Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Temat: [156] Sprężyny EIBACH + Pakiet Sport

ralf1977
    Gość

Domyślnie [156] Sprężyny EIBACH + Pakiet Sport

Zastanawiam się nad lekkim usztywnieniem zawieszenia w mojej 156 SW 2,4 JTD 20V (Pakiet Sport). Parę miesięcy temu wymieniłem amortyzatory na odpowiednie KYABA, więc na razie wymiana amorków odpada. Myślę o wrzuceniu sprężyn EIBACH PRO-KIT. Czy ktoś testował takie połączenie w swoim aucie? Głownie chodzi mi o to jak dużo obniży się auto w porównaniu z pakietem. Sprzedawcy mówią, że obniża się o około -30 mm w stosunku do seryjnego zwieszenia. Z tego co słyszałem pakiet jest niższy o jakieś 20 mm. Tak więc powinna osiąść o 10 mm. Zaznaczam, żę moją intencją jest usztywnienie, a nie obniżenie.

Paweł156
    Gość

Domyślnie

Juz gdzies na ten temat było tylko nie moge znalezc gdzie, ale ten temat powienien Ci pomóc w podjeciu decyzji http://www.forum.alfaholicy.org/topi...ghlight=eibach

ze swojej strony moge Ci tylko odradzić łączenie Kayaby z Eibachem, te amortyzatory nie sa zaprojektowane do niskiego zawieszenia wiec lepiej zostaw tak jak jest albo zmien amortyzatory razem ze sprezynami. Mam połącznie eibacha z kayaba i niestety jest za miekko i czesto amory dobijają z przodu, a przed montazem kolega marekm odradzal, no i teraz żałuje ze nie posłuchałem bo znowu bede kupował amory tyle ze teraz cały zestaw koni regulowane.

mojax
    Gość

Domyślnie

Witam kolegów! Ja szczerze mówiąc mam podobne odczucia na identycznym zestawie jak Paweł, spodziewałem się że auto bedzie twardsze a ... okazało się mieksze, z tym że nic mi nie ociera ani nie obija. Nie wiem z czym Eibach współpracuje najlepiej, mam na mysli typ amortyzatorów, ale powoli również skłaniam się do zakupu jakiegoś dedykowanego zestawu, np Koni, może ktoś z kolegów ma taki zestaw i mógłby się podzielić wrażeniami? Pozatym intersuje mnie cena jeżeli ktoś ją zna. Ponadto z tego co pamiętam, jeden z użytkowników podobnego forum ma Alfę 156 z 3 litrowym, doładowanym silnikiem i kombinację arortyzatorów Koni wraz z Eibachem i chyba sobie to rozwiązanie chwali skoro jeszcze go nie zmienił. Jeżeli macie jakieś opinie, informacje, prosze piszcie. Pozdrawiam!

Paweł156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał mojax
    Pozatym intersuje mnie cena
    zestaw koni waha sie w przedziale 2400zł-2600zł, moze kupimy razem to bedzie z tego jakis rabat?

mojax
    Gość

Domyślnie

Pomysł nie jest zły Ale z chęcią poczekam jeszcze na opinię użytkowników jeżeli ktoś coś takiego wogóle posiada.

b.pawelek
    Gość

Domyślnie

jaki jest koszt (orientacyjnie) montażu wtedy takie zestawu?? Tzn amorki plus spręzyny??

Paweł156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał b.pawelek
    jaki jest koszt (orientacyjnie) montażu wtedy takie zestawu?? Tzn amorki plus spręzyny??
    Około 300-400zł

ralf1977
    Gość

Domyślnie

Dzięki za wszystkie odpowiedzi i link do poprzedniej dyskusji. Zastanawia mnie jedynie wypowiedź Rafała M, że po założeniu teoretycznie twardszych sprężyn auto stało się miększe. Jakiś czas temu byłem szczęśliwym posiadaczem Punto II i po założeniu Eibach’ów auto stało się wyraźnie sztywniejsze i lepiej zachowywało się w zakrętach. Przez analogię myślałem, że podobnie będzie w przypadku alfy, ale jak widać zdania są podzielone.
    Wygląda na to, że zaproponowane przeze mnie rozwiązanie jest raczej nietrafione

Mam jeszcze jedną prośbę do Paława156, jeśli mógłbyś mi podąć na jakiej wysokości stoi twoje auto z przodu, będę wdzięczy. Proszę, zmierz gdzie ci będzie najwygodniej.
    Dzieki

Paweł156
    Gość

Domyślnie

ralf1977 zerknij na ten temat są tam zdjecia i wysokosc auto przed i po zamontowniu eibacha

ralf1977
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Paweł156
    ralf1977 zerknij na ten temat są tam zdjecia i wysokosc auto przed i po zamontowniu eibacha
    Dzięki za info.
    Jeszcze jedno, z tego co się orientowałem Eibach oferuje te same sprężyny dla 2,4 jtd i 2,4 20v jtd (przód: EW 1021001 VA). Obawiam się o to, że 20v jest cięższe i będzie niżej stało