Szukając auta dla siebie (156 SW) tak sobie oglądam zdjęcia różnych wersji i nurtuje mnie to pytanie. Jakie właściwie praktyczne zastosowanie mają relingi? I czy ich brak na dachu to plus czy minus?
Szukając auta dla siebie (156 SW) tak sobie oglądam zdjęcia różnych wersji i nurtuje mnie to pytanie. Jakie właściwie praktyczne zastosowanie mają relingi? I czy ich brak na dachu to plus czy minus?
powiem ci tak,
kiedys uważałem, że relingi są zupełnie niepotrzebne i to wymysł kogoś na górze zeby auto bylo funkcjonalne - no wlasnie myslalem tak do czasu jak nie zapakowałem całego boxa dachowego i nie wybralem sie na wakacje spokojnie bez scisku w kabinie, majac spokojna glowe o to, ze nie musze sie martwic wiecznie poupychanymi gdzies bagazami i innymi pierdołami,
druga opcja - narty i bagaznik na nie, jezdzilem kupe czasu wożąc narty wewnątrz - ale to zupelnie nie praktyczne - a tak bagaznik na relingi i jedziemy.
Minusy ?
zalecane przez producentów maks 140 - przynajmniej na boxie którego uzywałem tak mam,
no i moze design nie ten sam co bez relingów![]()
Dziwne pytanie.
Alfa nie dysponuje największą pojemnością bagażową w klasie, więc przy okazji różnego rodzaju wyjazdów wakacyjnych, relingi mogą się przydać, a stylistyki chyba bardzo nie psują...
„Własnością człowieka jest zniknąć, śpieszmy się śmiać ze wszystkiego.”
Blaise Cendrars
Wydaje mi się że jeśli chodzi o stylistykę to relingi są jak najbardziej, ok. A praktyczność nieoceniona, bo nigdy nie wiadomo kiedy mogą się przydać![]()
No właśnie, skupiona na szukaniu Alfy dla siebie chodzę i patrzę i nie bardzo widzę na ulicach zapakowane dachyDlatego zapytuję Alfistów, czy mają w zwyczaju zarzucać coś na te śliczne daszki, czy to raczej tylko gadżet.
Ostatnio przez brak bagażnika dachowego nasze narty zostały w domuChoć wyjazd nie miał być ściśle narciarski, to byśmy rzeczywiście też więcej zakupów mogli zrobić, bo tak, to byliśmy zapakowani po dach (na szczęście mam rozwijaną "kratkę"
).
A tak wogóle, to nie da się założyć bagażnika bez relingów? Bo zawsze wydawało mi się, że się da, ale teraz poszperałem trochę i wydaje mi się, że może nie być takiej możliwości... Trochę lipa by była, bo już miałem w przyszłym roku takie coś zakupić![]()
Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...
Oczywiście, że się da.Najlepiej kupić coś pod konkretny model, bo słyszałem, że z uniwersalnymi zdarzają się problemy. No i uważać na lakier przy montażu.
![]()
„Własnością człowieka jest zniknąć, śpieszmy się śmiać ze wszystkiego.”
Blaise Cendrars
Czasem widać zapakowane na ulicach
http://www.mm.pl/~andrzejsroka/alfa/fam156/2006_09040004.html
http://www.mm.pl/~andrzejsroka/alfa/fam156/img008.html
Relingi niekonieczne, wystarczą belki poprzeczne - dopuszczalne obciążenie takie samo, jednak przy relingach (podłużnych) jest możliwość regulacji punktu mocowania belek poprzecznych czego nie ma w wersji bez relingów - stałe punkty mocowania.
---------- Post dodany o godzinie 00:28 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:25 ----------
Poszukaj na tym forum (156) pod hasłem 'bagażnik dachowy' i sporo znajdziesz. Z katalogu dodatków oryginalnych Alfy - 2 modele bag. dachowych dedykowanych do 156=bezrelingowejSW jak i sedana - takie same. No i do sedana (ale nie SW) jest możliwy zestaw Thule. A i innych firm na pewno również.
wszystko ładnie pięknie, tylko, że bagażnika już nie otworzysz.
Ja nie trawię SW z relingami z racji tego, że kończą się w wcześniej (klapa zachodząca na dach)...
FUU!
Ostatnio edytowane przez twardy ; 29-01-2011 o 00:55
Ładnie i pięknie to nie jest, nie czaruji trochę otworzę, ot żeby mniejszą torbę wyjąć. Tylko trzeba uważać żeby sobie ręki nie amputować niechcący. Choć kupując 156tkę wiedziałem o tym i to jeden z kompromisów.
Ale przecież na kilka razy w roku nie będę innego auta kupował, a na deskę w głównie jeżdżę sam albo w 2 osoby więc bagażnik prawie pusty, a najpotrzebniejsze rzeczy na kanapie z tyłu.
Poza tym mało kto wozi 2,5m na dachu. Większości bagażnik potrzebny jest do przewozu rowerów, nart - z nimi a i z odpowiednio dobranym box'em nie ma tego problemu.