Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Temat: Dziura w dolocie, a spalanie (JTD)

mst
    Gość

Domyślnie Dziura w dolocie, a spalanie (JTD)

Panowie, wiem, że temat dolotu był poruszany wielokrotnie, jednak nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi czy jest taka opcja, aby pęknięcie rury IC-Kolektor wydechowy powodowało wzrost zużycia paliwa w mieście (jazda bez korków, max ekonomiczna) do 11-12 l/100km? nie moge zejść poniżej tych wartości nawet przy mega oszczędnej jeździe. Ze spalaniem mam z dnia na dzień co raz gorzej, nie wiem czy coś się innego nie sypie?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

Gdzie Ty masz taką rurę??.. może turbo->>IC?? Wszystko co ma związek z układem paliwowym i zasilania powietrzem będzie miało wpływ na spalanie. Tylko czy w Twoim przypadku nie nawarstwia się kilka problemów. Zloguj dobrze samochód i wklej wyniki. Był już w dziale 147 temat o nadmiernym spalaniu chyba użytkownika Gizu, tam poszukaj wszystkiego.
    Ostatnio edytowane przez jendriu ; 10-04-2011 o 21:55
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------
    http://www.forum.alfaholicy.org/czes...alfowskie.html

mst
    Gość

Domyślnie

hmmm... na mechanice się nie znam, ale z tego co się orientuję to do IC idą 2 rury: jedna właśnie turbo-IC, a druga idzie z IC do silnika - chyba, że się mylę... chodzi o tą rurę którą widać po otwarciu maski po prawej stronie silnika

EDIT: ech... pewnie wprowadziłem zamiesznie przez przejęzyczenie - chodziło mi o kolektor ssący...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

IC-->kol. ssący, jak dziurawa to wymiana, ewentualnie jakaś wstawka metalowa i połączyć ją.

--------------------------------------------------------------------------------------------------
    http://www.forum.alfaholicy.org/147/...spalaniem.html
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------

mst
    Gość

Domyślnie

oczywiście - zamówiłem już takową, będzie założona w przyszłym tygodniu. Pytanie dotyczyło astronomicznego spalania... nie wiem czy mam się szykować na jakieś większe przygody, czy w spokoju liczyć na to, że po wymianie spalanie wróci do normy?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

Jak wszystko było w porządku, a spalanie jest efektem ubocznym pęknięcia to nie masz się czym przejmować. Osobiście z dziurawym dolotem bym nie jeździł.

mst
    Gość

Domyślnie

Jakie to ciągnie za sobą konsekwencje? Robię dosyć sporo kilometrów dziennie, głównie po mieście.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

Syf, brak wykrycia przeładowania ale to takie skrajne przypadki. jak chcesz to zrobisz szybko i jeździć normalnie to 2 opaski skręcane + kawałek rury metal lub PP. Rozcinasz rurę w miejscu pęknięcia, łączysz i czekasz na nową.

mst
    Gość

Domyślnie

hmm... odpuszczę sobie grzebanie już przy tej rurze, "szpece" zakleili mi to powertapem, bo pękło akurat na kolanku zaraz przy silniku - trzymało przez 1 dzień, potem zaczęło strasznie gwizdać spod maski podczas przyspieszania. Jutro powinna przyjść nowa rura i zmykam 150km do mechanika na przekładkę. Do tego czasu ograniczę jazdę do minimum i mam nadzieję, że nic się nie wymłodzi. Oby spalanie spadło - czuję jakbym jeździł benzyniakiem :\

Użytkownik Romeo Avatar peenbe
    Mieszka w
    Glatz
    Auto
    AR 159 1.9 JTD M-Jet 16V 150KM & AR 156 1.9 JTD M-Jet 16V 140KM

Domyślnie

peknieta rura mogla powodowac zwiekszone spalanie jak najbardziej...ale fachowcy niech sie jeszcze wypowiedza...