Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: marchewa powyżej 3500 obr - co jeszcze ?

jaro156
    Gość

Domyślnie marchewa powyżej 3500 obr - co jeszcze ?

Witam wszystkich , temat był wałkowany ale niestety u mnie nic nie pomaga więc proszę o pomoc . marchewka zapala mi się przy ok 3500 obr dostaje na chwile muła - w tym momencie muszę odpuścić pedał gazu i jak od razu wciskam znowu gaz natychmiast wchodzi dalej na obroty . auto nie gaśnie .w fiatecuscan 2.6 wywala p0404 , p0235 i ostatnio p0215 .
    co sprawdziłem :
    wszystkie rury które są szczelne, wyczyszczony kolektor i czujnik podciśnienia - który nawet podmieniłem z innego auta , po odpięciu przepływki nadal tak samo , wymieniony regulator ciśnienia na pompie - nie było brudu . dodam, że auto pali z pierwszego , nie dymi , spalanie w normie z tym , że przez tą marchewkę nie wciskam za bardzo , turbina czyszczona pracuje normalnie .
    trochę danych z programu:
    mierzone ciśnienie gazolu od 285 do 1239
    ciśnienie gazolu ad/c 0.4990 do 3.8180
    otwarcie regul. ciśnienia od 0 do 64
    mierzone ciśnienie doładowania od 997 do 2489
    otwarcie egr od 1 do 99
    mierzona masa powietrza od 473 do 1097 zaślepiony egr

nie wiem jak zinterpretować odczyty z tego programu i jak poprawnie wykonać test - które parametry mają znaczenie . nie sprawdzałem jeszcze właściwie samych wtrysków ale auto dobrze pali , trzyma obroty i nie dymi . proszę o jakieś podpowiedzi bo żaden mechanik z okolicy nie wie co może być tego przyczyną . pozdrawiam

radziu156
    Gość

Domyślnie

miałem kiedyś podobny problem w AR 156 1.9jtd i okazało się że to wina potencjometru pedału gazu- wyciągnąłem go, przeczyściłem i alfa zaczęła normalnie jeździć

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Winiar00
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 SW

Użytkownik Alfa i Omega Avatar liked
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    AR BRERA 2006 2,4 jtdm

Domyślnie

jakoś skłaniałbym się ku zmiennej geometrii... może dlatego że jak miałem 2,4 i ten sam problem, to po jej zrobieniu, problem zniknął. sprawdź czy cięgno geometrii pracuje w pełnym zakresie, na sucho organoleptycznie i na włączonym silniku niech ktoś Ci gazu doda, choć z tego co pamiętam, na postoju cięgno po dodaniu gazu chyba tylko ledwo drga.

christofe
    Gość

Domyślnie

są przypadki ze stykami w kostce potencjometru pedału przyspieszenia ale miałby wtedy kod błędu P0220, można poprawić styki kostka jest za schowkiem pasażera

jaro156
    Gość

Domyślnie

Dzięki koledzy kostkę zlutowałem jakieś dwa lata temu . z tym potencjometrem gazu zobaczę jutro bo mam wolny dzień ale czy to da się rozebrać u mnie wygląda to na taki czarny walec ? odezwę się jutro i dam znać co w temacie .

Użytkownik Maniak resoraków Avatar www156
    Mieszka w
    KR
    Auto
    159 1,9 M-JET 16v

Domyślnie

Może Cię to pocieszy ja od lata walczę z tym samym problemem. Auto nowsze trochę inaczej to wygląda ale problem bardzo podobny. Chociaż z tego co czytam na forum u Ciebie to raczej problem z paliwem, a nie z przeładowaniem powietrza z turbo.

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

masz za wysokie ciśnienie doładowana, sprawdź czujnik na kolektorze, ale najprawdopodobniej kierownice turbiny są zapieczone.

jaro156
    Gość

Domyślnie

No niestety to nie potencjometr - rozebrałem to wyczyściłem złożyłem i nadal takie same objawy . jutro zerknę na turbo i te cięgno ale wydaje mi się ,że ono działa poprawnie bo według FES pompuje mi do 2400 a więc jeżeli tyle pokazuje program to chyba czujnik nie powinien wykrywać przeładowania.przy okazji koledzy na turbinie jest jakaś śrubka na inbus - czy można nią regulować łopatki i wysuwanie tego cięgna ? pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał jaro156 Zobacz post
    No niestety to nie potencjometr - rozebrałem to wyczyściłem złożyłem i nadal takie same objawy . jutro zerknę na turbo i te cięgno ale wydaje mi się ,że ono działa poprawnie bo według FES pompuje mi do 2400 a więc jeżeli tyle pokazuje program to chyba czujnik nie powinien wykrywać przeładowania.przy okazji koledzy na turbinie jest jakaś śrubka na inbus - czy można nią regulować łopatki i wysuwanie tego cięgna ? pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.
    na turbinie nic nie reguluj. Daj na forum logi z FES-a.
    Jeśli chcesz sprawdzić działanie łopatek weź pompkę z koncówką do piłek, wyciągnij z gruchy koło turbo wężyk i podłącz go pod pompkę - przy 0,7 bar sztanga powinna drgnąć, a potem całkowicie się wysunąć.

nieprecyzyjnie napisałem: trzeba zdjąć wężyk z wyjścia turbiny i podłączyć do pompki, drugi koniec wężyka ma być podłączony do gruchy oczywiście.
    Ostatnio edytowane przez Kali_33 ; 04-02-2011 o 09:17