Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Wymiana rozrządu w 1.9JTD 115KM

Użytkownik Świeżak Avatar MISSIEKS
    Mieszka w
    ZEBRZYDOWICE, WADOWICE
    Auto
    ALFA 159 SW 2.4 JTDM Q4 - jest, ALFA 156 SW FL 1.9 JTD 115 - była

Domyślnie Wymiana rozrządu w 1.9JTD 115KM

Witam
    Pytanie do Kolegów którzy sami wymieniali rozrząd w 1.9 JTD 115. Ponieważ poprzedni właściciel przy wymianie rozrządu nie wymienił pompy, która jest od nowości i ma już przebieg w granicach 160kkm - dla świętego spokoju chciałbym ją teraz wymienić wraz z całym rozrządem. Ponieważ jakoś w okolicy nie mogę znaleść mechanika/warsztatu któremu spokojnie powierzyłbym Alfę, przymierzam się do wymiany rozrządu samemu. I teraz pytanie - czy jest to jakaś skomplikowana sprawa i czy mogą podczas roboty wyskoczyć jakieś nieprzyjemne niespodzianki?? Prosiłbym o informację na co szczególnie zwrócić uwagę. Dzięki za wszelkie wskazówki.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2002r

Domyślnie

Ja w swojej rozrządu sam nie wymieniałem ( bo wtedy jeszcze nigdy nic nie grzebałem w aucie ) , ale mechanik który mi to robił mówił ze w mojej alfie ( 156 1,9 8v 115 km z 2002r) można robić to samemu bo nic nie trzeba blokować czy zaznaczać ( dokładnie nie pamiętam ). Koszt robocizny około 250 zł.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

Trzeba mieć blokadę do ściągnięcia koła wałka rozrządu, może być uniwersalna. Z pompą wody jest jedynie problem i musisz uważać żeby nie uszkodzić czujnika pod kołem. Ustawienie nie powinno sprawić Ci większych problemów. Na forum było juz kilka tematów o ustawianiu, jak nie znajdziesz to pisz w tym.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------
    http://www.forum.alfaholicy.org/czes...alfowskie.html

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rafik.
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156SW / 166 3.0 / Lancia Dedra 1.6 16V

Domyślnie

Wymiana banalnie prosta. Ja to zrobiłem w moim klekocie bez blokad. Ważne aby koła ustawić na znakach i tego się trzymać. Koło od pompy CM jest wolne i nie musi być ustawione czyli zostają ci dwa kółeczka do przypilnowania. Po założeniu paska i dobrym naciągnięciu należy sprawdzić na sucho kręcąc wałem.
    -------------------------
    AR 156 2.4jtd, 191/360 - jest
    Lancia Dedra 1.6 16V - jest
    AR 166 3.0 V6 - była
    AR 166 3.0 V6 Sportronic - jest

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kak-tus
    Mieszka w
    Trzebinia
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 105km 2008r

Domyślnie

Cytat Napisał jendriu Zobacz post
    Trzeba mieć blokadę do ściągnięcia koła wałka rozrządu, może być uniwersalna. Z pompą wody jest jedynie problem i musisz uważać żeby nie uszkodzić czujnika pod kołem.
    Ja u siebie wymieniłem bez blokady, koło wałka jest na klinie i nie ma możliwości aby się coś przestawiło. Faktycznie trzeba uważać na czujnik pod kołem.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto
    jest 156 1,9 power by Cinek 177KM ----> GT power by Cinek 188KM / 380Nm ;-)

Domyślnie

musisz też uważać przy zakładaniu pompy na oring, łatwo go ściąć przy wkładaniu w gniazdo.

Użytkownik Świeżak Avatar MISSIEKS
    Mieszka w
    ZEBRZYDOWICE, WADOWICE
    Auto
    ALFA 159 SW 2.4 JTDM Q4 - jest, ALFA 156 SW FL 1.9 JTD 115 - była

Domyślnie

Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi, zwłaszcza za wskazówki na co uważać. Zabieram się więc do wymiany z nadzieją, że wszystko pójdzie gładko (wiem, wiem, nadzieja matką głupich).

Użytkownik Romeo Avatar palchon
    Mieszka w
    SJZ
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD SPORTWAGON

Domyślnie

Kolega na sam początek to zanim zdemontujesz pasek pokręć trochę całym układem i popatrz jak się układają cechy na dwóch kołach, tak dla wszelkiego spokoju i by potem jakaś niespodzianka nie wyskoczyła, wymieniaj wszystko dopiero jak silnik ostygnie, bo możesz mieć potem małą niespodzianką, reszta to banał. Przydatne jest mieć klucze torxy nie znam rozmiarów ale imbusy 11, 5 i 4 wystarczają by wszystko porozkręcać, poskładaj wszystko wg instrukcji z napinacza na sam koniec pokręć troche całym układem jeśli nic nie przeszkadza i da się kręcić to jest ok, niedawno ten temat przerabiałem choć się tego troszkę bałem, także jakbyś miał więcej pytań to PW.
    Pozdro i powodzenia
    Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
    Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa

Użytkownik Świeżak Avatar franek89
    Mieszka w
    okolice Gniezna
    Auto
    AR 156 1.9JTD 115KM '04

Domyślnie

A możecie mi powiedzieć jaki rozrząd kupić tzn. kto produkuje orginalne lub dobrej jakości części?

wojciechu071
    Gość

Domyślnie

Witam
    We wszystkich autach, swoich i w wielu klientów zakładam i polecam paski firmy CONTITech (Continental) natomiast rolki firmy INA lub SKF. Jeżeli chodzi o pompę to SKF lub DOTZ. To jest tzw. dobra półka. Paski mogą być również firmy DAYCO (kiedyś pierwszy montaż w FIATACH) i bardzo popularny GATES.
    Jednak CONTI to CONTI!!!!!
    PS Ja zawsze zmieniam sam pasek, bez rolek po połowie okresu zalecanego przez producenta danego samochodu i polecam takie rozwiązanie.