Witam wszystkich jestem młodym posiadaczem alfy romeo 147 1.9 jtd z 2004r. mój problem wygląda następująco
podczas jazdy na ostrych zakrętach zacina mi sie pedał gazu, jest tak na każdym biegu, pedał jest martwy ( dodam odrazu ze samochód jest zatankowany pod sam korek, tak wiec nie ma możliwości że paliwo gdzies sie przechyla i brakuje go),mało tego problem też sie powtarza na górce jeśli stoję na lekkim podjeździe i chce ruszyć to samochód momentalnie gaśnie( zapowietrza się, po kilkukrotnym przekręceniu kluczyka znowu sie zapala i jeśli droga jest równa jedzie bez probe mu.) czytałem na tej strone że problemem może być paliwo ze statoli tzw. GOLD alfą przejechałem już 11tyś km i problem pojawił się niedawno a cały czas jeździłem na tym paliwie. dodam jeszcze że pompa paliwa jest Ok ponieważ podczas przekręcania kluczyka na zapłon słychać jej prace. ja osobiscie dopuszczam dwie możliwości w baku musi znajdować sie jakieś zanieczyszczenie, albo jakiś przewód jest nieszczelny. chciałbym sie tez dowiedzieć jak to jest z pompą w naszej alfie czy ona chodzi tylko podczas zapłonu a później silnik sam sobie "ssie" ropke czy chodzi cały czas... dodam jeszcze że wykluczyłem też możliwość tego że jakaś kostka od pedału gazu się odpięła. Samochód sie najnormalniej w świece zapowietrza a ja nie wiem co moze być tego powodem, jeśli ktoś ma jakiś pomysł albo miał podobny problem to proszę o pomoc