Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Alfa 156 problem z deska:(

Arkadiusz1987p
    Gość

Domyślnie Alfa 156 problem z deska:(

Witam mam taki problem ponieważ nie działają mi zegary obrotomierza, prędkościomierza,temperatury wody i poziomu paliwa ,nie podświetla się również deska rozdzielcza ani nie działają żadne kontrolki mam wiec takie pytanko czy są do tego jakieś bezpieczniki czy wypiela się może jakaś kosatka proszę o pomoc .

Arkadiusz1987p
    Gość

Domyślnie

teraz zaówarzyłem ze nie działają mi również światła tylne proszę podpowiedzcie coś może to jest blacha sprawa i nie chce odrazu jechać do elektryka

---------- Post dodany o godzinie 14:36 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:11 ----------

niczego sie nie dowiem na tym forum

Użytkownik Romeo Avatar Pfourul
    Mieszka w
    Katowice, śląskie, Poland
    Auto
    156 2.5 V6 R(etarded)-System

Domyślnie

Zobacz, która jest godzina, ludzie jeszcze w pracy siedzą.
    Poza tym założyłeś temat nie w tym dziale.

<< Like it!

>2000
    o.O

Użytkownik Znawca Avatar Izane
    Mieszka w
    Mysłowice- Śląskie
    Auto
    Alfa 159 1.9JTDm, MiTo 1.4 155KM Były: Alfa Romeo Giulietta QV TCT,Alfa Romeo 156 2.4JTD

Domyślnie

no nie wiem urwałeś się z mostu czy co? hehe

stało Ci się to nagle czy jak? opisz dokładniej sytuacje.

Sprawdź bezpieczniki (jeśli chodzi o światła tylne)
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KM
    Alfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KM
    Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16

Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack

"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Szukanie numeru bezpieczników zajmie nam tyle samo co Tobie... Instrukcja do 156 jest od zarania dziejów na forum więc w czym problem? Pretensje możesz mieć tylko do Siebie bo nie dość, że nie wiadomo jaka ta 156 (diesel czy benzyna, przed czy po FL) to jeszcze nie podajesz skąd taka usterka i czy powstała nagle. Swoją drogą nieźle tam musi być namieszane skoro takie objawy.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Question

Hej!

Jak koledzy słusznie sugerują, postaraj się szczegółowo opisać kiedy te problemy pojawiły się, jakie masz auto, czy może je dopiero kupiłeś?

Ode mnie: a) czy działa reszta elektryki w aucie? b) czy działa oświetlenie wewnętrzne? c) czy działa centralny zamek? d) czy działa autoalarm? e) jak stary jest akumulator? f) może problemy zaczęły się podczas jazdy? g) czy zafundowałeś Alfie wcześniej kąpiel karcher'em, normalnie "z węża"?

Wiemy, że taka awaria to nic ciekawego, każdy chciałby jak najszybciej otrzymać pomoc, co dolega jego Belli, jednak szczegółowe opisanie problemu, wcześniejszych podobnych problemów z autem, dokładnie modelu auta jest bardzo, bardzo pomocne.
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

Tito
    Gość

Domyślnie

Hej, czy ktoś zna odpowiedź na powyższy problem, bo stało mi się dzisiaj dokładnie to samo. Stałem na światłach i nagle zegary zgasły i wskazówki wróciły do stanu spoczynkowego. Nie działa prędkościomierz, obrotomierz, wskaźnik poziomu paliwa i temperatury oraz kontrolki (oprócz kierunkowskazów). Reszta samochodu działa prawidłowo. SPrawdziłem bezpieczniki i nic. Samochodu nie myłem, nie moczyłem, nie jeździłem po dziurach.
    Co ciekawe, jak ją uruchomię i właczę światła, to kontrolka nie działa, ale jak przekręcę kluczyk tak, żeby działały światła w czasie postoju, to kontrolka się świeci.

---------- Post added at 20:08 ---------- Previous post was at 19:04 ----------

Skutecznej porady udzielił stembalski17 w poście http://www.forum.alfaholicy.org/156/...na_sprawa.html. Bóg zapłać bo pomogło