Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: alfa 156 małe problemy pilne

Johnson
    Gość

Domyślnie alfa 156 małe problemy pilne

witam was, mam mały problem z moja alfa dopiero co ją kupiłem i nie wiem kiedy był robiony rozrząd sprzedający mówił że nie wie bo ją sprowadził z Niemiec, i jak zwykle taka sama gadka. Czy da się jakoś sprawdzić kiedy byl robiony rozrząd? bo mam przejechane 216 tys, więc jak by był dwa razy robiony. proszę o rady.

Pełen rozrząd z robocizną mechanik mi liczy 650zl czy to w miarę dobra cena?

Po otworzeniu klapy zauważyłem, że płyn wspomagania jak by się sam wylewa? bo jest koło korka na nim trochę porozlewane tego płynu to może być wina nakrętki? czy po prostu coś się dzieje że samo tak wywala ten płyn ?

Podczas jazdy słyszę piski, mam do wymiany klocki przednie to może być przyczyna? podczas hamowania nie piszczą ale jak sie jedzie tak i to po przejechaniu średnio 15km ? czy to może być wina łożysk?

Po odpaleniu auta świeci się a raczej mrugnie z 3-5 razy świeca , jak widzę na panelu, czy to może być znak ze trzeba ją wymienić ?

Proszę o odpowiedzi na wyżej wymienione pytania dziękuje bardzo.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KornelPL
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto
    AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.

Domyślnie

czesc,

650 za rozrzad razem z robocizna to ok cena moim zdaniem ale moglbys te 50 czy nawet 100 zl utargowac. Czesci nie sa drogie. BLAGAM aby wymienic dla swietego spokoju chociaz pasek - wtedy mechanik (jak jest uczciwy) ogladnie reszte czy trzeba wymienic. Plyn wspomagania to raczej ktos rozchlapal chyba - tam nie am takiego cisnienia zeby sie wylewalo poza korek. Piszczenie nie wiem - w czasie jazdy jak piszczy a nie przy chamowaniu to musialyby szczeki ierowno brac co jest mozliwe ale malo prawdopodobne. Lozyska - raczej nie. Lozyska hucza i to bardzo w czasie jazdy i to im szybciej jedziesz tym bardziej bucza. Co do swiecy nie odp, bo nie mam JTD
    Ostatnio edytowane przez KornelPL ; 20-05-2011 o 21:30
    Alfa Romeo 159 sedan, 2.2 JTS 185KM, 2005, Argento

Czarny dym - prawdopodobnie padła turbosprężarka/ leją wtryski
    Niebieski dym - umarły uszczelniacze lub pierścienie
    Biały dym - Konklawe wybrało nowego Papieża

Johnson
    Gość

Domyślnie

Wytarłem wszystko w okół tego korka i znów się troszkę nabrało :/

Wymienić sam pasek czy już lepiej całość, przyznam że po zakupie autka nie mam za duzo funduszy :/

Wcześniej miałem inny samochód który użytkowałem 5 miesięcy i sprzedałem, czy muszę za niego jakiś podatek zapłacić ? Pytałem o to w gminie to typ mi powiedział że nie musze chyba że sprzedałbym kilka samochodów nie mając ich 6 miesięcy to by mnie skarbówka goniła a jak jeden to nie. Nie wiem komu zaufać jak się spytam o to w urzędzie skarbowym na pewno powiedzą żeby płacić.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KornelPL
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto
    AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.

Domyślnie

jak nie masz zarejestrowanej dzialanosci gospodarczej i sprzedales auto ktorego byles wlascicielem nic nie musisz placic - to kupiec zaplaci podatek od wzbogacenia. Mechanik ci powiejak bedzie zakladal pasek w jakim stanie sa rolki i pompa. Ale pameitaj, rozrzad a zwlaszcza pasek to podstawa. Co do plynu wspomagania. Zrob doswiadczenie. Odkrec korek i uruchom auto. zobacz, czy bedzie bryzgac.
    Alfa Romeo 159 sedan, 2.2 JTS 185KM, 2005, Argento

Czarny dym - prawdopodobnie padła turbosprężarka/ leją wtryski
    Niebieski dym - umarły uszczelniacze lub pierścienie
    Biały dym - Konklawe wybrało nowego Papieża

Johnson
    Gość

Domyślnie

heh dobry pomysł z tym korkiem.

Myślałem że jak kupie auto nie sprzedam w pierwszych 6 miesiącach to coś płacę ale jak nie to fajnie Auto miałem na siebie, brałem je z komisu i mówili ze mam spokój ze skarbówką.

---------- Post added at 22:50 ---------- Previous post was at 22:47 ----------

Ostatnio także zauważyłem że wyświetlacz jaki mam na środku jest jak by w takie lekkie prążki i są różne kolory, wydaje mi się ze to może być od temperatury bo jak wsiadam do auta to jak do sauny, a na dworze było ostatnio koło 30 stopni i słońce więc postanowiłem że będę przykrywał ten wyświetlacz i dało efekt ze poprawił się stan jego widoczności czy to normalne? czytałem gdzieś że one przy temperaturze 20+ warują.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kurly
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    147 jtd 8V 115

Domyślnie

płynem od wspomagania się nie przejmuj pewnie masz go za dużo i ucieka z odpowietrznika zbiornika na zbiorniku jest taki odpowietrznik jak przy maksymalnym skręcie kierownica w prawo albo w lewo ciśnienie ze zbiorniczka ucieka tym właśnie odpowietrznikiem musi uciekac ci oprócz powietrza nadmiar płynu

Johnson
    Gość

Domyślnie

a właśnie, często słychać pisk jak skręcę kierownicę do maxa w którąś stronę... także nie wiem co to może być :/

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Podatek zapłacisz - dochodowy - jeśli sprzedasz auto drożej niż kupiłeś, w przeciągu 6mc od zakupu. No ale skarbówka musiałaby się o tym dowiedzieć.

Rozrząd ZAWSZE wymienia się po zakupie. No chyba że lubisz rosyjską ruletkę...
    W dodatku trochę Cię zmartwię... Pisałeś o świecy żarowej a już prawie lato...
    Jeśli faktycznie jest spalona i to od zimy... To bym jej nie wymieniał nigdzie indziej poza ASO
    Ryzyko ukręcenia świecy drastycznie wzrasta... A jak się ukręci to trzeba głowicę ściągać.

---------- Post added at 23:36 ---------- Previous post was at 23:35 ----------

Cytat Napisał Johnson Zobacz post
    a właśnie, często słychać pisk jak skręcę kierownicę do maxa w którąś stronę... także nie wiem co to może być :/
    Przegub zewnętrzny

Johnson
    Gość

Domyślnie

czyli tego podatku nie muszę płacić bo już się totalnie pogubiłem...

przegub zewnętrzny to rozumiem że jest do wymiany tak? a świeca nie wiem czy od zimy tak świeci, ja go kupiłem i ona tak mignie kilka razy pod odpaleniu auta, i to znaczy że trzeba ją wymienić tak ? i to jest świeca żarowa obojętnie jakiej firmy kupić i dać im do wymiany ?

pafcio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Johnson Zobacz post
    Jak skręcasz na postoju i w czasie wolnej jazdy kierownicę maksymalnie i jest odgłos jakby mocniej obciążonego silnika, trochę metaliczny itp. Trzeba sprawdzić: Pasek napędu osprzętu, obie rolki, napinacz. Raczej rzadko koło pasowe na pompie wspomagania. Polecam też sprawdzić koło pasowe na wale korbowym, sprawa wygląda tak że jak masz naruszony pasek i którąś rolkę, wymienisz je a nawet cały napinacz a za pół roku okaże się że znowu pasek jest porozrywany. Koło pasowe na wale jak jest zużyte i ma bicie to przez to rozwali wszystkie te elementy (pasek, rolki itp). Koszt koła wału około 200 zł, ale najpierw się upewnij czy trzeba zmieniać. Ja przez lenistwo dwa razy wymieniałem w ciągu jednego roku paski, rolki itp, wyrzucone pieniądze w błoto, dopiero po wymianie za trzecim razem koła pasowego wału jest wszystko cacy, i żadnych dźwięków przy skręcaniu.