Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Silnik 1.6

Ranalf
    Gość

Domyślnie Silnik 1.6

Witam wszystkich fanów Alfy.Ja również zamierzam się do was dołączyć tylko mam dylemat odnośnie silnika.Chce tylko benzynowy 1.6 , a z tego co mi wiadomo to jest kilka wersji.Najbardziej mi się podoba 1.6 16V TS 120 km ale jak czytałem to są z nim same problemy a większość aut jest z tym właśnie silnikiem.Dlatego też myślał o tej słabszej wersji rzadszej o mocy 105.I nie wiem teraz bo te słabsze wersje też mają w nazwie TS czy to dlatego są tak awaryjne czy po prostu nie mam się czym przejmować i kupić tą mocniejszą wersję.Chciałbym aby ktoś mi to wyjaśnił co ma taki silnik w swojej Alfie Romeo.
    Jeżeli był taki temat to sorry i proszę o wyrozumiałość ze strony moderatorów

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

Tak dlatego, ze maja w nazwie TS to sa tak awaryjne...

TS oznacza Twin Spark - 2 swiece na cylinder, dlatego obie wersje maja to oznaczenie tzn 120 i 105. Roznica polega na tym ze 120 ma mechniczny wariator - zmienne fazy rozrzadu, ktory swego czasu (czyt. 8 lat temu) byl awaryjny, jednak jesli ma sie pojecie jak dbac o samochod, jakiego oleju uzywac i jak czesto go wymieniac, temat ten nie istnieje.

Arturo147
    Gość

Domyślnie

Nie wiem gdzie to czytałes kolego Ranalf ,poszukaj postów ludzi którzy mają lub mieli takie silniki w swoich AR a wyciągniesz wnioski z goła inne.PS-przeszukaj forum,jest tego masa.A TS to nie oznaczenia "psujności" silników tylko Twin Spark-czyli podwójny zapłon na każdy gar.
    Ostatnio edytowane przez Arturo147 ; 01-03-2011 o 17:38

sabotage
    Gość

Domyślnie

Jest tak jak powyżej koledzy napisali ... jeśli chodzi o silnik TS w AR 147 to tylko 2.0 - nie wiele większe zużycie paliwa, a przyjemność z jazdy bez porównania ... wystarczy dbać o autko, a ono się nam odwdzięczy.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Mi sie wydaje, że własnie 1.6 sprawia najmniej problemów hihih

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Mi sie wydaje, że własnie 1.6 sprawia najmniej problemów hihih
    dlatego że jak ktoś kupuje 1.6 to raczej nie po ty by go ciągną do 7000rpm tylko będzie się toczył po mieście a jak ktoś nie ciśnie to nie niszczy w takim stopniu

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

mam 1.6 120km w 156
    nie wiem ile potrzebujesz mocy do jazdy, ale dla mnie ta moc jest idealna
    auto lekkie, silnik wysokoobrotowy - frajdę masz gwarantowaną
    pomimo dziwnych opinii że 120 km to jest za mało i auto niby w ogóle nie jedzie ;/, zbiera się zaje..ście
    a wariator faz, wymienia się raz na 60.000km lub co 5 lat razem z rozrządem
    ja wymieniłem kompletny rozrząd z wariatem, na bardzo dobrych częściach za ok 1200zł

P.S. cisnę alfę do 7000 bo tyle ma na obrotomierzu
    1.6 jest mniej podatny na obracanie panewek
    Ostatnio edytowane przez zaviaseq ; 01-03-2011 o 19:00

Ranalf
    Gość

Domyślnie

Dobra trochę mi się rozjaśniło Mi chodzi tylko o silnik 1.6 , a no może jeszcze ktoś mi powiedzieć czy lepiej kupić wersje z wariatorem czy bez niego.Po za tym ja o swoje auto dbam więc nie powinno być problemów ale wole się spytać.Czytałem że wariant z tym wariatorem to trzeba dość często dolewać oleju bo jak spadnie do jakiegoś poziomu to już po wariatorze.Mi samochód potrzebny głównie do miasta i 2 razy w roku gdzieś dalej się wybieram.Kurcze zależy mi na tym silniku 120 koni.Poszukalem troche na forum ale nic interesującego nie znalazłem pewnie nie dokładanie szukałem heh ale wole się tu spytać.Wiadoma sprawa że przy zakupie aby miał książkę serwisową później wymiana rozrządu , olej , filtry.W obecnym aucie zbytnio oleju nie dolewam więc trochę się też tym faktem martwię że w AR będe musiał to często robić.Jeżeli ktoś by był taki miły to może powie co ile tak wymienia się olej w silniku z wariatorem bo rozrząd to wiem że po 3 latach lub 60 tys.Ja może 10 tys na rok zrobię więc to nie dużo jest.No nie wiem co jeszcze napisać ale liczę że ktoś jeszcze odpisze.

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

jak silnik będzie w dobrym stanie a olej jeden z lepszych to nic nie będzie ubywać

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

ja ci powiem tak...
    105KM i nie będziesz miał problemu z wariatorem czyli jedna rzecz o którą trzeba dbać mniej
    120KM będzie trochę więcej frajdy z jazdyale już będziesz musiał myśleć że jednak to trzeba co jakiś czas wymienić no ale przecież auto jest po to żeby nim jeździć i żeby się psuło

jak byś wolał drugą opcję to pomyśl o 2.0... spalanie może trochę większe ale frajdy duuużo więcej, no chyba że nie jesteś entuzjastą szybkiego jeżdżenia