witajce. mam taki problem ze roleta mi się rozwija jak za nią ciągne ale nie zwija się spowroten na wałek. co może być przyczyna tego i jak to naprawic ??
witajce. mam taki problem ze roleta mi się rozwija jak za nią ciągne ale nie zwija się spowroten na wałek. co może być przyczyna tego i jak to naprawic ??
Musisz przede wszystkim poprawić opis w polu "Samochód", bo z posta wynika, że masz już 156 SW, ponadto lepszym miejscen na wątek byłby dział "156", ale zanim admin przeniesie to ja odpowiem, że mi się już nie zmienia i w warsztacie mówili, że nie ma do tego części zamiennych - trzeba kupić na szrocie
Może to być prawdą, bo moja po boku (tam gdzie nie widać - zauważyłem przy zdejmowaniu) jest podpisana markerem "156 SW", czyli na 99,9% jest już se szrotu
Kosztuje od ok. 250 PLN na aledrogo... więc na razie jeżdżę z taką
Poprawcie mnie, jeżeli jest jakiś patent naprawczy![]()
Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...
siadły plastkiowe blokady odpowiedzialne za naciąg sprężyny zwijającej. w serwisie praktycznie nie ma do tego części. będę próbował to zrobić metodą rzemieślniczą ale czy się uda nie wiem
Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
Jest klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
ALFA-i każdy dzień jest inny
Jak zdejmiesz te czarne osłony po bikach rolety to domyślam się, że wałki od zwijania nie są w normalnej pozycji czyli wychodza do zewnatrz. Jesli tak to pekły albo wyrobiły sie takie plastikowe blokady trzymające te wałki. Musisz je zwinąc, tak aby roleta wracała na swoja pozycje(wychodziła i chowała się) i w miejsce tych plastików które sie wyrobiły, nabij połowe gwozdzia trzy calowego, ale musisz wsadzić go łepkem w dół, w takie wcięcie, a nastepnie zagnij go tak aby przytrzymywał cały ten wałek. Może troche skąplikowane ale do zrobienia. Powodzenia.
o Polak Potrafi![]()
Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
Jest klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
ALFA-i każdy dzień jest inny
Ja swoją rozbierałem żeby zobaczyć czy da się usunąć skrzypienie tego cudnego ustrojstwa. Przy otwieraniu też mi puściło trzymanie i nie chciała się zwijać. Na szczęście wystarczy te rolkę "nakręcić jak sprężynę w zegarku" oczywiście o ile blokady są całe i delikatnie poskręcać bez zbyt mocnego dociskania. A przy okazjizwalczył ktoś skrzypka w swoim SW ?
Heh, Polak wszystko zrobi ale jak mu się chcea u mnie nic nie skrzypi, tak mi się wydaje
![]()
Dzięki koledzy, że też wcześniej sam nie pomyślałem, żeby tutaj nadać tematBo szukać szukałem, wcześniej problem nie był zgłaszany
W wolnej chwili muszę tam zajrzeć
A Świerszcza u mnie nie było i nie ma![]()
A tak się Was zapytam bo nie warto zakładać nowego tematu. Sprawa odnośnie żarówki lewej, światła cofania. Mianowicie nie świeci a nie jest spalona bo sprawdzałem w drugiej Belli, próbowałem tez nową i nie działa. Co to może być? Pomożecie??
Przed chwilą opracowałem trzecią metodę - bardziej elegancką i trwałą na lata - we wgłębienia w blokadach wkęciłem wkręty - przepis mam nadzieję niedługo w "Zrób to sam" (po moderacji). - uaktualnię tu linkhttp://www.forum.alfaholicy.org/zrob...bagaznika.html
O, sam piotriix dodałDzięki
![]()
Ostatnio edytowane przez dakoolk ; 31-12-2010 o 09:24