Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Temat: Głuche pukania z tyłu na minimalnych nierównościach

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    SLU
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 120HP 2011

Domyślnie Głuche pukania z tyłu na minimalnych nierównościach

Witam was serdecznie po raz pierwszy!
    Moja przygoda z alfą trwa już 3 rok, ale dotychczas zarejestrowany byłem na forum147.com, dzisiaj jednak w obliczu trapiącego mnie problemu zwracam się do was drodzy holicy

Mam taki problem, z którym dłuższy czas nie umiem sobie poradzić, cały czas myślałem ze w bagażniku "klepie mi" półka, która miała urwany zaczep, ale po wymianie zaczepu, a nawet i jeździe bez niej cały czas słyszę głuche pukanie. Wybebeszyłem też bagażnik z wszystkiego co się dało, bez rezultatu, pasażerowie, którzy siedzą z tyłu mówią, że dobiega to bardziej ze spodu auta, ale byłem w tamtym tygodniu na przeglądzie "Wiosenny Maraton Bezpieczeństwa " i powiedzieli, że jedynie wybity prawy przedni górny(wymieniłem), no i teraz jestem w kropce, może taki dźwięk jednak objawiać się zużytymi tulejami? Jest coś z tyłu jeszcze takiego co mogłoby objawiać się takimi dziwnymi dźwiękami? :/ czytałem na różnych forach, że za taki stan rzeczy mogą odpowiadać zużyte łączniki stabilizatora lub gumy, mógłbym to wymienić, czy jest to trudna procedura? Gumy trzeba jakoś zaprasowywać jak z przodu? Poradźcie coś proszę

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 147 1.6 T-Spark 2001 Distinctive

Domyślnie

Wymiana łączników i gum stabilizatora to sprawa bardzo prosta a koszt części to max 100zł.
    Ale ja bym sprawdził jeszcze tylne wahacze poprzeczne czy mają luzy.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    SLU
    Auto

Domyślnie

Na forum z vectry ktoś ten dźwięk dobrze przyrównał do wożenia rozrzuconych ziemniaków w bagażniku, zastanawia mnie tylko to że dźwięk ten pojawia się już przy minimalnej nierówności, nawet centymetrowym uskoku w jezdni, wahaczami rozumiem wystarczy poruszać w boki i tak sprawdzić luzy?

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

IMO to na 99% gumy stabilizatora z tyłu - miałem to samo swego czasu. W pewnym momencie miałem wyciągnięte z bagażnika wszystko łącznie z kołem zapasowym, bo nie mogłem zlokalizować tych głuchych stuków, które na moje ucho wydobywały się właśnie z bagażnika. Gdzieś poradzono mi jednak, abym wymienił tuleje stabilizatora z tyłu lub tulejki zwrotnicy (z tymi drugimi jest podobno trochę więcej roboty przy wymianie).

Wymiana gum na tylnym stabilizatorze jest względnie prosta - musisz mieć podnośnik (ew. kanał) i we własnym zakresie da się to zrobić. Jedyną trudnością jest rozcięcie obejm stabilizatora (np. tzw. flexem), aby wyciągnąć stare i włożyć nowe tuleje. Aha, pamiętam że u mnie przy wymianie okazało się, że kupione wcześniej gumowe tuleje miały za dużą średnicę. Na szczęście w pobliskim sklepie znalazłem odpowiednie i było po kłopocie. Zwróć na to uwagę.
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    SLU
    Auto

Domyślnie

Wymienię do przygody gumy i łączniki, z tego co się orientowałem koszt nie jest wielki, a za jedną robotą przynajmniej, sprawdzę jeszcze raz z moim nadwornym mechanikiem tuleje, jak nie przestanie - zaraz o tym napisze Dzięki za wszystkie porady tak w ogóle, rozumiem gumy najlepiej kupić takie z ASO? skoro mogą nie pasować?
    Ostatnio edytowane przez Ziz ; 05-05-2011 o 20:52

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 147 1.6 T-Spark 2001 Distinctive

Domyślnie

zmierz do pewności suwmiarką średnicę stabilizatora, a w wypadku zakupu w ASO to dobiorą Ci po nr VIN więc możesz być spokojny o właściwy dobór.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    SLU
    Auto

Domyślnie

Panowie wczołgałem się dzisiaj pod auto, żeby zobaczyć sobie te gumy i łączniki, ale kurcze naprawdę nie wyglądają one źle, łączniki nie mają luzów, wracają do swojej pozycji po nagięciu, gumy też trzymają twardo, tak się jeszcze zacząłem zastanawiać że skoro ten dźwięk tak wyraźnie dochodzi z bagażnika to czy to nie aby poduszki amortyzatorów, są w zasadzie osadzone na karoserii, więc może dlatego tak to się niesie na bagażnik? Tuleje też trzymią, nie widziałem żadnych luzów. Myślicie, że na maszynie do mierzenia jakości amortyzatorów wyszłaby ta poduszka? Jak bujam autem z bagażnika to nic nie słychać, ale wiadomo to nie są warunki drogowe i całkiem inny rodzaj nacisku.

P.S. Jeszcze jedna sprawa z tyłu - zaczep, który trzyma tłumik jest na takiej gumowej obejmie, u mnie ta guma przerwała się i wszystko trzyma się na tym pasku, to samo jest na kolejnym patrząc w stronę silnika, może to być przyczyna?
    Ostatnio edytowane przez Ziz ; 06-05-2011 o 17:01

Jerry858
    Gość

Domyślnie

Miałem podobny problem. wymieniłem gumy (9zł szt.) trzymające tłumik wyprostowałem zgięty wieszak i wszystko wróciło do normy.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    SLU
    Auto

Domyślnie

Kurcze to muszę to koniecznie wymienić w przyszłym tygodniu, jakby się okazało, że to od tego to bym chyba zwariował ze szczęścia

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Cytat Napisał Ziz Zobacz post
    Jeszcze jedna sprawa z tyłu - zaczep, który trzyma tłumik jest na takiej gumowej obejmie, u mnie ta guma przerwała się i wszystko trzyma się na tym pasku, to samo jest na kolejnym patrząc w stronę silnika, może to być przyczyna?
    U mnie też to wczoraj na przeglądzie wyszło.
    W przyszłym tygodniu musze to zrobić, bo ten pasek też już jest na wykończeniu