Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Alfa Romeo 75 V6 vs Maserati biturbo

Thomas1
    Gość

Domyślnie Alfa Romeo 75 V6 vs Maserati biturbo

Witam. Poszukuje auta do użytku sporadycznego – dla przyjemności, jak to się mówi ‘’od święta’’. Na co dzień poruszam się rodzinnym kombi z małym wysokoprężnym silnikiem a dla zabawy używam sto czterdziestki piątki w wersji dwu litrowej – QV. W związku z tym że przyszedł czas na zmiany mam pytanie do znawców. Alfa czy Maserati? Jeśli chodzi o Maserati biorę pod uwagę modele - biturbo, 222, 22.4v, za to w Alfie 3 litrowe v6. Moje zapytanie może się wydawać totalnie abstrakcyjne bo jak można porównywać egzotyczne Maserati z marką jednak dużo bardziej powszechną i tańszą jaką jest Alfa Romeo. Jednak oba auta bardzo mnie fascynują i intrygują. Do tego ich ceny – bardzo duża rozbieżność ale w obydwu przypadkach największy wybór wystepuje między 5-10 tys. euro.Od razu chcę powiedzieć że żadnego z nich nie miałem przyjemności prowadzić osobiście – stąd moje pytanie. Jeśli ktoś miał styczność z obydwoma samochodami proszę o podzielenie się wrażeniami. Zdaję sobię sprawę z tego że nic nie zastąpi doświadczenia obu tych aut przeze mnie samego, zasiądnięcia za kierownicą i wciśnięcia gazu w podłoge ale dopiero zaczynam poszukiwania w związku z czym bardzo chciałbym mieć ogólny pogląd na sprawę. A teraz dość gadania – przejdźmy do konkretów: nie interesuje mnie dostępnośc cześci, spalanie ani awaryjność, to ma być auto używane jak już wcześniej wspomniałem dla przyjemności. To co chciałbym wiedzieć to rzeczy nie istotne dla większości użytkowników czterech kółek. Mianowicie – prowadzenie, dźwięk silnika, ogólny charakter auta. Wiem w czym Maserati jest lepsze, papierowe dane techniczne, prestiż marki itp. Ale to tylko teoria. Jak jest w praktyce? Czy te zalety dorównują magii jaką niewątpliwie posiada Alfa Romeo?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto
    Miałem ze 40 różnych alf romeo.

Domyślnie

kupuj alfe 75 3.0 w ''amerykańskich'' zderzakach, silnik 3.0. Kolega Wujo miał i chyba nadal ma wszystkie wersje silnikowe. Miałem okazje z nim jeździć no i wybrał bym 3.0 a to dlatego że silnik 3.0 gdyby ci się posypał to prędzej kupić niż wynalazek 1.8 turbo ponieważ te same 3.0 były np w 164 czy starszych lanciach kappach.
    Ostatnio edytowane przez h0se166 ; 04-06-2011 o 18:18

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Stefan116
    Mieszka w
    Puławy - Pysznica
    Auto
    GT 1300 Junior 1974r.

Domyślnie

Chcesz w tym kraju znaleźć osobę która jeździła 75 V6 i Maserakiem Biturbo
    Odezwij się na forzaitalia tam masz większe szanse na powodzenie.
    Co do wyboru auta ( nie jeździłem Maserati ale za to kilkoma Alfami 75 V6 ) wszystko kwestia ceny. Jeśli stać cię na naprawdę zadbane Maserati to kupuj, jeśli nie to szukaj Alfy. Oba auta są unikatowe, wiadomo 75tek jest coraz więcej, ale dzięki temu w przyszłości będzie można ją odsprzedać bez większych problemów. Wiem natomiast że znalezienie kupca w kraju za sensowne pieniądze na zdrowe Maserati graniczy z cudem. Wiem słaby argument przy kupnie auta ale ja również niedawno kupiłem sobie taką zabawkę ( 75 V6, Maserati nie brałem pod uwagę ze względu na cenę - chciałem auto za max 17tyś ) i na razie puki nie muszę utrzymywać żadnej rodziny i nie mam większych zobowiązań finansowych mogę sobie pozwolić na taką fanaberię jaką jest dodatkowe auto, ale jak będzie w przyszłości?
    Podsumowanie : jak Cie stać bierz Maserati, jak nie Alfe 75 3.0 ( w obu przypadkach mowa oczywiście o zadbanych egzemplarzach a nie szrotach po 2tyś euro ).
    Jeśli nie koniecznie zależy Ci na napędzie na tylnią oś to proponuję Lancie Theme 8.32. Jeszcze większy rarytas niżeli jakiekolwiek Maserati
    http://cgi.ebay.de/Lancia-Thema-8-32...item19c5e24cf5
    Cena super.
    Ostatnio edytowane przez Stefan116 ; 29-05-2011 o 13:41

Użytkownik Świeżak Avatar Zet
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    AR 159 ti tbi

Domyślnie

jeżeli jako drugiego auta używasz 145QV to domyślam się, że tylko po to żeby trochę poupalać, a w takim przypadku to mając budżet w granicach 40~50 tys wziąłbym 33 Q4/P4 1,7 16V + turbo, Lancie Deltę Integrale albo Imprezę GT (ten ostatni niby nie pasuje do reszty ale trzeba by się nim przejechać żeby to zrozumieć) . No chyba że potrzebujesz tego samochodu do cruisingu to zdecydowanie maseratti.
    159 tbi Ti
    Giulietta 1.4 MA TCT
    Były Alfa 146 ti, 156 2,4 jtdm 20V

Thomas1
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Zet Zobacz post
    jeżeli jako drugiego auta używasz 145QV to domyślam się, że tylko po to żeby trochę poupalać, a w takim przypadku to mając budżet w granicach 40~50 tys wziąłbym 33 Q4/P4 1,7 16V + turbo, Lancie Deltę Integrale albo Imprezę GT (ten ostatni niby nie pasuje do reszty ale trzeba by się nim przejechać żeby to zrozumieć) . No chyba że potrzebujesz tego samochodu do cruisingu to zdecydowanie maseratti.
    Lancia integrale i subaru impreza to dla mnie ikony motoryzacji i nie ukrywam że bardzo bym chciał je mieć w swoim garażu. Jeśli chodzi o 33 to jest to moje marzenie z dzieciństwa kiedy jeżdżąc na tylnym siedzeniu starego zardzewiałego poloneza miałem okazje najpierw zobaczyć w akcji czerwoną wściekłą 33 w wersji 16 zaworowej po czym ojciec mojego kolegi (właściciel ww) przewiózł mnie na fotelu pasazera i wrażenie pozostało do dnia dzisiejszego. Jeśli chodzi o subaru to jeździłem kilkoma egzemplarzami i właśnie to spowodowało że mam do nich ogromny szacunek. Osiągi niebywałe, w maserati biturbo nie miałbym szans z większością. Ciekawy temat kolega zarzucił, same moje ulubione samochodziska

Użytkownik Rowerzysta Avatar sebott
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    Była: Alfa Romeo 147 1.6 TS 105KM 2001

Domyślnie

W tych pieniądzach tylko Delta Integrale. Sorry.
    „Własnością człowieka jest zniknąć, śpieszmy się śmiać ze wszystkiego.”

Blaise Cendrars

Thomas1
    Gość

Domyślnie

Przyznam szczerze że thema 8.32 też mi chodzi po głowie od dawna, ogólnie themy bardzo mi się podobają, co dopiero z silnikiem ferrari

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

A ja mając serce alfisti wybrał bym 147 GTA, albo 156 GTA.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Te dwa modele są chyba nie na miejscu w tym temacie.

Thomas1
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    A ja mając serce alfisti wybrał bym 147 GTA, albo 156 GTA.
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    Mi serce alfisti podpowiada siedemdziesiątkę piątkę 147 i 156 GTA bardzo mi się podobają, zwłaszcza silnik 3.2 v6. 156 GTA chętnie bym wziął jako auto na codzień zamiast beznadziejnego opla signum którego teraz użytkuje. Ale jeśli chodzi o drugi samochód to musi być to coś o bardziej kanciastych liniach nadwozia i jednak zdecydowanie coś starszego niż modele 156/147