Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Dziwny mały problem

Użytkownik Alfa i Omega Avatar szefuni0
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Giulietta jtdm 170KM

Domyślnie Dziwny mały problem

witam, od wczoraj mam mały problem i szukam wyjaśnienia...
    156sw. 1.9JTD
    Mam zimowe opony co prawda nie wywarzone były po zakupie ale póki co wszystko dotychczas było ok. Od wczoraj pojawił sie śnieg i jadąc powyżej 60km/h dziwnie telepie autem, telepie w sensie lekko odczuwam drgania na całym aucie, ponizej 60km/h tego nie ma, za to powyzej zaczyna sie, robi to na kazdym biegu i na 'luzie' także
    Obstawiam, najprzyjemniejsza rzecz czyli wywarzenie kół tylko czemu dotychczas było ok... pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
    GDYBY BÓG NIE WYMYŚLIŁ ALFY ROMEO CHODZIŁBYM PIESZO !!!

TenTypMih
    Gość

Domyślnie

A sciaga Ci auto na ktoras strone czy tylko telepie ?

Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Giulietta jtdm 170KM

Domyślnie

tylko telepie...
    a jakby sciągało to co ...?

TenTypMih
    Gość

Domyślnie

Jakby sciagalo to moze byc zbierznosc, jak telepie to moze rzeczywiscie wywarzanie pomoze. jak na normalnych kolach bylo ok to powinno dzialac

Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Giulietta jtdm 170KM

Domyślnie

na normalnych bylo ok i na zimowych rozwniez było ok aż do dziś a na zimowych dobry miesiąć jezdze juz i bylo tez ok no do dzis...

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Ej ejej pany!!! Po pierwsze szefuniO-kupiłeś nowe opony i nie są wywarzone-nie wywarza się samych opon tylko razem z felgami... Po drugie, to kto do jasnej cholery założył Ci zimówki na felgi, a później nie ywarzył całości??? No chyba, że było szkoda 20 zł... Trza wywarzyć koła, bo to nic strasznego i problem zniknie. No chyba, że któraś z oponek jest uszkodzona. A zbieżność nie ma tu nic do tego, bo autem nie telepie od źle ustawionej zbieżności, a i to nie dzieje się z dnia na dzień. Jedź tam, gdzie zakładali Ci opony i niech poprawią!
    A se jeszcze przypomniałem coś bardzo prozaicznego-może po prostu nawbijało Ci się w felgę od wewnątrz śniegu i powoduje on efekt odwrotny do wywarzenia(dodatkowy ciężar na rancie felgi) i to może Ci bić. Zajrzyj sobie z latarką czy od wewnątrz jest czysta felga, jak nie, to wydłub czymś śnieg i może przejdzie.
    Ostatnio edytowane przez tomek_murawski ; 28-11-2010 o 19:19

TenTypMih
    Gość

Domyślnie

moze jakas dziura ? sa zazwyczaj 3 powody takiego zachowania, zbierznosc, zle wywarzone kola albo powybijane gumy w zawieszeniu, nic innego mi nie przychodzi do glowy. Byc moze ze cos Ci duplo, i mam nadzieje ze nic powaznego

jacek1968
    Gość

Domyślnie

Witam
    sprawdż czy na wewnętrznej stronie felgi , nie zebrał sie śnieg , lód , który przymarzł i masz tak jakby nie wyważone kolo.
    Czesty przypadek zima

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kwasnybartek
    Mieszka w
    Werynia, Kolbuszowa,
    Auto
    "Mruczuś" AR 156 2.0 TS, CF2,M3 '98 ECU M1.5.5, AR156 SW '04 1,9 JTD 140

Domyślnie

Witam, u mnie pojawiło się coś podobnego właśnie jak wyjechałem dziś na śnieg, telepie i trochę rzuca autem na boki. Jeździłem na tych zimówkach już dwa tygodnie i nic się nie działo a tu dzisiaj to się nawet lekko wystraszyłem. z przodu mam nowe opony a z tyłu z poprzedniego sezonu i obawiam się że będę musiał je też wymienić bo na lekko oblodzonej i nierównej drodze tył auta dziwnie się zachowuje. Może to właśnie kiepskie opony mogą być przyczyną a wiadomo na śniegu zawsze jest więcej nierówności. Nawet wysiadłem z autka i sprawdzałem czy nie ma jakiegoś luzu w kołach czy coś nie jest nie w porządku ale po wyjechaniu na suchy asfalt wszystko jest normalnie. A koła no cóż wyważenie to raczej podstawa przy założeniu opon, więc spróbuj kolego wyważyć i zobaczysz różnicę no i bezpieczniej na pewno będzie.
    1970 cm z sekwencyjnym wtryskiem LPG. Wolę pchać moją Alfę niż jeździć VW!!

Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Giulietta jtdm 170KM

Domyślnie

to moze naswietle sprawe od poczatku bo widze niejasnosci
    Kupiłem felgi z oponami juz zalozonymi... wymienilem sobie sam je bo to zadna filozofia natomiast nie zostaly wywarzone...
    wieć uczynie to jutro by zobaczyc jaki bedzie efekt...
    zgadza sie kolego, nie dosc ze telepie to dziwnie sie zachowuje auto, jakby chcialo uciec na bok...

piszac o zawieszeniu napewno mam tuleje tylnie do wymiany, co bedzie robione takze w tym tygodniu...

a macie jakis pomysł na "nie wydaszajacy sie przycisk klamki" po otwarciu drzwi przednich guzik zostaje czasem w srodku i trzeba wsadzic klucz i przekrecic lekko i wyciagnac... nie chce rozkrecac calej klamki, a psikałem ostatni płynem tam by ulepszyc ale efekt dlugo nie trwał...