Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: PROŚBA DO POSIADACZY 145 z el SZYBAMI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

deviltx
    Gość

Domyślnie PROŚBA DO POSIADACZY 145 z el SZYBAMI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

witam, kupiłem wczoraj zestaw do el szyb od alfy 145, silniczki pasuja idealnie, ale mam jeden problem, nie dostałem od kolesia sterownika do szyb. nie wiem czy wogóle taki wystepuje, czy czasami komputer nie steruje szybami.... jeśli ktos posiada el szyby, prosze, zobaczcie czy macie sterownik i mniej więcej gdzie sie on znajduje.

Numis
    Gość

Domyślnie

wydaje mi się, że normalnie podpinasz windy do instalacji, nie ma żadnych sterowników.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Koszalin

Domyślnie

wszystko zalezy od tego czy to zwykłe czy automatyczne szyby jak jest to automat to potrzebny jest jeszcze przekaźnik z tego co sie orientuje

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

w 155 jest sterownik taki sam jak w tipo/tempra i lanciach, takie czarne lub czerwone pudełko przy tablicy bezpieczników

mysle ze w 145 nic nie zmienili i najlepiej jakbys to sobie wyjął razem z wtyczkami (uciete kable za wtyczkami i sobie poąłczysz jakos tam z instalacją)

tak to wyglada
    http://www.moto.allegro.pl/item25458...mpra_tipo.html

zalatw sobie schemat elektrycznych szyb do swojego modelu i o wiele prostsza robota odrazu..

deviltx
    Gość

Domyślnie

dzięki za porady, pojade dzisiaj jeszcze do kolesia, poszukamy tego w aucie, w sumie to po kablach dojdę do tego, tylko jest jeden problem, ja w ogóle nie mam instalacji do el szyb. bede musiał kable na nowo ciągnąć. z tego co pamietam to jest tak:

od kierowcy są dwa przełączniki, od nich idą kable z drzwi, do kostki pod kierownicą.
    od strony pasażera jest jeden przełącznik z 5 kablami, dwa ida do silnika, 3 do kostki poza drzwiami. od wtyczki pod kierownica wracają dwa kable do silniczka od kierowcy. szukałem razem z gościem wczoraj w wraku tego auta, ale nie mam żadnej kostki, ani sterownika. z tego co widac, to ta gruba wiązka kabli od wtyczki spod kierownicy idzie do maski.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

hmm, a moze jednak do drzwi masz jakies wtyczki?? napewno nie ma instalacji pod deską?? zobacz jeszcze dokladnie

ja juz kładłem instalacje pod centralny (fabryczny), el i podgrzewane lusterka i el szyby ale to bylo w tipo pozniej w temprze ale mialem schemat z ksiazki napraw i kladzenie instalacji przebywało bez zadnych problemow 8)

moim zdaniem to nie mozliwe ze idą dwa kable bezposrednio z przełacznika do silnika, paliło by ci je odrazu, tam jest jakos ze minusem przełaczniki załaczają lub nie sterownik a pozniej silniki.. w dodatku pamietaj ze przełaczniki są jeszcze podswietlane a to juz tez dwa kable precz..

cały czas sie sugeruje samochodami przy ktorych grzebałem ale wątpie zeby u Ciebie bylo inaczej..

deviltx
    Gość

Domyślnie

dwa kable od przełącznika idą na bank do silniczka, sa to dwa plusy, w prawo i w lewo. wiem, bo odcinałem ta wtyczke i pasuje kolorami. ja nie mam u siebie w aucie instalacjii pod szybki, no, chyba ze wtyczka jest tak schowana ze nie moge jej odszukać. za godzinke jade do gościa do debicy, będe szukał w tym wraku co pozostał z alfy.

ok, mam fotki tego co udało mi sie znaleźć, nie wiem czy to jest do szyb, ale po kablach, to raczej pasuje..

z pytajnikiem zaznaczyłem kable, których nie wiem gdzie podłączyć. proszę o wskazówki.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Tymbark
    Auto
    145Boxer,147 1,9Mjet, 159 1,9JTDM

Domyślnie

Ja mam 145 z el. szybami. miałem problem z nimi, znalazłem schemat, tam jest wszystko rozrysowane....
    Jak chcesz to daj znać, poszukam.
    A tak na szybkości:
    strona kierowcy: 2 przełączniki, kable idą :stacyjka, wyłączniki, modół (wygląda jak ten na zdięciu) silnik.
    pasażer: stacyjka, wyłącznik, silnik.

Tak przeczytałem to co napisałem i gó**o rozumiem... Poszukam schematu i wrzucę tu, popatrzysz i będziesz od razu wszystko wiedział.

EDIT

No jest. Dodam jeszcze że różnice w schemacie są zależne od tego jaką masz skrzynkę bezpieczników. Przy każdym schemacie jest narysowana dana skrzynka. Chociaż właściwie niewiele to zmienia... Jakby co to pisz.
    Powodzenia.

eeee nie mogę załączyć pliku...... czyżbym aż tak był ciemny?..... daj maila..... wyślę...

deviltx
    Gość

Domyślnie

juz po kłopocie. znalazłem w sieci cały serwisowy manual do alfy 145/6. jest w nim wszystko. całe 149 mb plików pdf. był jeden problem. w mojej alfie nie było instalacjii do szyb. więc zrobiłem swoją. nie miałem juz czasu na robienie przekaźnika od stacyjki. podłączyłem plus z szyb do plusa od dmuchawy, i zmieniłem bezpiecznik na większy.

pojawił sie kolejny problem, szyba strasznie powoli sie podnosi, myslałem że to akumulator, ale nie. nasmarowałem wszystkie prowadnice, nawet linkę i nic. jak zdejmę uszczelki to działa dobrze, z uszczelkami powoli. jest jakis patent na to?

Angelika
    Gość

Domyślnie

a podasz stronkę z tymi plikami?