sam piotriix dodał Dzięki
    Ostatnio edytowane przez dakoolk ; 31-12-2010 o 09:24