Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Temat: Wymieniam wgniecone drzwi, szpachlowanie czy nowe?

monter
    Gość

Domyślnie Wymieniam wgniecone drzwi, szpachlowanie czy nowe?

Witam,
    Zeszłej zimy wgniotłem sobie prawe drzwi w moim aucie. Pozbierałem się i chciałem to w końcu uporządkować.

Wybieram się lada dzień do lakiernika porozmawiać co i jak.
    Jak na razie wymyśliłem sobie, że nie będziemy nic szpachlować, malować boków, tylko kupie na Allegro drzwi boczne w tym kolorze i najwyżej dam całe auto do np. polerowania (lakier jest wypalony włoskim słoneczkiem, to całemu auto się przyda kosmetyczna). Wiadomo że drzwi dokładnie w tym kolorze nie kupię, więc jakieś tam różnice będą widoczne, ale nie chcę nic szpachlować.

Mam do Was pytanie, czy:

1. drzwi we wszystkich Alfach 145 zewnętrznie były takie same, czy jednak muszę kupić je konkretnie z mojego rocznika 1997? Widziałem na aukcjach drzwi z modeli z silnikiem boxera i z alf po 2000, czy będą pasowały do mojej AR z 1997?

2. Czy ktoś z Was robił podobne zabiegi> dobrze kombinuję z nowymi drzwiami czy szpachlować i malować?

3. trochę z innej baczki, jeżeli mechanizmy podnoszenia i opuszczania szyb mają mało mocy, widać że z trudem poruszają szybę, czy trzeba je wymieniać? Płyną przez nie spore prądy (i szybko się zużywają) i być może trzeba wymienić w nich szczotki? tak robiłem w silniczku wycieraczki tylnej i bardzo pomogło, chodzi jak nowy. Te w mechanizmach do szyb są podobne, może potrzebne jest

Corrado
    Gość

Domyślnie

Ja sie dolaczam. Mam taki sam problem z wycieraczkami i niestety drzwi lekko wgniecione...

Użytkownik Romeo Avatar GrzesiuŻar
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    156 SW 2.5 V6 2002/03 192KM

Domyślnie

Co do drzwi przed a po FL to niestety nie wiem. Ale na ciężko chodzący mechanizm szyb często pomaga przesmarowanie prowadnic i nitów. No chyba, że silniczek już pada ale jeszcze nigdy nie wymieniałem z tego powodu. Warto przy okazji oczyścić styki etc
    AR 146ti 2.0 16v '96
    AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
    AR 155 2.0 16v '95
    AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
    AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Niemcy
    Auto
    AR 145 1,7 boxer 16V -> ;)

Domyślnie

hmm... jak duże jest to wgniecenie ??(co je spowodowało masz foto?),
    nie ma potrzeby malowania całych drzwi, można spróbować wypchnąć wgniecenie,
    można poszpachlować dobrać kolor i nie będzie śladu.

Corrado
    Gość

Domyślnie

Ja to planowalem przemalowanie calego samochodu . Mam kilka rys ktorych chcialbym sie pozbyc , male wgniecenie w drzwiach (nie widoczne prawie) i na blotniku.. Ogolnie auto jest w dwoch kolorach bo tyl ciemny granatowy a przod tzn maska, blotniki taki ciemno szary..

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Niemcy
    Auto

Domyślnie

to by było najlepsze rozwiązanie tylko wiesz że takie zabiegi są bardzo drogie,
    najlepiej gdybyś się dogadał z jakimś lakiernikiem i np:
    -sam wyszlifował, pod szpachlował, przygotował do malowania
    ewentualnie jeszcze kupił farby a lakiernik by ci pomalował wtedy by to taniej wyszło
    bo sam byś wszystko zrobił to jest bardzo proste tylko czasu trzeba

Corrado
    Gość

Domyślnie

Nie no jakbym chcial to dalbym rade Slyszalem ze koszt takiego zabiegu az tak drogi nie jest pozatym dostalem namiar na lakiernika a ze to znajomy znajomego to moze znizki zarwe a co do tych szpachli to nie poodpadaja jak mam tube w bagazniku? bo slyszalem ze odpadaja od tego basu

monter
    Gość

Domyślnie

Prostowanie chyba nie wchodzi w grę bo są załamania w blasze i wątpię żeby to wyprostował.
    Jakby to było coś delikatnego to by wypchnął.
    Wgniecenie powstało na skutek "wciśnięcia" się błotnika innego samochodu, stał an zakręcie zaparkowany a ja w zimie jechałm, lodowisko było, zniosło mnie delikatnie i masz...

Najważniejsze dla mnie pytanie, czy rożne wersje AR145 (a były ich w sumie trzy z tego co wiem) mają takie same drzwi, bez zmian w ich budowie?

Szpachlować nie chciałem i będę raczej omijał ten pomysł, chyba ze lakiernik mnie przekona...
    Zakup drzwi w tym kolorze z przesyłką to koszt rzędu 100...150zł z przesyłką... szkoda bawić się w szpachle, czy może i nawet malowanie całego boku...

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Niemcy
    Auto

Domyślnie

-koszt malowania 1 elementu (250,300zł) po znajomości nie mam pojęcia kwestia dogadania się ale podejrzewam że nikt tego za pół darmo nie zrobi. ;/

-co do wersji drzwi hmm.. według mnie nie ma różnicy wersja, rok prod,od każdej 145 będą pasowały.

ps. Do boxera 94r. kupiłem lewy błotnik od alfy 146 TS96rok i pasowało idealnie;p

Corrado
    Gość

Domyślnie

Moje wgniecenia sa jeszcze mniejsze niz Twoje.. i nie wiem jak drzwi ale ten blotnik chyba da rade "wypchnac"