Witam czy ktoś mógłby mi poradzić jak rozebrać przełącznik wycieraczek i co w nim może byc popsute? bo nie działają za dobrze te wycieraczki brak regulacji prędkości itd silniczek juz czyściłem jakby co.
Witam czy ktoś mógłby mi poradzić jak rozebrać przełącznik wycieraczek i co w nim może byc popsute? bo nie działają za dobrze te wycieraczki brak regulacji prędkości itd silniczek juz czyściłem jakby co.
Przyjacielu ta część jest w naszych alfach nie rozbieralna.
Chyba kiedyś na forum AC podobny temat był poruszany.
Jedynym sposobem na pozbycie się tego problemu o ile to rzeczywiście sam przełącznik nawala to wymiana na nowy lub używany.
A co to może być innego?
Czyszczenie silniczka dało efekt tylko taki, że wycieraczki już się nie zacinają przy wycieraniu szyby. Natomiast jeżeli nie masz regulacji prędkości to najprawdopodobniej będzie to ten przełącznik.
Będziesz musiał załatwić sobie chociażby używany przełącznik najlepiej jedź na szrot i tam na miejscu wymontuj swój stary i podłącz nowy. Myślę, że nie powinni robić większych problemów ze sprawdzeniem sprzętu. Tylko jak będziesz już brał to kup do boxera bo TS nie miały podświetlanych manetek.
Chciałem Ci podać link do tego jak rozebrać obudowę kierownicy i wymontować manetkę ale nie mogę teraz tego znaleźć
EDIT:
spróbuj sam poszukać, może coś znajdziesz na ten temat: http://91.90.63.31/alfa145/
wonski87 mylisz się, manetkę się całkowicie da rozebrać na części pierwsze bo sam to robiłem montując podświetlenie w tej od wycieraczek i w tej od kierunkowskazów. Poszukaj na forum tematu "Podświetlenie manetek" i tam będziesz miał link do opisu jak rozebrać tą manetkę.
159 SW 1.9 JTS 16V 2006r.
147 1.9 JTD 8V 2004r.
Może w TS jest już rozbieralna, ale z tego co mi wiadomo to w boxerach nie było takiej opcji, chyba że moje informacje są błędne...
Rozebrac Panowie to mozna samą dźwignie właśnie do podświetlenia,wiem bo sam w swoim ts-ie robiłem podświetlenie ale sam mechanizm wlącznika czyli styki w środku są nierozbieralne, znaczy sie można rozebrać ale niech znajdzie się taki co to poskłada i działac będzie to już wyższa szkoła jazdy.
Pany a ja mam inny problem. Zakładać oświetlenia co prawda nie mam zamiaru ale musze po prostu wymienić manetke wycieraczek. Same jej wyjęcie wiem.ze jest proste. Problem u mnie pojawia się przy zdjęciu osłony kierownicy. Dolna.część schodzi łatwo po odkreceniu 4 śrub, natomiast górna ani drgnie. Co ja tam trzyma??
Górna osłona jest też przykręcona, po ściągnięciu dolnej powinny być śrubki od spodu.
159 SW 1.9 JTS 16V 2006r.
147 1.9 JTD 8V 2004r.
Hehe to musze wejść głębiej pod kierownicę bo patrzyłem a nie widziałem. Dzięki za odpowiedz