Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: kontrolka ciśnienia oleju na desce rozdzielczej

alf
    Gość

Domyślnie kontrolka ciśnienia oleju na desce rozdzielczej

witam
    mam v6 z 1997r jakieś 120 tys. na liczniku , w/g książki serwisowej wiarygodny., kupiony rok temu w Niemczech bezpośrednio od ostatniego i jedynego właściciela w/g briefu- to tytułem przebiegu jeśli by ktos miał wątpliwości czy nie przekręcony.olej castrol magnatec 10w40 lany przez poprzedniego właściciela i ja przy wymianie też taki zalałem. zastanawia mnie zachowanie kontrolki oleju. przy rozruchu gaśnie po ok 2-3 sekundach , czasami zamruga zanim zgaśnie. wydaje mi się , że to trochę długo . Jak samochod stoi przodem pod gorkę gaśnie szybciej. Silnik nie stuka nie puka nie wydaje jekichkolwiek niepokojących dźwiękow. oleju pilnuje i zawsze jest pod max kreskę , nie pozwalam by spadło poniżej 3/4. Zauważyłem , że po wymianie oleju przez jakiś czas gasła jakby szybciej , teraz znow się świeci dłużej (od wymiany 7 tys. ) . Oleju dolałem 1 litr od wymiany. ja zrobiłem autem jakieś 15 tys. jak kupowałem gasła jakby szybciej - takie mam wrażenie , dokładnie nie pamiętam , ale przy zakupie nie wzbudziło to mojej uwagi . Jak myślicie jest się czym martwić ? coś sprawdzić ? Jak to wygląda u was.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Najpierw sprawdziłbym czujnik ciśnienia oleju. Najlepiej jest podjechać do mechanika, ktory dysponuje manometrem i wkręci go zamiast czujnika. Manometr pokaże jakie jest rzeczywiste ciśnienie oleju. Być może masz po porstu uszkodzony czujnik i będzie po sprawie. Jeżeli natomiast ciśnienie na manometrze będzie zbyt niskie, to niestety masz wyjechany silnik, albo jakieś nieszczelności, ktore mogą się zdarzyć - najczęściej na zaślepkach w wale korbowym.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kubacik
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jest 156 JTD 16 V SW i 2.5 V6 SW była Berlina 156 2.5 V6

Domyślnie

u mnie świeci do 1s. niezależnie jak stoi samochod. zużycie oleju podobne ok 2 l między wymianami . trzymam kciuki , żeby u ciebie był tylko czujnik ciśnienia walnięty albo filtr oleju się nie domykał bo inaczej to kłopot będziesz miał. W porzednim aucie miałem podobnie w/g mechanika filtr był trefny bo się nie domykał więc przy rozruchu trwało dłużej uzyskanie odpowiedniego ciśnmienia. jako , że po wymianie filtra oleju ( 25 pln ) problem znikną przyjąłem jako prawdę .
    pzdro

alf
    Gość

Domyślnie

ceść i czołem 8)
    witam kolegow w bardzo radosnym nastroju . Obeszło się na strachu. Wymieniłem olej , zrezygnowałem z castrola na rzecz valvoline max life i od razu problem zniknął .Teraz przy rozruchu kontrolka ciśnienia oleju gaśnie szybciej niż zgaśnie kontrolka ładowania !!! :mrgreen: Co za ulga . Jednak Castrol Magnatec jest przereklamowany . Nie wytrzymuje nawet 8 tys. przebiegu ( po takim przebiegu pojawiły się problemy pomimo , że dolałem ponad 1l w tym czasie ) Terz śmigam że hej
    pozdro

norbiwolow
    Gość

Domyślnie

ja też leje ten olej do swojej Kappy 3.0 i jestem z niego bardzo zadowolony !!!

Użytkownik Rowerzysta Avatar wasyl
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 2002

Domyślnie

O kurde to troche sie zmartwilem. Wlasnie mam problem w sumie po zalaniu castrolem, opisalem go w sekcji 155/145/146. Chyba wroce do shella , bo problemu nie bylo.
    155 V6 była
    155 TS była
    156 V6 była
    156 GTA była
    155 TS była
    x3 japonce były
    156 V6 była
    x1 japoniec jest. Zycie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Zmierz koniecznie rzeczywiste cisnienie oleju manometrem, bo jeśli będzie za niskie to możesz najzwyczajniej przytrzeć panewki.
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)