Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Po co Alfie relingi?

SlicznaPani
    Gość

Domyślnie Po co Alfie relingi?

Szukając auta dla siebie (156 SW) tak sobie oglądam zdjęcia różnych wersji i nurtuje mnie to pytanie. Jakie właściwie praktyczne zastosowanie mają relingi? I czy ich brak na dachu to plus czy minus?

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

powiem ci tak,
    kiedys uważałem, że relingi są zupełnie niepotrzebne i to wymysł kogoś na górze zeby auto bylo funkcjonalne - no wlasnie myslalem tak do czasu jak nie zapakowałem całego boxa dachowego i nie wybralem sie na wakacje spokojnie bez scisku w kabinie, majac spokojna glowe o to, ze nie musze sie martwic wiecznie poupychanymi gdzies bagazami i innymi pierdołami,
    druga opcja - narty i bagaznik na nie, jezdzilem kupe czasu wożąc narty wewnątrz - ale to zupelnie nie praktyczne - a tak bagaznik na relingi i jedziemy.
    Minusy ?
    zalecane przez producentów maks 140 - przynajmniej na boxie którego uzywałem tak mam,
    no i moze design nie ten sam co bez relingów

Użytkownik Rowerzysta Avatar sebott
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    Była: Alfa Romeo 147 1.6 TS 105KM 2001

Domyślnie

Dziwne pytanie.

Alfa nie dysponuje największą pojemnością bagażową w klasie, więc przy okazji różnego rodzaju wyjazdów wakacyjnych, relingi mogą się przydać, a stylistyki chyba bardzo nie psują...
    „Własnością człowieka jest zniknąć, śpieszmy się śmiać ze wszystkiego.”

Blaise Cendrars

amoook
    Gość

Domyślnie

Wydaje mi się że jeśli chodzi o stylistykę to relingi są jak najbardziej, ok. A praktyczność nieoceniona, bo nigdy nie wiadomo kiedy mogą się przydać

SlicznaPani
    Gość

Domyślnie

No właśnie, skupiona na szukaniu Alfy dla siebie chodzę i patrzę i nie bardzo widzę na ulicach zapakowane dachy Dlatego zapytuję Alfistów, czy mają w zwyczaju zarzucać coś na te śliczne daszki, czy to raczej tylko gadżet.

Użytkownik Romeo Avatar dakoolk
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Ostatnio przez brak bagażnika dachowego nasze narty zostały w domu Choć wyjazd nie miał być ściśle narciarski, to byśmy rzeczywiście też więcej zakupów mogli zrobić, bo tak, to byliśmy zapakowani po dach (na szczęście mam rozwijaną "kratkę" ).

A tak wogóle, to nie da się założyć bagażnika bez relingów? Bo zawsze wydawało mi się, że się da, ale teraz poszperałem trochę i wydaje mi się, że może nie być takiej możliwości... Trochę lipa by była, bo już miałem w przyszłym roku takie coś zakupić
    Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...

Użytkownik Rowerzysta Avatar sebott
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    Była: Alfa Romeo 147 1.6 TS 105KM 2001

Domyślnie

Oczywiście, że się da. Najlepiej kupić coś pod konkretny model, bo słyszałem, że z uniwersalnymi zdarzają się problemy. No i uważać na lakier przy montażu.
    „Własnością człowieka jest zniknąć, śpieszmy się śmiać ze wszystkiego.”

Blaise Cendrars

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał SlicznaPani Zobacz post
    No właśnie, skupiona na szukaniu Alfy dla siebie chodzę i patrzę i nie bardzo widzę na ulicach zapakowane dachy Dlatego zapytuję Alfistów, czy mają w zwyczaju zarzucać coś na te śliczne daszki, czy to raczej tylko gadżet.
    Czasem widać zapakowane na ulicach
    http://www.mm.pl/~andrzejsroka/alfa/fam156/2006_09040004.html
    http://www.mm.pl/~andrzejsroka/alfa/fam156/img008.html

Relingi niekonieczne, wystarczą belki poprzeczne - dopuszczalne obciążenie takie samo, jednak przy relingach (podłużnych) jest możliwość regulacji punktu mocowania belek poprzecznych czego nie ma w wersji bez relingów - stałe punkty mocowania.

---------- Post dodany o godzinie 00:28 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:25 ----------

Cytat Napisał dakoolk Zobacz post
    Ostatnio przez brak bagażnika dachowego nasze narty zostały w domu Choć wyjazd nie miał być ściśle narciarski, to byśmy rzeczywiście też więcej zakupów mogli zrobić, bo tak, to byliśmy zapakowani po dach (na szczęście mam rozwijaną "kratkę" ).

A tak wogóle, to nie da się założyć bagażnika bez relingów? Bo zawsze wydawało mi się, że się da, ale teraz poszperałem trochę i wydaje mi się, że może nie być takiej możliwości... Trochę lipa by była, bo już miałem w przyszłym roku takie coś zakupić
    Poszukaj na tym forum (156) pod hasłem 'bagażnik dachowy' i sporo znajdziesz. Z katalogu dodatków oryginalnych Alfy - 2 modele bag. dachowych dedykowanych do 156=bezrelingowejSW jak i sedana - takie same. No i do sedana (ale nie SW) jest możliwy zestaw Thule. A i innych firm na pewno również.

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

wszystko ładnie pięknie, tylko, że bagażnika już nie otworzysz.

Ja nie trawię SW z relingami z racji tego, że kończą się w wcześniej (klapa zachodząca na dach)...

FUU!
    Ostatnio edytowane przez twardy ; 29-01-2011 o 00:55

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał twardy Zobacz post
    wszystko ładnie pięknie, tylko, że bagażnika już nie otworzysz.

..
    Ładnie i pięknie to nie jest, nie czaruj i trochę otworzę, ot żeby mniejszą torbę wyjąć. Tylko trzeba uważać żeby sobie ręki nie amputować niechcący. Choć kupując 156tkę wiedziałem o tym i to jeden z kompromisów.
    Ale przecież na kilka razy w roku nie będę innego auta kupował, a na deskę w głównie jeżdżę sam albo w 2 osoby więc bagażnik prawie pusty, a najpotrzebniejsze rzeczy na kanapie z tyłu.
    Poza tym mało kto wozi 2,5m na dachu. Większości bagażnik potrzebny jest do przewozu rowerów, nart - z nimi a i z odpowiednio dobranym box'em nie ma tego problemu.