Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: [156] Nawiagacja GPS

Patricko
    Gość

Domyślnie [156] Nawiagacja GPS

Witam.

W mojej Alfie Romeo 156 Kombi z 2002r. jest nawigacja samochodowa.
    Samochód jest sprowadzony z Francji, dlatego nie ma się co tam spodziewać polskich dróg.
    W każdym razie chciałbym się dowiedzieć co nieco o jej obsłudze bo skoro jest w aucie to czemu by z niej nie korzystać. Tylko jak?

No ale to nie jest główny problem. Chodzi mi o to jak zrobić jakiś update tej nawigacji.
    Wprowadzić polskie mapy, itp. Na języku mi tak nie zależy bo ustawie sobie angielski i nie ma żadnych problemów, ale jakby się dało polski wprowadzić to nie narzekałbym

Jest to możliwe bez konieczności odwiedzania serwisu, itp ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar larson66
    Mieszka w
    KOS
    Auto
    inny

Domyślnie

Cześć.

Jak masz fabrycznom nawigacje to tu masz linki poczytaj.http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.p...ight=nawigator :mrgreen:

Patricko
    Gość

Domyślnie

Dziękuje strasznie.
    Troszkę już poczytałem i spróbuje coś pokombinować z tą nawigacją.
    Czytałem jeszcze, że w przedniej kieszeni jest gdzieś schowek na tą płytę, itp.
    Gdzie dokładnie i jak się do niego dostać ? No i jakim programem najlepiej wypalić płytkę, z jaką prędkością, i jeśli to ma znaczenie to jaki rodzaj płytki ?

Użytkownik Ogier Avatar SEm
    Mieszka w
    Oborniki Śląskie
    Auto
    Brera + Alfa RWD

Istvan
    Gość

Domyślnie

To ja przy okazji zapytam: jak ta nawigacja wygląda? Czy można ją jakoś założyć do alfy po fl wnętrza (ze starą budą jeszcze) zamiast fabrycznego cd? Da się to gdzieś kupić?

Edit: znalazłem coś takiego: http://tinyurl.com/2j29zh
    Warto się w to w ogóle bawić?

Patricko
    Gość

Domyślnie

Właśnie coś takiego jest u mnie.
    Tylko, że to pełni funkcje radia,odtwarza, itp. itd.
    A na górze deski jest mały ekranik, który to chyba właśnie on wskazuje drogę.

Cytat Napisał Istvan
    Warto się w to w ogóle bawić?
    Wg mnie nie. Szkoda pieniędzy po prostu.
    Jak bardzo zależy Ci na nawigacji to kup sobie po prostu jakieś Mio, wgrywasz sobie AutoMapę albo TomToma i masz o niebo lepszą nawigację. Do tego tańszą i dużo prostszą w obsłudze.

Tutaj pytanie do SEm.
    Powiedz mi jaką prędkością wypalałeś ten obraz ?
    Domyślam się, że to na zwykłą CD wchodzi, prawda ?
    Wiem jak nagrać obraz, tylko z tego co wiem to w takich urządzeniach prędkość nagrywania ma chyba duże znaczenie.

Mieszka w
    Oborniki Śląskie
    Auto
    Brera + Alfa RWD

Domyślnie

Nie pamiętam z jaka prędkością. Ni ma z tym kłopotu, Clone-CD sa rozpozna i nagra. Wchodzi na zwyczajną 700 MB. Co do użyteczności tej nawigacji to wielka kupa, nie żeby nie była niedokładna, ale jak ktoś pojeździć na Automacie albo innym, środowisku graficznym to ten blaupunkt to jest generacja albo dwie do tyłu. pokazuje tylko że skręt za 100 m i ogólny zarys planu sytuacyjnego skrzyżowania. Raz tego użyłemy sprawdzić czy jest dokładny i szybki i więcej nie używałem.

Patricko
    Gość

Domyślnie

Hmm to już wszystko mniej więcej wiem.
    Powiedz mi jeszcze dokładnie jak możesz gdzie wkładam dokładnie tą płytę.
    Domyślam się chyba, że trzeba coś zdjąć prawda ? Może są gdzieś jakieś ilustracje co i jak.
    To mój pierwszy raz z alfą dlatego wybaczcie takie błahe pytania.

Mieszka w
    Oborniki Śląskie
    Auto
    Brera + Alfa RWD

Domyślnie

Nie wiem jaki typ masz CD, ja mam ze zmieniarką z tyłu i z przodu na 1 CD właśnie do nawigacji. Jęli nie masz zmieniarki tylko slot na 1 CD z przodu to po prostu włóż płytę do tego slotu i uruchom nawigację z konsoli.

Patricko
    Gość

Domyślnie

Mam zmieniarkę Clariona.

A powiedz mi jeszcze tylko jedną rzecz.
    Ponieważ w tym komputerku na samej górze deski rozdzielczej wszystko jest po francusku.
    Da się to jakoś zmienić chociażby na angielski ? Nie chodzi mi o radio, bo tam sobie już zmieniłem na angielski, ale w tym na górze cały czas jest wszystko po fracusku, ponieważ auto jest z Francji. Mam nadzieje, że serwisu nie muszę odwiedzać z taką pierdołką ?

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia