Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: co moglo byc przyczyna ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar kivi89
    Mieszka w
    Inowrocław
    Auto
    159 1.9 8v

Domyślnie co moglo byc przyczyna ?

Witam ! Sprawa wyglada tak.. po malej rundzie z duza predkoscia na starym oleju i raczej kiepsko rozgrzanym silniku ( poniosly mnie emocje zaraz po kupnie ) zaczelo cos klekotac w silniku.. mowie sobie moja glupota i pewnie panewka.. oddalem auto do mechanika stwierdzil ze to popychacze.. wymienil je na nowe (1000 zl ) potem ze jeszcze jeden walek jest krzywy bo byl maly luz i cos tam.. ( 150 zl ) plus olej i robocizna.. ale po poskladaniu do kupy dzwoni i mowi ze nie ma dobrych wiesci i na 3 cylindrze jest luz.. rozebral miske (chociaz mial to zrobic na samym poczatku i sprawdzic panewki) i diagnoza wal jest wyrpobiony 1.5 mm a panewka tylko ubita.. ( nie obrucila sie ) a wiec puki co doradzil mi zeby dac nawymiarowa panewke i sprawdzic co sie bedzie dzialo zeby nie bylo sytuacji ze po wymianie walu bedzie sytacja ze znowu sie tak zrobi jednym slowem zaleca wymiane calego dolu silnika co w sumie jest bardziej oplacalne bo wal ( 1000 zl ) i kupa roboty a dol 1300 - 1500..

I teraz pytanie wie ktos co moglo byc przyczyna zalatwienia walu w tym miejscu ? Mechanik mowil cos ze moze byc krzywy blok ?

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Ten mechanik ma krzywo pod sufitem - wymień go czym prędzej, bo już popłynąłeś na ponad 1000 zł, a za te pieniądze naprawiłbyś silnik.
    Jeśli to prawda z tym wałem, to niestety, musisz sprawdzić, czy da się go jeszcze szlifować.
    No, ale to jest poważna robota i spore koszty.
    A powodów może być wiele - może poprzedni właściciel go załatwił, wlał motodoktora (czyli zagęstnik oleju) i tak go sprzedał, a Ty masz problem.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar AlfaFAN
    Mieszka w
    Pińczów
    Auto
    Fiat Tempra 1.6&2.0... mam nadzieję, że wkrótce Alfa Romeo...

Domyślnie

Cytat Napisał kivi89 Zobacz post
    I teraz pytanie wie ktos co moglo byc przyczyna zalatwienia walu w tym miejscu ? Mechanik mowil cos ze moze byc krzywy blok ?
    Na początek mechanika za jaja i na drzewo. Przez takich frajerów ludzie tracą kasę, czas i nerwy. Ja nawet starego fiata nie miałem gdzie naprawić (Tempra 2.0 8v dohc - każdy twierdził, że to 16V). Posrali mi rozrząd, później zawory próbowali ustawiać, a w efekcie padła panewka po nieco ponad 300 km...

Jeśli auto świeżo kupione, to jest duża szansa, że było zalane jakimś doktorkiem. Jednorazowy wybryk na nie do końca rozgrzanym silniku nie powinien go od razu zniszczyć w ten sposób. Dlaczego panewka padła? Zatkało kanał olejowy/jeżdżone na kiepskim oleju/butowane na zimno, po prostu wina poprzedniego właściciela.
    Na początek zmień mechanika. Krzywy blok? <lol> Jedynie wął może być krzywy/wygięty, a przez to blok teraz nadaje się do osiowania, bo mógł się wyrobić.

Zmień mechanika, wyjmij cały silnik, pomierz go i wtedy zdecyduj czy remont czy kupić inny. Remont będzie pewniejszy, ale pod warunkiem, że u kogoś, kto ma pojęcie o tym, a nie jak wyżej...
    "Nie boje się kogoś kto trenował 10000 kopnięć, boje się tego kto 10000 razy trenował jedno kopnięcie..." - Bruce Lee

Mieszka w
    Inowrocław
    Auto
    159 1.9 8v

Domyślnie

w silniku bez watpienia bylo cos robione bo po zdjeciu pokrywy glowicy byly pozrywane gwinty od mocowania walkow ( te szpilki) i ktos je przegwintowal i dal nowe tyle ze na tyle nie udolnie ze polowa byla pozrywana na nowo.. co do walu to moze byc jak mowisz ale z tego co sie dowiadywalem jesli jest 1.5mm luzu to juz wal do wyje... :/ zastanawiam sie czy teraz lepiej sam wal dac nowy czy szukac dolu silnika? aktualnie mam zrobione z ta nadwymiarowa panewko wszystko chodzi ale powyzej 3 tys. obrotow sie odzywa.. bo z tego co wiem wal byl wyrobiony ale nierownomiernie ( jajo )

Użytkownik Pirat drogowy Avatar AlfaFAN
    Mieszka w
    Pińczów
    Auto
    Fiat Tempra 1.6&2.0... mam nadzieję, że wkrótce Alfa Romeo...

Domyślnie

Zapytaj więc "mechanika" dlaczego grzebał przy zaworach i skasował za to 1000zł....
    Już ja znam ich teorie na temat klepania w silniku... -"eee, wały się nie psują, zawory trzeba sprawdzić" ;/
    Szukaj całego dołu, ale zanim kupisz, to weź i pomierz wszystko, a najlepiej to oddaj do jakiegos zakłądu "moto-szlify" i oni pomierzą Ci wszystko - żeby nie kupowac kota w worku.
    "Nie boje się kogoś kto trenował 10000 kopnięć, boje się tego kto 10000 razy trenował jedno kopnięcie..." - Bruce Lee

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Czytam tego Twojego posta i jesteś już kolejną osobą, która dała się naciągnąć handlarzom oraz nieuczciwym sprzedającym. Więc tak ogólnie wydałeś już ponad tysiaka na remont, dobrze zrozumiałem? Hmm, teraz zastanów się czy było i czy jest warto grzebać dalej, czy po prostu rozejrzeć się za innym silnikiem.

Mieszka w
    Inowrocław
    Auto
    159 1.9 8v

Domyślnie

1000 zl popychacze 150 walek oleju nie licze bo to i tak bym musial plus robocizna w sumie tam wyszlo 1750 jakos... ;/ i glowica mozna powiedziec ze jest juz dobrze zrobiona ale problem pozostaje bo dol do remontu.. dlatego sklaniam sie ku polowie silnika bo to koszt z robocizna okolo 1700 a nowy silnik 2500 plus robota i tez nie wiadomo na co trafisz a dol silnika mozna juz w miare przebadac bez wiekszego rozkrecania i polaczyc z moja zrobiona glowica tylko ciezko dostac bo glownie calos ludzie sprzedaja latwiej sam wal tylko czy jest sens sie zabierac za taka robote..

jak to mowia zamienil stryjek sikierke na kijek bo oddalem w zamian auto w idealnym stanie technicznym... ktore dostarczalo nie mniej emocji co alfa.. ale czlowiek uczy sie na bledach niestety

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Może lepiej znaleźć tego handlarza i skłonić go do pokrycia kosztów naprawy, skoro sprzedał ci auto z ukrytymi wadami możesz go pozwać, ci handlarze stają się coraz bardziej bezczelni i zrobią wszystko aby sprzedać "wcisnąć" taką perełkę. Szkoda bo teraz ponosisz koszty za coś co nie powinieneś. Pozdrawiam.

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kivi89 Zobacz post
    1000 zl popychacze 150 walek oleju nie licze bo to i tak bym musial plus robocizna w sumie tam wyszlo 1750 jakos... ;/ i glowica mozna powiedziec ze jest juz dobrze zrobiona ale problem pozostaje bo dol do remontu.. dlatego sklaniam sie ku polowie silnika bo to koszt z robocizna okolo 1700 a nowy silnik 2500 plus robota i tez nie wiadomo na co trafisz a dol silnika mozna juz w miare przebadac bez wiekszego rozkrecania i polaczyc z moja zrobiona glowica tylko ciezko dostac bo glownie calos ludzie sprzedaja latwiej sam wal tylko czy jest sens sie zabierac za taka robote..

jak to mowia zamienil stryjek sikierke na kijek bo oddalem w zamian auto w idealnym stanie technicznym... ktore dostarczalo nie mniej emocji co alfa.. ale czlowiek uczy sie na bledach niestety
    Ostatnimi zdaniami kolega chyba spalił się na forum, ale życzę powodzenia w remoncie...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

bez przesady to nie forum fanatyków tylko użytkowników (miłośnicy także są, ale mało ich w dziale 156 ;-))
    Sam znam kilka innych marek które swoimi modelami dostarczają nie mało emocji. Teraz mnie spalcie ;-)

kivi89 trafiłeś na bubla, zostałeś oszukany, za to żadnej marki winić nie można, do tego trafiłeś na nieodpowiedniego mecha.