Przepraszam za ten krótki esej ale chciałem dokładnie wyjaśnić moją przygodę z alfą
A więc tak: z dwa miesiące temu kupiłem alfę 156 2.4 jtd 2000r
do naprawy, poprzedni właściciel powiedział że po powrocie z wakacji nie odpaliła a że ma firmowy samochód to nie chce mu się jej robić i takie tam pierdoły
wziąłem się więc za naprawę
pierwsze co to sprawdzenie paska rozrządu - cały
próba odpalenia na "easy start" - spray do psikania w kolektor
jak się psikało to silnik kręcił i sporo dymił ale jak przestałem psikać to gasł tak że dałem sobie spokój
jadę na komputer - "examiner" - zepsuty przekaźnik świec żarowych, trochę tępy mechanik (warsztat specjalizujący się w naprawie alf) któremu musiałem tłumaczyć że jak komputer pokazuje przekaźnik świec to na 99% są padnięte świece i po wymianie ich błąd powinien zniknąć
świece wymieniłem w międzyczasie zainstalowałem FiatEcuScan błąd świec wykasowałem został błąd przepływomierza - kupiłem nowy przepływomierz, a przy okazji czujnik wału (gdzieś wyczytałem że lubi stwarzać problemy)
dalej to samo - nie pali
robię odczyt parametrów na komputerze
prędkość silnika, zawór regulacji ciśnienia, ciśnienie paliwa i planowane ciśnienie paliwa - jadę z tym do gościa z serwisu bosch
sugeruje że to pompa (trochę za małe ciśnienie ale również obroty przy próbie rozruchu), ale żeby wcześniej sprawdzić wtryski
no to sprawdzam wtryski - metoda przelewowa czy jakoś tak
wyniki - paliwo w rurkach
1. 69mm
2. 210mm
3. 485mm
4. 665mm
5. 13mm
przynajmniej z dwa do wymiany?
ciężko dostać z takim samym numerem jakieś używane w dobrym stanie
więc biorę od fiata punto 1.9 jtd - dostałem cztery używane w cenie połowy jednego używanego z aukcji
podmieniam trzy środkowe odpala ale kreci ok 500 obrotów przy wciśniętym sprzęgle jak puszczam sprzęgło to gaśnie
dobieram się do rozrządu
na chłopski rozum przeskoczył o jeden ząbek
http://chomikuj.pl/Image.aspx?id=428165005
http://chomikuj.pl/Image.aspx?id=428165006
ustawiam tak jak chyba być powinno na wałku rozrządu jest znak - ok
wał korbowy jest taki znak ale nie jestem pewien czy to ten
sprawdzam dodatkowo pierwszy tłok od strony paska rozrządu GMP - pasuje
składam rozrząd, podmienione trzy środkowe wtryski od punto, nie zakładam tylko koła od paska klinowego - założę później
próba przelewowa - wszystkie wtryski podobne wartości
pokręciłem - odpalił - trochę z opóźnieniem reaguje na pedał przyśpieszenia, kręcę maksymalnie do prawie 5000 obrotów - ale długo stał, brak porównania do innej alfy - na początku po kopcił, ale zaraz ustało - będzie dobrze
składam resztę odpalam i d..a - obroty ok 500 brak reakcji na pedał przyśpieszenia, silnik coś nie równo pracuje
przeskoczył pasek?
sprawdzam - zdejmuje koło pasowe - wszystko dobrze odpalam - kreci do prawie 5000 obrotów jak wcześniej
komputer
obroty, regulator, ciśnienie, planowane ciśnienie
regulator pracuje
link do pliku csv z odczytu
http://chomikuj.pl/labuda99/Dokument...,428172873.csv
ciśnienia podobne wartości
co dalej?, co z nią jest? jakieś pomysły?
może w tym tygodniu kupie sprzęt do sprawdzania ciśnienia na tłokach to coś znajdę